Oroszország hatalmas erdei sokkal több szén-dioxidot kötnek le

Oroszország hatalmas erdei sokkal több szén-dioxidot kötnek le, mint azt korábban gondolták.

Oroszország, a világ legnagyobb országa, a bolygó erdei ötödének ad otthont, és ezen erdők védelme elengedhetetlen az éghajlatváltozás mérsékléséhez. Biztató, hogy Oroszország erdei nagy mennyiségű biomasszát halmoztak fel a Szovjetunió három évtizeddel ezelőtti összeomlása óta, amikor utoljára összeállították az ország erdeinek kiterjedésére vonatkozó adatokat (erdőleltár).

Oroszország: 2014-re becsült átlagos lábon álló fatömeg (m3/ha) (Forrás a hivatkozott Nature cikk)

Egy új tanulmány szerzői most úgy becsülik, hogy az orosz erdőkben a biomassza tömege 40%-al nőtt, összehasonlítva az ország Állami Erdészeti Nyilvántartásában vezetett elavult adatokkal. Ez azt jelenti, hogy a helyi erdők sokkal több szén-dioxidot kötnek le, mint azt korábban gondolták – jelentik a tudósok. „A Szovjetunió összeomlása és az új erdőleltár-rendszerre áttérés óta Oroszország szinte semmilyen változást nem jelentett a lábon álló fatömegre (+1,8%) és a biomasszára (+0,6%). Pedig a távérzékelő berendezések a vegetáció termelékenységének, a faállomány fedettségnek és föld feletti biomasszának a növekedését jelzik” – magyarázzák. „Becslésünk a 2014-re 111 ± 1,3 × 109 m3, vagyis 39%-kal magasabb, mint az Állami Erdőnyilvántartás értéke. A Szovjetunió legutóbbi jelentését referenciaként használva az orosz erdők 1988-2014 között 1.163 × 106 m3/éves fatömeget halmoztak fel, ami kiegyensúlyozza a trópusi országok nettó erdőállomány-veszteségeit” – teszik hozzá.

Oroszország talán a földi élet – és így az emberiség – utolsó menedéke

Más szavakkal, még akkor is, ha az elmúlt évtizedekben olyan területeken, mint például Borneo szigetén, kivágták vagy kiritkították az erdőket, hogy új mezőgazdasági területeket hozzanak létre, Oroszország hatalmas belterületén lévő erdők továbbra is zavartalanul növekedtek. Összességében 1988 és 2014 között a kezelt erdők élő biomassza széndioxid-lekötése Oroszországban 47%-kal magasabb volt, mint az ország Nemzeti Üvegházgáz-jegyzékében közölt adatok. Ennek eredményeként az ország erdei nagy potenciállal rendelkeznek a légköri szén megkötésére, és így segítenek mérsékelni a globális klímaváltozást. Ezenkívül Oroszország erdei továbbra is rengeteg biológiai sokféleséget hordozhatnak, és élőhelyet biztosíthatnak a kritikusan veszélyeztetett fajoknak, például az Amur tigrisnek Szibériában, az ország távoli keleti régiójában. Mondanom sem kell, hogy az ország nagyrészt ép erdeinek védelme továbbra is kiemelt prioritás marad.

„Itt a világ legnagyobb országáról beszélünk, amely a szárazföldi élővilág igen nagy részét képviseli világszerte – a boreális erdő övben –, amely rendkívül fontos az éghajlat szempontjából” – mondja Florian Kraxner, a Mezőgazdaság, Erdészet és Ökoszisztéma Szolgáltató Kutatócsoport vezetője. „Képzelje el, hogy a rendelkezésre álló erdei biomassza mennyiségének és az ebből következő szén-dioxid-megkötési potenciálnak köszönhetően néhány százalékkal felfelé vagy lefelé mit lehet elérni” – teszi hozzá Kraxner.

Forrás: sustainability-times.com, írta: Daniel T Cross 2021-06-25

Kiegészítés: A fenti cikk pedig a Nature-ben 2021-06-17-én megjelent írásra hivatkozott, melyben (angolul) minderről részletesebben is lehet olvasni. Meg ugyanerről a jelenségről ír az EU Űrügynöksége is 2021-08-06-án a Nature alapján.

Észrevétel: A forrás nem tesz említést az Oroszországban évente újra-és-újra előforduló jelentős erdőtüzekről. Így feltehetően az erdőtüzek ellenére érzékelték ezt a jelentős fatömeg növekedést. Sőt, figyelemre méltó e cikk lényegi megállapítása, hiszen ezek szerint a trópusi erdők veszteségeit ellensúlyozza az orosz erdők fatömeg növekedése a föld egésze szempontjából. Olvashatunk sokat, hogyan fogy a föld tüdeje, a föld erdeje. Ez tehát részben igaz, de ezek szerint más vidékek erősödése, növekedése ellensúlyozza ezt. Na akkor hogyan is van ez?

Forrás: FATÁJ


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.