A bombák 220 hektár talajt szennyeztek sugárzó plutóniummal

Palomares bombák: Spanyolország várja, hogy az USA befejezze a nukleáris tisztítást.

A bombák 220 hektár talajt szennyeztek sugárzó plutóniummal

1966-ban ezen a napon egy napsütéses reggelen az amerikai légierő két repülőgépe összeütközött és négy atombombát dobott le a dél-spanyolországi Palomares falu közelében. Nem történt nukleáris robbanás, de a plutónium nagy területen szétszóródott – és Spanyolország most arra kéri az Egyesült Államokat, hogy fejezze be az eltakarítást. (Az eredeti forrás 2012. október 22-i. – a szerk.)

Az amerikai kormány az eltévedt atombombákat “törött nyilaknak” nevezi, és 1966. január 17-én Palomares négyet is kapott belőlük.

A magasban, 31 000 láb magasságban egy amerikai B-52G bombázó rutinszerű légi utántöltés közben összeütközött egy KC-135 tanker repülőgéppel, és darabokra tört. A bombázó három H-bombája Palomaresben vagy annak környékén landolt, a negyedik pedig a Földközi-tengeren, mintegy öt mérföldre a parttól.

Manolo Gonzalez elmondása szerint kint állt, amikor hatalmas robbanást hallott.

“Felnéztem, és láttam ezt a hatalmas tűzgömböt, amely az égen keresztül zuhant” – mondja. “A két repülőgép darabokra tört.”

Gonzalez látta, ahogy a lángoló bombázó egyik fele a földre zuhant a helyi általános iskola közelében – ahol a felesége tanított.

“Átrepültem a városon a robogón” – mondja. “A gép éppen csak elkerülte magát az iskolát”.

Valójában senki sem halt meg a földön azon a reggelen. A helyiek ezt nevezik a történet egyetlen pozitívumának.

Az amerikai repülők nem voltak ilyen szerencsések. A tankoló repülőgép mind a négy embere meghalt, és a B-52-es repülőgép hét embere közül hárman meghaltak (a másik négynek sikerült biztonságban katapultálnia).

A haditengerészet személyzete a tengerfenékről előkerült négyes számú fegyvert vizsgálja, 1966.A haditengerészet személyzete a tengerfenékről előkerült négyes számú fegyvert vizsgálja, 1966.

Palomaresben 1966-ban csak egy telefon volt, és nem volt folyóvíz. De a világ legmodernebb harci gépei naponta szelték át az eget Dél-Spanyolország e szegényes régiója felett.

Ez volt a hidegháború csúcspontja. A Chrome Dome kódnevű művelet keretében az Egyesült Államok 12-24 nukleáris fegyverzettel felszerelt B-52-es bombázógépet vetett be a levegőben a nap 24 órájában, hogy megpróbáljon elrettenteni egy szovjet első csapástól.

A B-52-esek a világ különböző részein különböző repülési útvonalakat jártak be. A Palomares-i balesetben érintett B-52-es a déli útvonalon repült, az észak-karolinai bázisáról a Földközi-tenger körüli hurokban. A tanker repülőgép egy közeli dél-spanyolországi bázisról szállt fel, hogy az USA-ba való visszatérés előtt feltöltse a gépet. Ekkor következett be a katasztrófa.

A bombák 220 hektár talajt szennyeztek sugárzó plutóniummal

A végkifejlet mérhetetlenül rosszabb lett volna, ha a bombák élesítve vannak. Szerencsére nem voltak, így nem történt nukleáris robbanás.

Elméletileg a bombákhoz erősített ejtőernyőknek finoman le kellett volna vinniük őket a földre, megakadályozva a szennyeződést – de két ejtőernyő nem nyílt ki.

A balesetet követő napokban a palomares-i strand egy nagyszabású katonai művelet bázisává vált, amelyben mintegy 700 amerikai repülő és tudós vett részt.

A céljuk – megtalálni és biztosítani az atombombákat.

A két ejtőernyő nélkül a földre zuhant atombomba a becsapódáskor szétrobbant, és erősen mérgező, radioaktív plutóniumport szórt szét – ami komoly veszélyt jelentett bárki számára, aki belélegezte.

“Úgy döntöttek, hogy a leginkább szennyezett területekről eltávolítják a szennyezett szennyeződést” – mondja Barbara Moran tudományos író, a The Day We Lost the H-Bomb című könyv szerzője.

Szó szerint lekaparták az első három centiméternyi felső talajréteget, hordókba zárták, és elszállították egy amerikai raktárba.

“Volt egy tervük” – mondja Moran. “De ennek egy szép, sík földdarabon kellett volna történnie az Egyesült Államokban, nem pedig idegen földön, ahol senki sem beszélt angolul, és ahol farmerek és kecskék sétálgattak”.

Ahogy a takarítás megkezdődött, az amerikai és a spanyol kormányok igyekeztek meggyőzni a világot arról, hogy nincs veszély. Biddle Duke, az Egyesült Államok nagykövete még Madridból is lejött úszni, a tévékamerák előtt.

A bombák 220 hektár talajt szennyeztek sugárzó plutóniummal

Amikor egy riporter a helyszínen megkérdezte, hogy észlelt-e radioaktivitást a vízben, Duke nevetve válaszolt: “Ha ez radioaktivitás, akkor imádom!”

Míg két bomba a becsapódáskor felrobbant, egy másik biztonságosan landolt. Ezt a hármat 24 órán belül megtalálták.

Hatalmas volt azonban a megdöbbenés a negyedik miatt, amely leereszkedés közben a tengerbe sodródott, és az “elveszett” H-bombaként vált ismertté.

