Végre megmozdult a világ, mert “nagy a baj” !

Amikor már itt a mindenki számára kézenfoghatóvá vált klímaváltozás, úgy néz ki megtört a jég és egyszeriben sokaknak fontossá vált – sajnos most már csak túlélni, ami következik…

Több sajtó is átvette az alábbi információkat a hétvégi felvonulásokkal kapcsolatban, mely az ébredés jeleit mutatja. Egyben ezek a jelek előszobája a “környezetszennyező vállaltoknak” a végelszámolás felé vezető úton.

Végre megmozdult a világ, mert "nagy a baj" ! | ClimeNews - Hírportál400 ezren vonultak utcára vasárnap New Yorkban, hatékonyabb intézkedéseket követelve az ENSZ-től a klímaváltozás elleni küzdelemben – írja a Time.
A tüntetésre eredetileg negyedennyi embert vártak, de végül annyian jöttek össze, hogy ez lett a világ eddigi legnagyobb tüntetése, amelyet a klímaváltozás miatt szerveztek, valamint az évtized legnagyobb tüntetését is összehozták.

A tüntetéssel egy időben több mint 150 országban tartottak demonstrációkat: a cél az volt, hogy nyomást gyakoroljanak az ENSZ klímakonferenciájának résztvevőire.

A demonstráción részt vett az ENSZ-főtitkár Ban Kimun, New York polgármestere, Bill de Blasio, Al Gore, az USA volt alelnöke, Leonardo Dicaprio és Edward Norton is. Az eseményen a legtöbb szakszervezet is részt vett.

Végre megmozdult a világ, mert "nagy a baj" ! | ClimeNews - HírportálA Time által megszólaltatott demonstrálók a legkülönfélébb okok miatt vettek részt a tüntetésen. Egy egyetemi hallgató arról számolt be, hogy New Orleansba költözése óta foglalkoztatja jobban a klímaváltozás, mivel az előrejelzések szerint a város mellett az egyik legnagyobb arányú tengerszint-emelkedés várható a klímaváltozás miatt.
A tüntetők közt voltak orvosok is, ők például azért mentek az utcára, mert a  levegőbe kerülő szennyezőanyagok asztmát, szívbetegségeket és rákot okoznak, ezért úgy vélik, a klímaváltozás akkora fenyegetést jelent a világ népességének egészségére, ami komolyabb fellépést követel meg.

A felvonuló feministák pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy a klímaváltozást kiváltó döntések mögött túlnyomórészt férfiak álltak, így muszáj arról beszélni, hogy a politikai döntésekben nem egyenlő mértékben veszik figyelembe a nők, illetve a gyerekek által fontosnak tartott szempontokat.

Végre megmozdult a világ, mert "nagy a baj" ! | ClimeNews - HírportálA ENSZ-ben kedden kezdődik csúcstalálkozó a környezetre veszélyes széngáz-kibocsátás csökkentéséről, amelyen felszólal majd Áder János köztársasági elnök is. A csúcson a várakozások szerint kialakítják a jövőre Párizsban a károsanyag-kibocsátás korlátozásáról aláírandó egyezmény kereteit.
A szervezők szerint a New York-i rendezvényre, amellyel párhuzamosan a tervek szerint több mint 150 országban mintegy 2700 megmozdulásnak kellett lezajlania, 550 autóbusszal érkeztek a részvevők Észak-Amerika nagy- és kisvárosaiból.

Végre megmozdult a világ, mert "nagy a baj" ! | ClimeNews - HírportálDe Blasio polgármester a hétvégén ismertette új tervét, amelynek értelmében a metropoliszban 2050-re a 2005-ös szintről 80 százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását. A város tulajdonában lévő 3 ezer jelentősebb épületet energiatakarékos fűtésre, hűtésre és világításra alakítják át. De Blasio azt mondta:

A klímaváltozás egzisztenciális fenyegetés a New York-iak és az egész világ számára. Most cselekedni erkölcsi kötelesség.

Végre megmozdult a világ, mert "nagy a baj" ! | ClimeNews - HírportálHasonló nagyságú, több tízezres klímaváltozás elleni tüntetést utoljára 2009-ben Koppenhágában tartottak.

Londonban negyvenezren tüntettek. A megmozduláson részt vett többek között Emma Thompson színésznő és Peter Gabriel zeneszerző, énekes.

Párizsban a rendőrség szerint ötezren vonultak fel, a melbourne-i demonstráción pedig a The Age című ausztrál lap értesülései szerint mintegy harmincezren vettek részt.

Budapesten körülbelül kétszázan lehettek.  A Parlament előtt, a Kossuth Lajos téren mások mellett beszédet mondott Lányi András író, ökopolitikus, Mika János éghajlatkutató és Faragó Tibor egyetemi tanár, Magyarország korábbi klímatárgyalója. A javarészt fiatalokból álló demonstrálók ezután az Oktogonhoz vonultak.

Magyarországon Áder János Köztársasági Elnök Úr is vendégül látta a Magyar TV-t és az ENSZ Klímacsúcsra történő kiutazása előtt megüzente a magyar népnek, hogy “nagyon nagy a baj”! Az önkéntes piac aktív résztvevői ennek rettenetesen örültek, hiszen jó érzés, hogy 4 év után a kormány is reagált a kihívásokra. Legfőképpen arra, hogy az emberek nem hülyék, nem szabad eltitkolni előttük az igazságot ezzel kapcsolatban. Azonnali cselekedetekre van szükség, és a tározókon kívül a karbon neutrális gazdaság létrehozásáról is halljuk legközelebb az elnök urat.

ClimeNews

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.