Az éghajlatváltozás ismét benyújtott egy számlát

Nem telt el egy hónap az Olaszországban és Horvátországban dúló vihart követően és itt volt a pusztítás ismét Európában.

Erős vihar söpört végig Európán hétfőre virradó éjjel, a száz kilométer/órás sebességet meghaladó széllökésekkel.

Németországban halálos áldozata is van a kontinensen északnyugat felől délkeleti irányban átszáguldó viharnak. A Dortmundhoz közeli Bestwignél egy 47 éves férfi akkor halt meg, amikor autójára menet közben rázuhant egy fa. Az összes vonatot leállították Észak-Rajna-Vesztfáliában, a sínek több helyen járhatatlanná váltak. Fennakadások keletkeztek a közúti és a légi közlekedésben is, több német tartományban.

ClimeNews | Fotó:Vasúti szerelvényre dőlt fa, a németországi Dormagenben 2019. március 11-én. Fotó: Federico Gambarini / AFP

Európa más országaiban is pusztított a vihar. Belgiumban az épületekben és a közművekben is komoly károk keletkeztek, Csehországban és Lengyelországban több ezer háztartásban volt áramkimaradás.

Magyarország nagy részén sárga riasztás érvényes. Sok munkát adott a tűzoltóknak az országon átvonuló vihar, Budapesten számos helyen fákat, villanyoszlopokat csavart ki a szél. Leszakadt néhány felsővezeték is, emiatt a vonatközlekedés is akadozott.

A legerősebb vihar Sár-hegyen volt, ott 112km/h-s széllökéseket is mértek!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre öt megye kivételével elsőfokú riasztást adott ki széllökések miatt, amik meghaladhatják a 70 km/órás sebességet is.

A viharos erejű szél miatt megrongálódott épületállványzat Budapesten, az Akadémia utcában 2019. március 11-én Fotó: Mihádák Zoltán

Több tízezer háztartás maradt áram nélkül Csehországban a vasárnap késő éjjel az országon átvonuló rendkívüli erejű szélvihar következtében.

A legnagyobb áramszolgáltató, a Cseh Energetikai Művek (CEZ) az ország 14 régiója közül tízben energetikai vészhelyzetet hirdetett. Sona Holingerová, a CEZ szóvivője szerint éjfél körül mintegy 320 ezer fogyasztónál nem volt áramszolgáltatás.

Csak a nagyfeszültségű vezetékek több mint 300 helyen sérültek meg. A javításuk már folyamatban van, de a CEZ a lakosság türelmét kérte.

A Csehországon vasárnap késő este átvonuló szélvihar sebessége az ország nyugati és déli, valamint morvaországi részén volt a legerősebb,

helyenként elérte az óránkénti 120-125 kilométeres sebességet, ami már orkánnak minősíthető.

Az esővel kísért szélvihar megrongálta a villanyvezetékeket, villanyoszlopokat, fákat döntött ki, háztetőket rongált meg. A hétfő kora reggeli jelentések szerint számos helyen megszakadt a helyi vasúti forgalom a kidőlt fák miatt, a gyökerestül kicsavart fák parkoló kocsikat is megrongáltak.

Közel négyszázezer háztartás maradt áram nélkül a hét végi viharok után Lengyelországban, az erős szél okozta károk miatt a tűzoltókat mintegy 5600 alkalommal riasztották, öt ember megsérült – közölte a lengyel hatóságokra hivatkozva az MTI.

Az ítéletidő a dél-lengyelországi vajdaságokban okozta a legtöbb kárt. Csak vasárnap több mint 18 ezer tűzoltó vett részt a mentésben. Aznap a viharos szél 676 épületet rongált meg, közülük 424 lakóházat. Száz épület tetőszerkezetét teljesen leszaggatta a vihar.

Az egyik tűzoltósági beavatkozás során a dél-lengyelországi Opolei vajdaságban egy fa rádőlt egy tűzoltóautóra, teljesen üzemképtelenné téve a járművet. A hatfős személyzetből ketten megsérültek, kórházban ápolják őket.

Az országos meteorológiai szolgálat hétfőre is adott ki figyelmeztetést, a dél-lengyelországi vajdaságokban az óránkénti 115 kilométeres sebességet meghaladó széllökések is előfordulhatnak.

Forrás: MTI, Euronews