Ez nem sci-fi. Ez a klímaváltozás realitása

WMO: az idei július “átírta a klímatörténelmet”

A feljegyzések 1880-as kezdete óta a legmelegebb hónap lehet az idei július a Földön az előzetes adatok szerint, ráadásul egy, a júniusi hőmérsékleti rekordokat megdöntő hónap után – közölte a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

A WMO a hónap első 29 napjának adatai alapján jutott arra a következtetésre, hogy az idei július legalább ugyanolyan meleg lesz, mint az eddigi legmelegebb hasonló hónap, 2016 júliusa, vagy kicsivel talán még annál is melegebb.

Ez nem sci-fi. Ez a klímaváltozás realitása | ClimeNews - Hírportál

Három éve július hónap globális középhőmérséklete 0,87 Celsius fokkal haladta meg a 20. század átlagát, a 15,8 fokot.

A WMO szerint az idei magas júliusi hőmérséklet azért is figyelemre méltó, mert idén nem jelentkezett a melegedést okozó csendes-óceáni meteorológiai jelenség, az El Nino, amely 2016-ban közrejátszott a hőmérsékleti rekord létrejöttében.

Ez a július átírta a klímatörténelmet, új hőmérsékleti rekordok születtek helyi, országos és globális szinten is

– állapította meg Petteri Taalas, a Meteorológiai Világszervezet főigazgatója.

A kiemelkedő hőséget drámai jégolvadás kísérte Grönlandon, az Északi-sark körüli területeken és az európai gleccsereknél. Soha nem látott erdőtűz pusztít az Arktiszon két egymást követő hónapban, elpusztítva régi erdőket, melyek eddig szén-dioxidot kötöttek meg.

A környezeti katasztrófa most iszonyatos mennyiségű szén-dioxidot juttat a légkörbe. Ez nem sci-fi. Ez a klímaváltozás realitása. Ez történik most, és még rosszabb lesz a jövőben, ha nem teszünk sürgősen valamit

– mondta Petteri Taalas.

Ez nem a fiatalkorunk, vagy nagyapáink nyara

Mindig is voltak forró nyarak, de ez nem fiatalkorunk nyara, nem nagyapáink nyara

– kommentálta az adatokat Antonio Guterres ENSZ-főtitkár, aki szerint a mostanában megtapasztalt időjárási szélsőségek

csupán a jéghegy csúcsát fogják jelenteni a jövőben várhatókhoz képest, ha nem teszünk azonnali lépéseket a klímaváltozás ellen.

Guterres szerint jó esély van arra, hogy a 2015-től 2019-ig terjedő időszak az egymást követő öt legmelegebb esztendő legyen a meteorológiai feljegyzések kezdete óta.

Megelőzni, hogy visszafordíthatatlanul megváltozzon a klíma, ez életünk versenye, és az életünkért való verseny. Egy olyan, amit meg tudunk és meg is kell nyerni – fogalmazott.

Hőhullámok

Extrém hőséget mértek az egész bolygó területén a múlt héten, több európai országokban megdőlt a melegrekord, a magas hőmérséklet a közlekedésben zavarokat okozott és stresszhatással volt az emberek egészségére és környezetre. Ahogy a meleg levegő a Skandináv-félszigeten át Grönland felé ment, ott felgyorsította az amúgy is az átlag feletti olvadást – írják.

Forrás: Euronews – Pálfi Rita MTI

 

 


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.