FURCSA VILÁG

Greta Thunberg, a fiatal aktivista, aki egy nemzedék hangjává vált, történelmi és úttörő beszédei.

Mindennek meg kell változnia. És ennek ma kell kezdődnie.

 

FURCSA VILÁG | ClimeNews - Hírportál2018 augusztusában egy tizenöt éves svéd lány, Greta Thunberg úgy döntött, hogy egyik nap nem jár iskolába. Akciói az éghajlati válság elleni globális fellépési mozgalom felvirágzására ösztönözték a tanulók millióit, hogy sztrájkoljanak a bolygónkért. Arra kényszerítsék a kormányokat, hogy hallgassanak rá, és jelöljék Nobel-békedíjra.

Ez a május 30-án angol nyelven megjelent könyv először mondja el hamisítatlanul Greta szavait. Összegyűjtve beszédeit, amelyek Európa-szerte történelemé váltak, az ENSZ-től a tömegek utcai tiltakozásáig. Senki sem túl kicsi a változtatáshoz.

A III. Globális klímasztrájkig van még időnk arra, hogy megjelenjen egy-egy beszéde időrendi sorrendben, magyar nyelven, természetesen az Ő jóváhagyásával.

 

FURCSA VILÁG
(Goldene Kamera Film and TV Awards, Berlin, 30 March 2019)

Ezt a díjat azoknak az embereknek ajánlom, akik a Hambach erdő megvédésén fáradoznak.
És azon aktivistáknak szerte a világon, akik azért harcolnak, hogy a fosszilis üzemanyag a földben maradjon.
Furcsa világban élünk, ahol az összes tudományág azt mondja, hogy 11 évünk van addig, amíg a visszafordíthatatlan láncreakciók beindulnak, amelyek felett már nem lesz ellenőrzésünk, s amelyek az eddig ismert civilizációnk végét fogják jelenteni.
Olyan furcsa világban élünk, ahol a gyerekeknek fel kell áldozniuk az oktatásukat, hogy tiltakozzanak a jövőjük tönkretétele ellen. Olyan világ, ahol azok az emberek fognak a leginkább szenvedni, akik a legkevésbé járultak hozzá ehhez a krízishez.
Olyan világ, ahol a politikusok azt mondják, hogy túl drága megmenteni a földet, miközben billió eurókkal támogatják a fosszilis üzemanyagok kitermelését.
Furcsa világban élünk, ahol senki sem mer a jelenlegi politikai rendszeren túlnézni, még ha egyértelmű is, hogy a válaszok, amiket keresünk, nem találhatók meg a mai politikákban. Ahol néhányan jobban aggódnak pár gyerek iskolai jelenléte miatt, mint az emberiség jövője miatt.
Ahol mindenki megválaszthatja saját valóságát és megvásárolhatja a saját igazságát.
Ahol a túlélésünk a kevés, gyorsan fogyó szén-dioxid költségvetéstől függ. És ahol jóformán senki sem tudja, hogy ez egyáltalán létezik.
Olyan furcsa világban élünk, ahol azt gondoljuk, hogy megvehetjük vagy kiépíthetjük a saját utunkat a válságból, amit éppen a vásárlás és az építkezés hozott létre.
Ahol egy futballmeccs vagy egy média esemény nagyobb médiafigyelmet kap, mint a legnagyobb krízis, amivel az emberiség valaha szembesült.
Ahol a hírességek, a film és popsztárok, akik kiállnak minden igazságtalanság ellen, nem állnak ki a környezetünk és a klímaigazságosság mellett, mert ez kellemetlenül érintené repülőútjaikat, amelyek során körbeutazzák a világot, hogy meglátogathassák kedvenc éttermeiket, strandjaikat és jógaközpontjaikat.
A katasztrofális klímaösszeomlást elkerülendő látszólag a lehetetlent kell véghezvinnünk. De pontosan ez az, amit tennünk kell.
Az igazság azonban az, hogy mindezt nem tudjuk megtenni Önök nélkül.
Az emberek istenként tekintenek Önökre. Sok milliárd embert képesek befolyásolni. Szükségünk van Önökre. Fel tudják emelni a hangjukat és ráirányítani a figyelmet a globális krízisre. Képesek az egyéneket megnyerni a mozgalomnak. Tudnak segíteni abban, hogy a vezetőink felébredjenek és képesek tudatni velük, hogy a házunk lángokban áll.
Furcsa világban élünk.
De ez a világ az, amit a generációm örököl. Az egyedüli világ számunkra.
A történelem keresztútjánál állunk.
Hibáztunk, de még nem buktunk el.
Még meg tudjuk mindezt javítani.
Csak rajtunk múlik.

Magyar nyelvre fordította: Rutkai Zsuzsanna

Korábban:
ÚGY VISELKEDNEK, MINT AZ ELKÉNYEZTETETT, FELELŐTLEN GYEREKEK
TÚL FIATAL VAGYOK AHHOZ, HOGY EZT CSINÁLJAM
ÉG A HÁZ A FEJÜNK FELETT
BIZONYÍTSD BE, HOGY NINCS IGAZAM
GRETA THUNBERG: NÉPSZERŰTLEN
MAJDNEM MINDEN FEKETE-FEHÉR
AZ ÉLETÜNK AZ ÖNÖK KEZÉBEN VAN


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.