Környezetterhelés = Népesség x Fogyasztás x Hatékonyság

A fejlett országok egy főre jutó ökológiai lábnyoma kb. 2-6x nagyobb, mint a szegény országokban élőké, ám míg előbbiekben már stagnál vagy épp csökken a népesség, utóbbiakban nő. Mi többet fogyasztunk, ők viszont annyival többen vannak… az eredmény ugyanaz.

Környezetterhelés = Népesség x Fogyasztás x Hatékonyság | ClimeNews

Közép-Afrikában ráadásul számos ország jelenleg annak a küszöbén áll, hogy túlterhelje saját területét. A megoldás viszont a mi kezünkben van; a fogyasztásunk visszafogásával megtakarított pénz egy részét költhetjük arra, hogy támogassuk a szegény országban élő nők iskoláztatását, valamint fogamzásgátlóhoz jutását (az a tapasztalat, hogy ha hozzájutnak, akkor használják, főleg, ha elvégezték a középiskolát). Ezáltal rajtunk csökken a nyomás, és rájöhetünk, hogy valódi, tartós boldogságot a úgyis csak az emberekkel és a természettel való harmonikus kapcsolat képes biztosítani, a kedvezményezettek pedig kikerülhetnek a szegénységből. Win-win. Mellesleg annyival kevésbé súlyosbodik a klímaváltozás (ti. a szegények is főznek, fűtenek, stb.).

A piacgazdaság belső logikájából fakadóan a termelők a profitmaximalizálásra és a költséghatékonyságra törekednek, ez viszont jellemzően nem esik egybe a technikai hatékonysággal (ami a hulladék, valamint a kárba veszett energia mennyiségi arányát mutatja). Mivel a piaci versenyben az anyagi szempontok mindent felülírnak, ez azt jelenti, hogy a piacgazdaság hátráltatja a hatékonyság növelését (lásd: tervezett elavulás). A fenntarthatóság eléréséhez, vagyis a várható globális összeomlás elkerüléséhez tehát szükség van arra, hogy meghaladjuk a jelenlegi gazdasági rendszer kereteit, és a piacok helyett egy-egy helyi közösségnek termeljünk, méghozzá nonprofit helyi közösségi vállalkozások révén (nyílt forrású gépek, adósságmentes helyi pénzek, stb. mellett).

Sztella Nóra Kántor


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...

...a megalapítása óta karbonsemleges módon fenntartott ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről és a légköri szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.