Az amerikai haditengerészet több mint 20 hajót, köztük aknaszedőket és tengeralattjárókat vetett be, hogy megpróbálja megtalálni.

“Ezeknek a bombáknak a tervezése szigorúan titkos volt” – mondja Barbara Moran. “Amikor keresték, szovjet kémhajók köröztek körülöttük – és a szovjeteknek volt tengeralattjáró-technológiájuk”.

Négy hónappal később, amikor a szárazföldi takarítás már a végéhez közeledett, az eltűnt bombát végül egy amerikai hadihajó fedélzetére emelték 2850 láb (869 m) mélységből. Barbara Moran szerint az amerikai haditengerészet a tengeri kutatás teljes költségét több mint 10 millió dollárra becsülte – ez volt az amerikai haditengerészet történetének addigi legdrágább mentési művelete.

Magában Palomaresben az USA és Spanyolország megállapodott abban, hogy a lakosok éves egészségügyi ellenőrzését, valamint a talaj, a víz, a levegő és a helyi növények ellenőrzését finanszírozzák.

Az azóta eltelt évek során nem volt bizonyíték arra, hogy bárki is megbetegedett volna a baleset következtében. Az élelmiszer és a víz továbbra is tiszta.

A paradicsom fontos mezőgazdasági termék volt Palomaresben az 1960-as években.A paradicsom fontos mezőgazdasági termék volt Palomaresben az 1960-as években.

Tehát Palomaresről már szinte mindenki megfeledkezett. Kivéve a palomaresiek. Ez azért van, mert az amerikai tisztítási művelet során a szennyezett területek egy része kimaradt. Jose Maria Herrera helyi újságíró, aki az 1980-as évek óta vizsgálja a balesetet. Nemrégiben egy hegygerincen állt, ahonnan kilátás nyílik a három elkerített terület egyikére, amelyek még mindig szennyezettek, összesen mintegy 100 hold (40 hektár) területre.

“Az a kráter ott van, ahol az egyik bomba leesett” – mondja. “Ma legalább fél kiló plutóniumot lehetne kinyerni a talajból.”

Valójában nehéz meghatározni, hogy mennyi plutónium van még ott, mert az USA soha nem mondta meg, hogy a bombák mennyi plutóniumot tartalmaztak. De Carlos Sancho spanyol kutató becslése szerint 15 és 25 font (7 és 11 kg) közötti anyag került a talajba. Sancho, aki a spanyol energiaügyi minisztérium Palomares-i részlegét vezeti, ragaszkodik ahhoz, hogy ez nem jelent egészségügyi kockázatot.

“A földet ott nem lehet megmozdítani, mert a plutónium látens állapotban van a talajban” – mondja. “Ha megzavarnánk a talajt, a plutónium szétszóródhatna”.

Palomares tehát olyan, mint egy alvó sárkány. A bekerített területen nem lehet sétálni, nem lehet megművelni, és nem lehet rá építkezni. Az Energiaügyi Minisztérium üzenete a következő: “Hagyjuk a plutóniumot nyugodni, és nem lesz gond.” A helyiek szerint azonban ez már önmagában is probléma.

A helyi kocsmáros, Andres Portillo szerint a város imázsának ártanak. “Minden alkalommal, amikor a történet megjelenik a médiában, az árt a turizmusnak” – mondja. “Sokan nem akarnak idejönni, mert azt gondolják, hogy az életminőség biztosan alacsony, hogy magasabb a rákos megbetegedések aránya, holott ez egyáltalán nem így van.”

Néhányan azt mondják, hogy a negatív hírverés nélkül Palomares ugyanolyan népszerű lehetne, mint híresebb szomszédja, Marbella.

A közösség tehát csapdába esett. Amikor a lakosok panaszkodnak, a baleset ismét címlapra kerül, és csökken a látogatók száma, valamint a gazdák által a piacon a terményeikért kapott árak.

Most azonban, 46 évvel a baleset után, vannak arra utaló jelek, hogy Spanyolország és az USA talán közeledik a végleges megoldáshoz. Az év elején Jose Garcia-Margallo spanyol külügyminiszter találkozott Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel, majd újságírókkal.

“Clinton miniszter asszony azt mondta, hogy ez a kérdés még mandátuma lejárta előtt megoldódik” – mondta Margallo. “Személyesen elkötelezett vagyok” – mondta.

Bár az amerikai külügyminisztérium gyorsan kiadott egy közleményt, amelyben azt állította, hogy nem történt ilyen kötelezettségvállalás, a madridi amerikai nagykövetség szóvivője szerint komoly tárgyalások folynak. Az, hogy mikor születhet megállapodás – arról, hogy ki fizeti a második tisztítást, hogyan fogják elvégezni, és hol fogják tárolni a szennyezett talajt – még a levegőben lóg.

Palomares lakói tehát várnak. Ahogy már közel fél évszázada. És időről időre megengedik maguknak, hogy álmodozzanak.

Juan Jose Perez, Palomares alpolgármestere azt mondja, reméli, hogy a tragédiából valami pozitívumot tudnak kihozni. Szeretne egy múzeumot építeni, amely elmagyarázza, hogyan történt mindez.

“Talán még egy B-52-es bombázó formájában is” – mondja. “Tárlatvezetéseket szervezhetnénk az érintett területeken.”

De szerinte ahhoz, hogy mindez megtörténhessen, a történetnek előbb véget kell vetni.

Számára az lenne a méltó befejezés, ha az USA visszatérne és befejezné a munkát.

Forrás: BBC News – Gerry Hadden

az Egyesült Államoknak 5550, Oroszországnak 6255
A stockholmi központú békekutató intézet (SIPRI) becslése szerint az Egyesült Államoknak 5550, Oroszországnak 6255, Kínának pedig 350 atomfegyvere van.


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.