Föld Napja 2019

A Föld Napján különösen is tragikomikus lenne nem beszélni, kerülni a témát a legnagyobb terhet, és veszélyt hordozó népesedésről.

Valamennyire is tájékozott emberek nem veszik komolyan, amit a leggyakrabban írnak ezen a napon  a megoldásokról, ami legtöbb esetben csak a bűntudatkeltésen alapszik.
40 éve csak azt halljuk arról, amit tehetnek az emberek: Zöldítsd környezetedet, ültess fát, termelj haszonnövényeket, komposztálj, termelj kevesebb szemetet, szigetelj, használd a tömegközlekedést, ne vásárolj csomagoltat, élj műanyagok nélkül, válts környezetbarát szerekre, félkész – kész helyett, egyél friss hazait, egyél kevesebb állatit… ajándék a környezetnek, egészségednek. Persze jó dolgok ezek, csak hiábavalóság, és kevesen vannak, akik ki merik mondani, hogy a népességrobbanás megállítása és visszafordítása nélkül semmit nem ér, jóformán egyenlő a nullával a mai probléma nagyságához képest! Ezt már a felnőttek legnagyobb kritikusai, a gyerekek is tudják.

Dobálóznak a fenntarthatósággal, a “fenntartható” kifejezéssel, közben annak lényegét sem súrolja a legtöbb döntéshozó elméleti ismerete, és becsapva saját magukat, és másokat sodródnak a legnagyobb nyugalommal egy Mad Max világ felé.

Az, hogy nem jut mindenkinek a Földön 2.6 Gha/fő eltartóképesség (hanem csak 1.67), az a (nálunk is jobban) túlnépesedett országok, és a nők százmillióit tenyészállat-sorban tartó, őket elnyomó férfiak felelőssége, illetve a jómódúaké, akik biztosíthatnák számukra a fogamzásgátlási lehetőségeket, de nem teszik. Ezt megoldani csak ott lehet, náluk, tehát a segítségünket, támogatásunkat oda kell vinni. Tehát a segítségünket, támogatásunkat oda kell vinni. Sajnálatosan az egyik fő oka a végveszélynek az, hogy a “zöldek” évtizedek óta elutasítják a fogamzásgátlás emberi jogának támogatását (pedig az a leghatékonyabb klíma-, környezet- és természetvédelem).

Tény, hogy a WWF, a Greenpeace mellett az egymilliárd embert ezen a napon cselekvésre ösztönözni képes Föld Napja Hálózat több évtizedes munkássága mellett jutottunk a 6. tömeges kihalás közepébe, és a katasztrofális trendek felgyorsulása érezhetővé vált, mint a termőtalaj eróziója, nagy erdők erdőirtása, mérgező levegőszennyezés, rovarok és vadon élő állatok elvesztése, óceánjaink savasodása, a veszélyeztetett fajok közül egyet sem sikerült megmenteni.

Mindezt miért? Mert a legnagyobb, legtámogatottabb környezetvédelmi szervezetek a mai napig tabuként kezelik a valódi, és kézenfekvő megoldást, a legnagyobb problémát okozó népességrobbanás megelőzésének támogatását.

A Föld Napján, a sok “jól hangzó”, de semmit nem érő dolog mellett a leghatékonyabban és legtöbbet, amit az emberek saját magukért, a családjukért tehetnek az a fogamzásgátlás emberi jogának támogatása, és emellett és minden más környezetvédelmi cselekedetük mellett kiszámolják, és kiegyenlítik a karbonlábnyomukat az ENSZ ajánlása szerint.

Tévedés azt gondolni, amit szintén sokak hangoztatnak, és terjesztenek, hogy maradt 10 évünk! Ez is hazugság, leegyszerűsítése a dolgoknak, és veszélyes is, mert magában hordozza, hogy majd 9 év múlva csináljunk valamit. A valóság ezzel szemben az, hogy 2 év helyett már csak másfél évünk maradt arra, hogy a folyamatokat, a különféle erőfeszítéseket a helyes irányba állítsuk, és egy alapjaiban más új gazdaságot elindítsunk. Akkor talán eljutunk 2030-ig! Tehát másfél éven belül el fog dőlni, hogy az emberiség csak elodázza a végső összeomlást, ami szörnyűbb lesz mindennél, vagy jó irányba fordul.

Továbbá nem a Földet kell megmenteni, hanem az emberi civilizációt. A Földnek, mint bolygónak nem nagyon lehet ártani. Neki mindegy, hogy a szén a föld alatt van, vagy a levegőben, hogy lesz-e ember az élőlények között vagy sem. A Föld bioszférája volt már stabilabb is, az igaz, ám a bioszféra megvan ember nélkül is, az ember viszont nem volna meg nélküle! Sokan azt hiszik, amíg van búza, kukorica, rizs, csirke, disznó, meg műtrágya, akkor minden más faj kihalhat. Ám az igazság az, hogy még mielőtt odajutnánk, összeomlana a civilizációnk, és talán mi magunk is kipusztulnánk.

Rampasek László
Kántor Sztella Nóra