Magunknak köszönhetjük a hőhullámokat

Magunknak köszönhetjük a hőhullámokat - ClimeNews

Ebben a borongós időjárásban nehéz átérezni a problémát, de amikor augusztus közepén, a hőségtől elkábulva, arccal előre beleájulunk a kásás görögdinnyébe, akkor jusson majd eszünkbe, hogy az elviselhetetlen hőséget magunknak köszönhetjük.

A világszerte jelentkező hőhullámok mintegy 75 százaléka, a szélsőséges mennyiségű csapadék majdnem egyötöde írható a globális felmelegedés számlájára.

– állapították meg a zürichi Műszaki Egyetem (ETH) kutatói, akik különböző számítógépes klímamodelleket vizsgáltak meg, hogy az emberi tevékenység időjárási szélsőségeket okozó hatását megbecsüljék, írja az MTI. A svájci kutatók a Nature Climate Change című szaklapban publikálták az erről szóló tanulmányukat.

A többi szélsőség a természetes időjárási ingadozás miatt következik be.

A kutatók megállapították, hogy a klíma melegedésével, annak mértékétől függően erősödnek az időjárási szélsőségek. „Kis átlag-hőmérsékleti emelkedés is sokat jelent” – hangoztatta Erich Fischer, a kutatás vezetője.

Ha a Föld átlaghőmérséklete az ipari forradalom előttihez viszonyítva két Celsius-fokot emelkedik, akkor a hőhullámok valószínűsége az ötszörösére nő.

Hasonlóan drámai a felmelegedés hatása az extrém csapadékos napokra is: kétfokos melegedésnél a csapadékszélsőségek 40 százaléka lesz az emberi tevékenység számlájára írható.

Főleg az északi félteke érezné az özönvízszerű esőzéseket. Más, már most is forró vidékeket a hőség napjai még nagyobb kihívások elé állítják – mondta Fischer.

Forrás: index.hu


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.