Globális és Európai hőmérséklet értékek

Az elmúlt évtizedben (2010–2019) a felszín közeli hőmérséklet globális átlaga 0,94–1,03 ° C-kal volt melegebb, mint az iparosodás előtti szint, ami a rekordok legmelegebb évtizedét jelenti.

Globális és Európai hőmérséklet értékek | ClimeNews - HírportálAdat forrás:

Az európai szárazföldi hőmérséklet ugyanebben az időszakban még gyorsabban, 1,7–1,9 ° C-kal emelkedett. Az UNFCC valamennyi tagállama elkötelezte magát a Párizsi Megállapodás mellett, hogy a globális hőmérséklet-emelkedést jóval 2 ° C alá korlátozza az iparosodás előtti szint fölé, és célja, hogy a növekedést 1,5 ° C-ra korlátozza. Az üvegházhatást okozó gázok globális kibocsátásának drasztikus csökkentése nélkül 2050 előtt már a 2 ° C-os határ is túllépésre kerül.

Az éves globális hőmérséklet alakulása fontos mutatója az éghajlatváltozás nagyságának és lehetséges hatásainak. A globális hőmérséklet a 19. század vége óta folyamatosan emelkedik. A növekedés mértéke az 1970-es évek óta különösen magas, évtizedenként körülbelül 0,2 ° C. A 2019-es év a harmadik legmelegebb év volt a nyilvántartásban, és a 20 legmelegebb év közül 19 történt 2000 óta (WMO, 2019; C3S, 2020). Az északi-sarkvidék, de Európa is a globális átlagnál jóval gyorsabban melegszik.

Az antropogén tevékenységek, különösen az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátás, nagyrészt felelősek ezért a felmelegedésért.

Klímamodellezéssel becsülték a jövőbeni klímaváltozást a különböző kibocsátási forgatókönyvek esetében. A kibocsátás csökkentésére irányuló jelentős erőfeszítések nélkül a globális hőmérséklet emelkedése gyorsan folytatódik, sőt felgyorsul. Az IPCC legutóbbi jelentéseiben figyelembe vett négy kibocsátási forgatókönyv (vagy reprezentatív koncentrációs útvonal – RCP) közül háromban a 2040-es években meghaladnák a 2 ° C-os maximális felmelegedési szintet. Az előrejelzések szerint a globális hőmérséklet az RCP4.5 alatt 1,7-3,2 ° C-kal, az RCP8.5 alatt pedig 3,2-5,4 ° C-kal emelkedik a század végére. Az egyetlen forgatókönyv, amely eséllyel képes maradni a Párizsi Megállapodások által megállapított határokon belül, az RCP2.6, amelynek előrejelzett hőmérséklete 0,9–2,3 ° C. Ez a forgatókönyv a következő évtizedekben a kibocsátások drasztikus csökkenését, a század végére elhanyagolható vagy akár negatív kibocsátást feltételezi (Collins et al., 2013; Allen et al., 2018).

Rampasek, László A.
Forrás: European Environment Information and Observation Network (Eionet)

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.