Végre megmozdult a világ, mert “nagy a baj” !

Amikor már itt a mindenki számára kézenfoghatóvá vált klímaváltozás, úgy néz ki megtört a jég és egyszeriben sokaknak fontossá vált – sajnos most már csak túlélni, ami következik…

Több sajtó is átvette az alábbi információkat a hétvégi felvonulásokkal kapcsolatban, mely az ébredés jeleit mutatja. Egyben ezek a jelek előszobája a “környezetszennyező vállaltoknak” a végelszámolás felé vezető úton.

Végre megmozdult a világ, mert "nagy a baj" ! | ClimeNews - Hírportál400 ezren vonultak utcára vasárnap New Yorkban, hatékonyabb intézkedéseket követelve az ENSZ-től a klímaváltozás elleni küzdelemben – írja a Time.
A tüntetésre eredetileg negyedennyi embert vártak, de végül annyian jöttek össze, hogy ez lett a világ eddigi legnagyobb tüntetése, amelyet a klímaváltozás miatt szerveztek, valamint az évtized legnagyobb tüntetését is összehozták.

A tüntetéssel egy időben több mint 150 országban tartottak demonstrációkat: a cél az volt, hogy nyomást gyakoroljanak az ENSZ klímakonferenciájának résztvevőire.

A demonstráción részt vett az ENSZ-főtitkár Ban Kimun, New York polgármestere, Bill de Blasio, Al Gore, az USA volt alelnöke, Leonardo Dicaprio és Edward Norton is. Az eseményen a legtöbb szakszervezet is részt vett.

Végre megmozdult a világ, mert "nagy a baj" ! | ClimeNews - HírportálA Time által megszólaltatott demonstrálók a legkülönfélébb okok miatt vettek részt a tüntetésen. Egy egyetemi hallgató arról számolt be, hogy New Orleansba költözése óta foglalkoztatja jobban a klímaváltozás, mivel az előrejelzések szerint a város mellett az egyik legnagyobb arányú tengerszint-emelkedés várható a klímaváltozás miatt.
A tüntetők közt voltak orvosok is, ők például azért mentek az utcára, mert a  levegőbe kerülő szennyezőanyagok asztmát, szívbetegségeket és rákot okoznak, ezért úgy vélik, a klímaváltozás akkora fenyegetést jelent a világ népességének egészségére, ami komolyabb fellépést követel meg.

A felvonuló feministák pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy a klímaváltozást kiváltó döntések mögött túlnyomórészt férfiak álltak, így muszáj arról beszélni, hogy a politikai döntésekben nem egyenlő mértékben veszik figyelembe a nők, illetve a gyerekek által fontosnak tartott szempontokat.

Végre megmozdult a világ, mert "nagy a baj" ! | ClimeNews - HírportálA ENSZ-ben kedden kezdődik csúcstalálkozó a környezetre veszélyes széngáz-kibocsátás csökkentéséről, amelyen felszólal majd Áder János köztársasági elnök is. A csúcson a várakozások szerint kialakítják a jövőre Párizsban a károsanyag-kibocsátás korlátozásáról aláírandó egyezmény kereteit.
A szervezők szerint a New York-i rendezvényre, amellyel párhuzamosan a tervek szerint több mint 150 országban mintegy 2700 megmozdulásnak kellett lezajlania, 550 autóbusszal érkeztek a részvevők Észak-Amerika nagy- és kisvárosaiból.

Végre megmozdult a világ, mert "nagy a baj" ! | ClimeNews - HírportálDe Blasio polgármester a hétvégén ismertette új tervét, amelynek értelmében a metropoliszban 2050-re a 2005-ös szintről 80 százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását. A város tulajdonában lévő 3 ezer jelentősebb épületet energiatakarékos fűtésre, hűtésre és világításra alakítják át. De Blasio azt mondta:

A klímaváltozás egzisztenciális fenyegetés a New York-iak és az egész világ számára. Most cselekedni erkölcsi kötelesség.

Végre megmozdult a világ, mert "nagy a baj" ! | ClimeNews - HírportálHasonló nagyságú, több tízezres klímaváltozás elleni tüntetést utoljára 2009-ben Koppenhágában tartottak.

Londonban negyvenezren tüntettek. A megmozduláson részt vett többek között Emma Thompson színésznő és Peter Gabriel zeneszerző, énekes.

Párizsban a rendőrség szerint ötezren vonultak fel, a melbourne-i demonstráción pedig a The Age című ausztrál lap értesülései szerint mintegy harmincezren vettek részt.

Budapesten körülbelül kétszázan lehettek.  A Parlament előtt, a Kossuth Lajos téren mások mellett beszédet mondott Lányi András író, ökopolitikus, Mika János éghajlatkutató és Faragó Tibor egyetemi tanár, Magyarország korábbi klímatárgyalója. A javarészt fiatalokból álló demonstrálók ezután az Oktogonhoz vonultak.

Magyarországon Áder János Köztársasági Elnök Úr is vendégül látta a Magyar TV-t és az ENSZ Klímacsúcsra történő kiutazása előtt megüzente a magyar népnek, hogy “nagyon nagy a baj”! Az önkéntes piac aktív résztvevői ennek rettenetesen örültek, hiszen jó érzés, hogy 4 év után a kormány is reagált a kihívásokra. Legfőképpen arra, hogy az emberek nem hülyék, nem szabad eltitkolni előttük az igazságot ezzel kapcsolatban. Azonnali cselekedetekre van szükség, és a tározókon kívül a karbon neutrális gazdaság létrehozásáról is halljuk legközelebb az elnök urat.

[hana-flv-player video=”https://playvideo.ml/ClimeNews/AderJanos20140921_new.mp4″ width=”700″ height=”autow” description=”” player=”5″ autoload=”true” autoplay=”false” loop=”false” autorewind=”true” splashimage=”https://res.cloudinary.com/rampi/image/upload/c_scale,w_1200/v1563103732/Ader_2014_ximoju.jpg” /]

ClimeNews

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.