A vírus veszélyes fegyver

A bakteriológiai (biológiai) és toxin-fegyverek kifejlesztésének, előállításának és tárolásának megtiltásáról és e fegyverek megsemmisítéséről szóló, az Egyesült Nemzetek Szervezete XXVI. ülésszakán, 1971. december 10-én elfogadott egyezményt a Magyar Állam 1975-ben fogadta el magára nézve kötelezőnek. Mit is takar ez?

A vírus veszélyes fegyver | ClimeNews

„Az Egyezményben részes Államok szilárdan eltökélve, hogy munkálkodni fognak abból a célból, hogy az általános és teljes leszerelés terén hatékony előrehaladást érjenek el, ideértve a tömegpusztító fegyverek valamennyi fajtájának eltiltását és megsemmisítését, és meggyőződvén arról, hogy a vegyi és bakteriológiai (biológiai) fegyverek fejlesztésének, gyártásának és tárolásának hatékony intézkedésekkel való eltiltása, valamint megsemmisítésük hozzájárul a szigorú és hatékony nemzetközi ellenőrzés mellett történő általános és teljes leszerelés megvalósításához…”

Hogy ez a szépen hangzó etikus jogi deklaráció mit jelent, azzal talán most, a SARS-COV-2 vírus okozta járvány kapcsán szembesül a Föld minden országa. Ami biztos: már 2015-ben megdöbbentően hiteles bizonyítékokkal alátámasztott megállapítások szerepeltek a szakirodalomban a koronavírusok mesterségesen előállított kiméra változatáról és azok emberre való veszélyességéről. Tehát nem az a kérdés, hogy lehet-e ilyet megalkotni, hiszen lehet, hanem az, hogy kijutott-e a vuhani laboratóriumból vagy sem? És ennél is fontosabb, hogy szabad-e/szabad lett volna-e ilyet megalkotni, tárolni és bármire felhasználni?

Magyarországon nyilvános kormányhatározatban kiadott állami feladat volt a szovjet csapatok kivonulása után a sugár, a vegyi és biológiai fegyverek nyomainak vizsgálata, és ha szükséges, akkor a mentesítés. (Feladatom volt e munka irányítása 1990-93 között.) Sajnos az 1971-es ENSZ deklaráció, majd az azt követő ratifikációk tulajdonképpen nem voltak egyebek, mint a startvonalhoz való felsorakozás és annak kihirdetése, hogyan is kell megvalósítani a sugár, vegyi és biológiai fegyverkezést.

A biológusok között a múlt század 70-es, 80-as éveiben nagyon heves vita zajlott világszerte, így a Szegedi Biológiai Központban is, hogy etikai szempontból mi engedhető meg. Ezt a vitát mint kezdő biológus magam is követtem. Szabad-e génmanipulációk során átlépni a faji határokat, szabad-e kimérákat létrehozni? Ha igen, akkor hogyan, milyen mértékben? A kimérák gyártása megengedhető-e, s ha igen, akkor mik az etikai korlátok?

De mi is a kiméra? Olyan mesterségesen létrehozott élőlény, ami az evolúció szabályai eredményeként képtelen lenne létrejönni, vagyis a valódi kutyafejű tatár vagy emberfejű birka. Ilyen lények a mesékben léteznek, és mindig valami egyedi és szörnyű tulajdonsággal vannak felruházva. Valahogy a génjeinkben élő mese/mítosz, vagy mondhatjuk: ősi, esszenciális világtudatunk figyelmeztet minket a veszélyre. A biológusok ilyen mesebeli lényeket a 70-es évek óta valóban elő tudnak állítani, és igazuk van a meséknek, mert ezekről egyelőre a tapasztalat azt igazolja, hogy szörnyetegek és uralhatatlanok.

Az etikus biológia hívei szerint nem szabad kimérákat előállítani. De nem ők nyerték a vitát, és elindult a lavina, aminek egyik durva kinövése például azon GMO növények forgalomba hozatala volt, amelyekbe egy bacilus toxinjának génjét ültették be, és a növény minden sejtje bizonyos rovarfajokat elpusztító mérget termel. Látszólag nem is lett volna ezekkel a kiméra növényekkel probléma, ha egy magyar professzor Nagy Britanniában egy tudományos metodika kidolgozása során nem szembesült volna azzal, hogy a kiméra növénnyel tartósan táplált patkányok megmérgeződtek, sőt rákos daganataik lettek. A kimérát előállító nagy hatalmú cég iszonyú bosszút állt a magyar kutatón, aki az igaza védelmében folytatott csatában elveszítette lovagi címét és akadémiai tagságát Nagy Britanniában, és csak 10 éves küzdelem árán nyerte vissza a becsületét. De a kapitalista világcég ez idő alatt hihetetlen mértékű profitra és világuralomra tört és kikerülhetetlenné vált az ipari növénytermesztésben.

2015. november 9-én a Nature Medicine tudományos folyóiratban jelent meg a SARS-COV vírus kutatásáról egy figyelmeztető cikk, aminek jelentőségére senki nem figyelt fel időben, és nem törekedett a kutatási irány etikus korlátozására. A kutatók patkós orrú denevér és egér koronavírusának “ötvözéséből” olyan olyan vírusváltozatot/kimérát állítottak elő, ami az ember ACE2 receptorához kapcsolódva a sejtbe jut, ott szaporodik és rendkívül hatékonyan meg tudja fertőzni az ember légúti sejtjeit. Sőt azt is közlik, hogy az ismert immunterápiás és profiltaktikus módszerek nem hatékonyak a kiméra vírus ellen. Az eredmények alapján SL-SHC014-MA15 jellel jelölve előállították a rekombináns vírust. Végül az összefoglalóban kiadják a figyelmeztetést, hogy feltételezhető a SARS járvány újbóli megjelenése. A tudományos közleményben foglaltakat 2015 óta senki nem cáfolta.

A szaktudományos közleményben jósolt járvány megjelent, és egy biológusban azonnal felébred a kétely és a kérdés: spontán jelent-e meg a most járványt elindító vírustörzs? Hiszen SARS vírusok évmilliók óta velünk élnek, ahogy az egér és a denevér is, és eddig olyan változatát a vírusnak soha nem találták, ami olyan módon ötvözi a denevér és az egér koronavírusának tulajdonságait, hogy az pont az emberre legyen súlyosan veszélyes. Miért nem találtak ilyet? Az ökológus biológus válasza, hogy a két állatcsoport nem zsákmánya egymásnak, sőt az étlapjuk és az élőhelyük is nagyon eltér, tehát olyan erős ökológiai gát van a két faj között, ami a két vírustörzs természetes találkozását, természetes kereszteződését kizárja.

A Newscientist ez év február 16-i cikke idézi Bette Korber kutató február 2-i közlését, amely szerint kialakulni látszik egy végtelen történet, hiszen a különböző kiméra változatok képesek rekombinálódni, és újabb és újabb virulens és akár a meglevő vakcináinkat kikerülő változatot létrehozni. Újra és újra felvetődik az örök etikai kérdés, hogy az embernek szabad-e Istent játszani, hiszen a Biblia szavaival élve “szabad nékem minden, de nem minden használ”? Mégiscsak jó lenne, ha nem lenne írott malaszt az 1971-ben született ENSZ egyezmény.

Szerző: Csuja László
Forrás: Népszava

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.