Az év első emlékeztetője… a kibocsátás tovább emelkedik

A kibocsátás csökkentése mérsékelni fogja a jövőbeli éghajlat felmelegedését és hatásait.

Az idő most jött el.

Köszönjük, hogy 2024-ben is kitartanak mellettünk!

A vizualizációt készítette GlobalCarbonBudget.org

Újabb év, megjelent a Globális Szén-dioxid költségvetés nagy kiadványa, a 2023-as, 2022-ig teljes körű adatokkal és 2023-as előrejelzésekkel.

A fosszilis CO2-kibocsátás emelkedik, a földhasználat megváltozásával járó kibocsátás csökken, a természetes CO2-nyelők megmaradnak, a CO2-koncentráció tovább növekszik.

A CO2-kibocsátás 2023-ban rekordszintre emelkedik.

A fosszilis tüzelőanyagok felhasználásából származó globális szén-dioxid-kibocsátás 2023-ban 36,8 milliárd tonna, ami rekordmennyiség, és 1,1%-kal meghaladja a 2022-es szintet – derül ki a Globális Szén-dioxid Költségvetés legfrissebb jelentéséből (.PDF). Ez messze elmarad a Párizsi Megállapodásban foglalt éghajlati célok eléréséhez szükséges jelentős csökkentéstől.

A jelentés szerint a jelenlegi szén-dioxid-kibocsátás folytatása esetén a felmelegedés 1,5°C-ra való korlátozásának 50%-os esélyéhez szükséges fennmaradó szén-dioxid-keret hét év alatt, a felmelegedés 1,7°C-ra való korlátozásához pedig 15 év alatt kimerülhet.

A regionális tendenciák nagyon eltérőek voltak: míg a fosszilis kibocsátások Indiában és Kínában nőttek (+8,2% és +4,0%), addig Európában és az Egyesült Államokban csökkentek (-7,4% és -3,0%), a világ többi részén pedig enyhén csökkentek (-0,4%). A szerzők az európai csökkenést a megújuló energiák elterjedésének és az energiaválság hatásainak tulajdonítják. A kínai növekedést többek között a Covid-19 zárlatok hatásaiból való késedelmes kilábalásnak tulajdonítják.

A jelentés következtetése szerint a Párizsi Megállapodásban foglalt éghajlati célok eléréséhez hátralévő idő gyorsan fogy – olvasható a jelentésben.

A Global Carbon Project (GCP), amely minden évben kiadja a Global Carbon Budget Reportot, nemzetközi tudósok szövetsége, jelentős német részvétellel. A Potsdami Éghajlati Hatáskutató Intézet (PIK) a tanulmányhoz az LPJmL5 globális vegetációs és karbonmodell segítségével végzett szimulációkat. A 19 másik modell szimulációs eredményeivel együtt ezek képezik az alapját a földhasználat változásából eredő szén-dioxid-nyelés és -kibocsátás becslésének.

Rampasek László A.


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.