Wangari Maathai – A fenntartható fejlődés a béke magva

2004-ben ezen a napon Dr. Wangari Maathai kenyai környezetvédő kapta a Nobel Béke Díjat.

A fenntartható fejlődés a béke magva - Dr. Wangari Maathai | ClimeNews - HírportálDr. Wangari Maathai lett az első afrikai nő és az első környezetvédő, aki Nobel-békedíjat kapott és nem csak ebben jeleskedett, korábban miután visszatért Kenyába az amerikai és német tanulmányait követően ő volt az első afrikai nő, aki doktori címet szerzett állatorvosi szakon. 1971-ben az állatorvosi anatómia professzora lett, majd később a kar dékánja.
Az általa 1977-ben alapított Green Belt (Zöldövezet) mozgalom keretében szegény asszonyok már több mint 30 millió fát ültettek Afrikában.
Ez az első alkalom, hogy nem fegyveres konfliktus kapcsán, hanem környezetvédő tevékenységért kapott valaki Nobel Béke Díjat. Dr. Wangari Maathai szerint a kettő összetartozik:

Az emberek a vízért, élelemért és más természeti forrásokért harcolnak, amikor ezek szűkösek. A fenntartható fejlődés a béke magva.

Dr. Wangari Maathai vezetőségi tagja az Ökolábnyom Hálózatnak (Global Footprint Network, www.footprintnetwork.org).

 


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.