Gandhi tévedése és a fenntartható termék mítosza

Gandhi híres mondása már akkor sem volt igaz, amikor megfogalmazta.

Gandhi tévedése és a fenntartható termék mítosza | ClimeNewsWilliam Rees, a UBC emeritus professzora a Kwantlen Polytechnic University Place-Based Food Systems konferenciáján beszélt az élelmiszerbiztonság fontosságáról. Fotó: Graeme Wood

Ez egy amolyan „a helyzet még ennél is rosszabb” típusú cikk lesz. De hát hiába, a számok makacs dolgok…

Egy bölcs vezető szavai

Gandhi elhíresült mondása a múlt század első feléből így szól: A világ erőforrásai elegendőek ahhoz, hogy kielégítsék mindenki szükségleteit, de nem elegendőek ahhoz, hogy kielégítsék mindenki mohóságát.”

Egyrészt elmarasztaló jellegű, mert elítéli a mohóságot és a fogyasztást, ugyanakkor biztató olyan szempontból, hogy azt sugallja, elérhetnénk a fenntarthatóságot azáltal, hogy mindenki csak az alapszükségleteit igyekezne kielégíteni.

Gandhi India politikai és spirituális vezetője volt, és alapvetően egy pozitív figura, így a legtöbbek nem kérdőjelezték meg, amit mond. Legföljebb a mondat második részét, de az elsőt nem. A legtöbbek számára amiatt sem merült fel gyanú az igazságtartalmával kapcsolatban, hogy azóta folyamatosan nőtt a népesség.

Mit mondanak a számok?

Pár éve a látókörömbe került egy érdekes tanulmány, amit William Rees, az ökolábnyom egyik megalkotója említett egy interjúban. Eszerint a Föld szigorúan megújuló erőforrásokra alapozva (vagyis hosszútávon, valóban fenntartható módon) csak 2 milliárd embert tudna eltartani.[1]

Minden, ami efölött van, az a műtrágyáknak, a fosszilis energiának és a fosszilis víznek köszönhető. Nem a Föld eltartóképességének, ami értelemszerűen a megújuló erőforrásokat jelentené. Ez egyértelműen kiderül a biokapacitás definíciójából, ami így szól: „az ökoszisztémák képessége arra, hogy újratermelje azt, amit az emberek igényelnek a területektől.”[2]

Megjegyzés: a Global Footprint Network a hivatalos ökolábnyom-számításokban a saját szabályát sem tartja be. Megfelelő minőségű adatok híján ugyanis egyszerűen nem tudja. Így a biokapacitásba kényszerűségből beleszámítják a fentebb említett nem megújuló erőforrásokat is.[3] Emiatt ezzel a módszertannal számolva 2 helyett kb. 4,5 milliárd jön ki, ám ez a fentebbiek fényében nem tekinthető mérvadónak.

A bölcs szavai tévesek

Szóval a Föld valódi, szigorúan megújuló erőforrásokra alapozott, ezáltal hosszútávú eltartóképessége esetén marad a 2 milliárdos népességszám. A gond csak az, hogy ezt a népességet már 1927-ben elértük.[2] Mindezek ismeretében egyáltalán nem meglepő módon épp akkoriban, 1920-tól kezdve kezdtek el az emberek a műtrágyákra hagyatkozni. Olyannyira, hogy 1930-ra már 100 ezer ember csak azok miatt élhetett, 1970-re pedig már közel 900 millió.[4] (Az ökolábnyom-számítás alapján csak ekkor léptük túl a Föld eltartóképességét.)

Csakhogy Gandhi a föntebbi állítást 1947-ben tette,[5] 2,4 milliárdos népesség mellett, vagyis már akkor sem volt igaz! Időközben pedig további 6,3 milliárddal nőtt a népesség, akik túlélése nem megújuló erőforrásokon alapul. Józan paraszti ésszel is belátható, hogy ezek elérhetőségének veszélybe kerülése milliárdos nagyságrendű éhhalált fog eredményezni. (A klímaváltozás mezőgazdaságot érintő negatív hatásairól nem is beszélve)

