Ez nem sci-fi. Ez a klímaváltozás realitása

WMO: az idei július “átírta a klímatörténelmet”

A feljegyzések 1880-as kezdete óta a legmelegebb hónap lehet az idei július a Földön az előzetes adatok szerint, ráadásul egy, a júniusi hőmérsékleti rekordokat megdöntő hónap után – közölte a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

A WMO a hónap első 29 napjának adatai alapján jutott arra a következtetésre, hogy az idei július legalább ugyanolyan meleg lesz, mint az eddigi legmelegebb hasonló hónap, 2016 júliusa, vagy kicsivel talán még annál is melegebb.

Ez nem sci-fi. Ez a klímaváltozás realitása | ClimeNews - Hírportál

Három éve július hónap globális középhőmérséklete 0,87 Celsius fokkal haladta meg a 20. század átlagát, a 15,8 fokot.

A WMO szerint az idei magas júliusi hőmérséklet azért is figyelemre méltó, mert idén nem jelentkezett a melegedést okozó csendes-óceáni meteorológiai jelenség, az El Nino, amely 2016-ban közrejátszott a hőmérsékleti rekord létrejöttében.

Ez a július átírta a klímatörténelmet, új hőmérsékleti rekordok születtek helyi, országos és globális szinten is

– állapította meg Petteri Taalas, a Meteorológiai Világszervezet főigazgatója.

A kiemelkedő hőséget drámai jégolvadás kísérte Grönlandon, az Északi-sark körüli területeken és az európai gleccsereknél. Soha nem látott erdőtűz pusztít az Arktiszon két egymást követő hónapban, elpusztítva régi erdőket, melyek eddig szén-dioxidot kötöttek meg.

A környezeti katasztrófa most iszonyatos mennyiségű szén-dioxidot juttat a légkörbe. Ez nem sci-fi. Ez a klímaváltozás realitása. Ez történik most, és még rosszabb lesz a jövőben, ha nem teszünk sürgősen valamit

– mondta Petteri Taalas.

Ez nem a fiatalkorunk, vagy nagyapáink nyara

Mindig is voltak forró nyarak, de ez nem fiatalkorunk nyara, nem nagyapáink nyara

– kommentálta az adatokat Antonio Guterres ENSZ-főtitkár, aki szerint a mostanában megtapasztalt időjárási szélsőségek

csupán a jéghegy csúcsát fogják jelenteni a jövőben várhatókhoz képest, ha nem teszünk azonnali lépéseket a klímaváltozás ellen.

Guterres szerint jó esély van arra, hogy a 2015-től 2019-ig terjedő időszak az egymást követő öt legmelegebb esztendő legyen a meteorológiai feljegyzések kezdete óta.

Megelőzni, hogy visszafordíthatatlanul megváltozzon a klíma, ez életünk versenye, és az életünkért való verseny. Egy olyan, amit meg tudunk és meg is kell nyerni – fogalmazott.

Hőhullámok

Extrém hőséget mértek az egész bolygó területén a múlt héten, több európai országokban megdőlt a melegrekord, a magas hőmérséklet a közlekedésben zavarokat okozott és stresszhatással volt az emberek egészségére és környezetre. Ahogy a meleg levegő a Skandináv-félszigeten át Grönland felé ment, ott felgyorsította az amúgy is az átlag feletti olvadást – írják.

Forrás: Euronews – Pálfi Rita MTI 

 

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.