A Google is példaértékű, mert karbonsemleges

Ha arról beszélünk, hogy fenntarthatóság, akkor a Google – ebben a vállalatoknak is kiírt kötelező játékban – egyenlőre az elsők között van.  Sőt példát mutat a világ legnagyobb játékosainak azzal, hogy a saját szén-dioxid kibocsátását karbon kreditek felhasználásával offsetálta (ellentételezte) 100%-ban. Ezzel a karbon lábnyoma már 2015-ben nulla volt.

Miközben Magyarországon a vállalatok vezetői még csak a fogalmakat tanulgatják, a világ különböző cégei évek óta nyakig benne vannak a karbon semlegesítési programokban. HSBC, Swiss Re, Google, Nike, Dell, és a Vancity karbon semlegesek és a leglényegesebb tény, hogy önkéntesen! Semmi kötelező piac, semmiféle olyan kényszer ami kívülről kötelezné őket, és mégis miért? Erre nem most fogom megadni a választ, inkább elmagyarázom röviden a Google hogyan csinálta. Nem szeretnék belemenni a részletekbe, mert a lényeg, az üzenet nem menne át azok részére, akiket ez érinteni fog a közeljövőben!

A Google is példaértékű, mert karbonsemleges - ClimeNewsAz infógrafikáról az alábbiak olvashatók le és ezek nagy számok, mint ahogy a Google sem kis cég. A direkt CO2e* kibocsátása a cégnek, ami az autózgatásaikból, a körjárataikból, a vállalati saját járműveikből, a gázfogyasztásból, a vészaggregátorok és a saját repülőgépeikből a használatuk során keletkeznek 51 802 tonna. A megvásárolt villamosenergia termeléséből fakadó CO2e kibocsátás összesen  2 198 821 tonna, amit a korábbi megújuló energiába történő befektetéseik révén csökkenteni tudtak 738 059 CO2e tonnával. A megújuló villamosenergia termelés karbonlábnyoma igen csekély és ezért lehet vele ellentételezni a fosszilis energiatermelésből vásárolt CO2e kibocsátást. Harmadsorban igen jelentős a cég indirekt kibocsátási összege is 980 783 CO2e tonna. Ez a szám az üzleti utazásokból, az alkalmazottak ingázásából, a szerverek gyártásából és az adatközpontok, szerverparkok létrehozásából tevődik össze. Ez a három szám elég jelentős egy kívülről “csilli-villi” cégnek 2 493 347 tonna CO2e.
A Google is példaértékű, mert karbonsemleges - ClimeNewsMost jön az a dolog ami igazán a Google vállalat fenntarthatóságát biztosítja, mert ők nem kerítést festenek az óvodában, nem jótékonykodnak vagy adományoznak marhaságokra pénzt, hogy eltereljék a figyelmet a környezetszennyezésükről hanem 100%-ban az önkéntes karbon piacról (voluntary market) úgynevezett ellentételezési egységeket, karbonkrediteket vásároltak, összességében 2 493 347 darabot. Méghozzá rengeteg pénzért! Ezzel valóban ellentételezték a működésükből adódó károsanyag kibocsátásukat, ami nem lenne, ha ők nem lennének! Most így úgy tudnak működni és profitot termelni környezetterhelési szempontól, mintha ők nem is  léteznének. Ez által ők valóban nem járulnak hozzá a klímaváltozáshoz, a globális felmelegedéshez. Lezárva a gondolatot miattuk biztosan nem melegszik a légkör. Dollár milliókat költenek rá… miért? Mert fontos számukra a természet. A valódi ok pedig üzletpolitikai lehet, mégpedig az, hogy ezáltal támadhatatlanok és a fenntarthatóságuk valódi! A zöld programjuk nem csak hangzatos “zöldre-festés”, ahogyan próbálják az amatőr cég vezetők átverni a környezetüket és a konkurenciát.

Rampasek László

 

*(szén-dioxid egyenérték -> mindenféle káros üvegházhatást okozó gázokat átszámolnak – jóváhagyott együtthatókkal – szén-dioxidra)