Félreértések elkerülése végett: a kőolaj, földgáz és a rétegvizek nem tartanak örökké, és nem lehet őket helyettesíteni. Már így is annyira kétségbeesettek vagyunk, hogy a szénhidrogén-kitermelés érdekében feláldozzuk a tűlevelű őserdőket (olajhomok), és megmérgezzük a talajvizeket (palaolaj, palagáz). Ráadásul a számítások alapján nem is éri meg, sem pénzügyi,[6] sem energetikai szempontból.[7][8]

Persze Gandhi akkor még nem ismerhette a konkrét számokat, mert még nem is létezett semmiféle módszertan az eltartóképesség mérésére. De a lényeg, hogy ez az állítás már lassan 100 éve nem igaz! Persze szeretnénk hinni, hogy igaz, és a legtöbb ember továbbra sem ismeri a számokat. Ezért a mai napig idézgetik a szavait, mint valami vallásos mantrát. De aki ezt a cikket olvasta, már jobban tudja, és az ő felelőssége is, hogy rámutasson az idézet naiv tévedésére, ha legközelebb hallja valakitől.

A fenntarthatóság mennyiségi kérdés

Mindez új megvilágításba helyezi a fenntarthatóság kérdését. Rögtön nyilvánvalóvá válik, hogy a fenntarthatóság végeredményben mennyiségi kérdés. Ennek fényében a „fenntartható termék” kifejezés eleve értelmezhetetlen. A gyakorlatban ekkora embertömeg puszta élelmezése is fenntarthatatlan, nemhogy a fogyasztása.

Mert még ha egy termék igazoltan megújuló erőforrásokból készült, és lovaskocsival vitték el a csomagolásmentes boltba, akkor is van ökolábnyoma. Szóval bár elméletben fenntartható lenne, hisz az Anyatermészet adta, a gyakorlatban azonban így is az élővilág pusztulását okozná, mert egyszerűen túl sokan hagyatkoznának rá. A Föld hárommilliárd Amish-t sem tudna eltartani, nemhogy nyolcat.

A fenntarthatóság eléréséhez tehát először is az emberi népességnek vissza kellene csökkennie a 100 évvel ezelőtti szintre. (A fogamzásgátlás emberi jogának támogatása, a lányok iskoláztatása, valamint az egygyermekes családok népszerűsítése révén.) Enélkül minden egyéb szélmalomharc.

Ha ezt sikerülne időben elérni, akkor újra elővehetjük azt a kérdést, hogy mennyire fenntartható a fogyasztásunk – a népesség és a megmaradt eltartóképesség függvényében. A „fenntartható termék” koncepciója viszont akkor is értelmezhetetlen maradna. Legjobb esetben a makroszemlélet hiányáról árulkodik, legrosszabb esetben nem más, mint zöldrefestés.

Persze, egy fenntartható vagy karbonsemleges termék vagy szolgáltatás kevesebbet árt, mint egy nem fenntartható alternatíva. De ne legyenek illúzióink! Amíg ennyien vagyunk ezen a bolygón, addig bármit csinálunk, azzal ártunk. Ilyen szempontból az a legjobb megközelítés, ha egy termék úgy lett karbonsemlegesítve, ami hozzájárul ahhoz is, hogy kevesebben foganjanak. (Például a már említett fogamzásgátlási lehetőségek biztosítása, a lányok iskoláztatása, vagy akár a kisebb családok népszerűsítése által.)

 


Források:

[1] https://www.researchgate.net/publication/225689329_Will_Limited_Land_Water_and_Energy_Control_Human_Population_Numbers_in_the_Future
[2] https://www.footprintnetwork.org/resources/glossary/
[3] Mathis Wackernagel, Bert Beyers: Ecological Footprint, 2019 (10.o., 55.o.)
[4] https://ourworldindata.org/grapher/world-population-with-and-without-fertilizer
[5] https://www.academia.edu/303042/Gandhi_on_providence_and_greed
[6] https://www.silverdoctors.com/headlines/world-news/us-shale-oil-troubles-productions-stalled-sector-may-not-be-able-to-rollover-137-billion-in-debt/
[7] https://festkoerper-kernphysik.de/Weissbach_EROI_preprint.pdf
[8] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0301421513003856

Kántor Sztella Nóra

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.