100%-ban elektromos autó

Autózás károsanyag-kibocsátás nélkül! Ez már a valóság. Nem a jövőben vagyunk, viszont bepillantást enged egy olyan korba, ahol a járművek szinte hangtalanul suhannak és füstölés semmi!

Nézzük mi is történt, ami ennek a cikknek a megírását hozta… A tegnapi napon egyik partnerünk, a FOX AUTORENT jóvoltából kipróbálhattuk mi is a Nissan Leaf 100%-ban elektromos autóját, mert együtt szerepel az iCC-vel a Komáromi Napokon majd ezt követően az Ultramarathon Világkupán.

100%-ban elektromos autó - ClimeNewsNem teljesen feltöltve kaptuk meg az autót, de mindenkinek óriási élmény volt, hogy hangtalanul suhanhattunk Budapesten végig, majd az M1-esen Komáromig. Közben azért megéheztünk és mivel “nyomtam neki rendesen”, hogy az autópályán is a forgalommal menjünk, a kelleténél jobban fogytak a megtehető kilométerek. A benzinkútnál ahol megálltunk ebédelni nagyon szívélyesek voltak és első szóra mutattak egy konnektoraljzatot a kinti hűtőszekrények mellett és arra az egy órára feltettük a járművünket tölteni. Az utazás vége izgalmas lett, – mert igyekeznünk kellett -, szóval nem a spórolós tempóban folytattuk az utunkat és a célnál már csak 8 km maradt az autó akkumulátoraiban. Minden létező figyelmeztető lámpa világított és hangbemondással is jelezte, hogy jó lesz minél előbb töltőre tenni a járgányt. Szóval a kontroll pontos, ami azért nagyban megkönnyíti az útvonaltervezést vele.

Személyes élményként átélni, némi izgalommal és így belátni a magyarországi jövőbe, azért hozott némi megnyugvást a fenntarthatósággal kapcsolatban. Reméljük rövidesen a magyar emberek is olyan politikusokat juttatnak pozíciókba, akik hasonlóan a skandináv modellhez eltörlik az ilyen típusú autókról az ÁFÁ-t és a VÁM-ot és az így kieső bevételt ráterhelik a dízel vagy a benzines autókra. Ezzel lehet elérhetővé tenni és nem röhöghetnek rajtunk tovább a világ gondolkodásban fejlettebb részeiről…

100%-ban elektromos autó - ClimeNewsA kiállított autó még itthon csodabogár, de az első reakciók az átlag emberektől azt bizonyítják, hogy a fejekben még messze nincsen rendben minden. Ugyan is még nem hiszik el, hogy nagyon rövid idő alatt fog bekövetkezni az ezzel kapcsolatos váltás. Lenne tennivaló a negatív gondolkodásmód megváltoztatásával kapcsolatban, ami viszont az oktatási rendszer feladata és gyerek korban kell elkezdeni, nem kiölve belőlük a kreativitást. A Komáromi Napokon a FOX AUTORENT jóvoltából lehetőség kínálkozik kipróbálni az autót mindazoknak, akik segítenek hasznos információkkal a szervezőknek egy rövid kérdőív kitöltése által.

Az éjszakát a szálloda melletti kemping terület legszélső töltőjén töltődtem 🙂 (Nissan Leaf)

Rampasek László