A takarónövények a talajmegújítás svájcibicskái

A hirtelen született porvihar szakértők tömegében nehéz bemutatni a vágyvezérelt elképzeléseken túli gyakorlatot, de azért megpróbálom.

Először is én minden évben írtam eddig is a szélerózióról, csak a kutyát nem érdekelte addig, amíg nem játszottak dodzsemesdit a porfalba padlógázon száguldó, félkegyelmű sofőrök.

Másodsorban halvány szivárványpóni fingot nem érnek a mezővédő erdősávok egy ősszel nyitottan hagyott, porrá száradt talaj boronálásakor keletkező porviharok ellen.

A hirtelen született porvihar

Szép a mozaikos tájszerkezet és a kis táblák, de legyünk realisták. A földtulajdonosok nem fognak fát ültetni a drága pénzen vett földjeikre, amelyek terméséből élnek. A pénzügyi befektetők pedig még kevésbé fognak fát ültetni a fillérekért bérelt búzabányáikba.

Maradjunk a realitások talaján, az pedig a csökkentett talajműveléssel és takarónövényekkel kezdődik. Ezeket bárki meg tudja valósítani, korlátozás nélkül.

Egy példával be is mutatom, hogy kell elképzelni a technológiát.

Ma már szerényebb szelek fújtak, de azért 30-40 km/órába belefutottak ma is felém a nyugati határszélen. Az egész télen talajt védő takarónövényeket termináltuk fizikailag egy takarónövényét első alkalommal télre meghagyó gazdával. A sekély tárcsázásra azért van szükség még, mert nyers, agyagos talajokról beszélünk, amelyek a korábbi szántás mellett még cukorrépa termesztéssel is sújtott, ezért igen körültekintően kell megfontolni a lépéseket, mikor milyen műveleteket minimalizálhatunk.
A talajfelszín még tömörödik télen, nyers a föld. A képek azonban magukért beszélnek.

Itt nem láttok porvihart

Itt nem láttok porvihart. Itt nem viszi el a szél a talajt.

Az első évben használt takarónövények által tavaszra kialakított morzsalékos, nedves talajszerkezet elképesztő különbséget mutat a szántott földhöz képest, amely az út túloldalán sivataggá száradva várt minket.
A takarónövényes táblában pedig nem lehetett gyomot találni -a gyors növekedésű növények elnyomtak minden más később csírázó gyomnövényt, ezért felesleges gyomirtót használni.

A talajmegújítás első lépése a jól összeállított takarónövények használata és a tavaszi talajművelés minimálisra szorítása vagy elhagyása. A két főnővény közti időszakban ők táplálják a talajéletet, amely létrehozza a stabil aggregátumokban gazdag talajt. A talajéletnek pedig elég életteret adni, utána már szolgáltat számunkra. Ilyenek az algák is.

A takarónövények a talajmegújítás svájcibicskái

Vannak akik kannában veszik az algát, mert azt mondta nekik valaki, hogy az majd segít a talajon.

A takarónövények a talajmegújítás svájcibicskái

A képeken láthatod, hogy az alga magától megjelenik, ha nedves, tápanyagban gazdag környezetet biztosítasz nekik, amelyet leginkább a takarónövények alatt lehet találni.

A takarónövények a talajmegújítás svájcibicskái

A takarónövények a talajmegújítás svájcibicskái.

Szolgáltatásaik széleskörűek és pótolhatatlanok.

Már most kezd el tervezni a takarónövényeid a vetésforgóban – ha szükséged van tanácsra, keress meg nyugodtan Én 2012-ben vetettem az első összetett takarónövény keverékem, amelyet még Hollandiából hoztam, mert itthon nem volt megfelelő fajtákkal rendelkező keverék.

A takarónövények a talajmegújítás svájcibicskái

Azóta meghonosítottam az országban a Tillage Radisht és sok ezer hektáron segítettem a vetésforgónak, klímának és talajnak legjobb összetételű keverékek beállítását.

A porviharokért az agyonművelt, takaratlan földön végzett talajmunkák a felelősek.
Ne kövesd el a hibát, hogy csupaszon hagyod a talajod télire.

Kökény Attila

Porvihar újratöltve (frissítés)

“Ahol a területhasználat változtatására – a szántóterületek gyepesítésére vagy erdősítésre – nincs mód, ott a mezővédő erdősávok telepítése mellett az ökológiai gazdálkodást, a forgatás nélküli talajművelést kell javasolni a gazdálkodók számára a térségi vagy településrendezési tervek készítése során – hangsúlyozta Szilassi Péter, az SZTE Földrajz és Földtudományi Intézetének egyetemi docense.”
https://roadster.hu/m1-es-baleset-igazi-oka/

“Ha pedig mégis művelni kell földet (hiszen enni csak kell azért), akkor a a forgatás nélküli földművelést érdemes alkalmazni (nincs szántás, csak tárcsázás, lazítás, tömörítés), szerves trágya használata, ahol van rá lehetőség. Ezáltal egy szerves anyaggal jól ellátott morzsás szerkezetű talajt kapunk, a szerves trágyázás a homokos talajokon a legjelentősebb! Plusz úgy beosztani a folyamatokat, hogy egy földterület minél kevesebb ideig maradjon bevetetlen, ha már megvolt az előkészítés. A deflációnak kitett területet, ha növénnyel borítjuk, nem csak a szél erejét, hanem a talaj kiszáradását is csökkentjük, ami a rohamosan súlyosbodó vízhiányos időszakok miatt is fontos lenne.
A szakmai részt Umenhoffer Péter, a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület (PREGA) elnökségi tagja segítette.”
https://totalcar.hu/…/mit-tehetunk-az-autopalyas…

Jönnek a szakmai tanácsok a mezőgazdászoknak, amelyek már kora reggel kinyitják a bicskát a zsebben.
Csak azt nem értem, hogy miért égeti magát ezen a szinten valaki olyan javaslatokkal, amelyeknek nincs sem tudományos, sem gyakorlati háttere.
Ezen a tudásszinten már 80 éve túl van a világ felvilágosultabb fele.
Sokat nem is írnék róla ide, olvassátok inkább a cikket.
https://talajmegujito.substack.com/p/a-fogalmatlansag-daridoja-porvihar

Korábban:
Megmenthet-e a mezőgazdaság a klímaválságtól?
1837. John Deere legyártotta az első öntisztuló acélekét
A no-till technológia elterjedése világszerte


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.