Meddig nőnek a tengeri szélturbinák?

A szélturbinák egyre nagyobbak és erősebbek, így válik a szélenergia olcsóbbá és versenyképesebbé a hagyományos fosszilis tüzelőanyagokhoz képest.

A WindEurope szerint kapacitásuk 2014 óta évente átlagosan 16 százalékkal nőtt. 2019-ben egy átlagos turbina 7,8 MW-ot termelt, 1 MW-tal többet, mint 2018-ban.A teljesítmény növekedése a rotor átmérőjének növekedésével, hosszabb és aerodinamikusabb lapátokkal, valamint az áramtermelő hardver és szoftver folyamatos fejlesztésével jár.

Az olyan ipari vezetők, mint a Siemens és a GE már bemutattak 12 megawattos, sőt 14 megawattos modelleket, amelyek rotorátmérője meghaladja a 220 métert. Az Euronews meglátogatta a belgiumi Ostende kikötőjének terminálját, amelyet a Siemens Gamesa használ 58 darab 8,4 megawattos turbina felszerelésére a közeli tengeri szélerőműparkban. Jan Claes, a Siemens Gamesa Megújuló Energia vezető projektmenedzsere vezet körbe:

Ezeknek a lapátoknak a hossza 81,4 méter. A legnagyobb szélességük 5,4 méter. Egyre több zöld energiára van szükségünk, tehát minél nagyobbak, annál nagyobb a felületük és annál több energiát tudnak előállítani.

A turbinák folyamatosan javulnak és fejlődnek. Rengeteg fejlett technológiát építenek be és rengeteget fektetnek a kutatásba annak érdekében, hogy egyre jobbak legyenek – vagyis kevesebb legyen bennük az alkatrész. A kevesebb alkatrész kevesebb karbantartást igényel, és kevesebb elemet kell lebontani és újrahasznosítani.

A jövő szerintem fényesnek tűnik a szélenergia szempontjából, hiszen világszerte nagy a kereslet. Csak a Siemens Gamesa több mint 50 gigawattnyi kapacitást telepített világszerte és a kereslet még mindig növekszik. A zöld energia a gyermekeink és unokáink jövője.

Forrás: Euronews


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.