NASA technológiák a klímaváltozás elleni küzdelemhez

A NASA munkája számtalan olyan spin off-ot hozott létre, amelyek ma már az éghajlatváltozás elleni küzdelem frontvonalában állnak. Ez nem meglepő, hiszen az ügynökség küldetései közé tartozik a Föld tanulmányozása és a repülőgépek hatékonyságának javítása is.

NASA technológiák a klímaváltozás elleni küzdelemhezA Nemzetközi Űrállomásról (ISS) készült felvételen a Csendes-óceán fölött 260 mérföld (418 kilométer) magasan, Mexikótól mintegy 500 mérföld (805 kilométer) délnyugatra keringő napfelkelte látható. Ahogy a Föld éghajlata változik, az ISS a magasból figyeli a folyamatot, és segít egyedülálló ismeretekkel szolgálni bolygónk biztonságának megőrzéséhez. ©: NASA

A NASA innovációi azonban nem csak ezen a téren fejtik ki hatásukat. Az űrutazás kemény követelményeinek való megfelelés érdekében tett számos fejlesztés az üvegházhatású gázok csökkentését, az alternatív energiaforrások fejlesztését és az éghajlatváltozás okainak és hatásainak jobb megértését is segíti.

Olvasson el néhány példát, és látogasson el a spinoff.nasa.gov/climate-change oldalra, ahol további tucatnyi példát talál.

Az üvegházhatású gázok megkötése

Az üvegházhatású gázok közé tartozó szén-dioxid a földi éghajlatváltozás legjelentősebb hajtóereje. A Marson azonban, ahol a légkör nagy része CO2, a gáz jól jöhet. A NASA megbízásából egy mérnök segített olyan technológiát kifejleszteni, amellyel a marsi szén-dioxidot fel lehet fogni, és szénné és oxigénné lehet bontani, amit más célokra is fel lehet használni, az életfenntartástól kezdve a hazautazáshoz szükséges üzemanyagig.

Bár soha nem repült, a Perseverance egy hasonló ötletet fog kipróbálni a MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment) nevű kísérleti rendszerrel. Eközben a korábbi technológia egy olyan rendszerhez vezetett, amely most a földgázokat az olajkutaknál fogja fel, ahelyett, hogy pazarlóan elégetné őket, és a keletkező CO2-t a légkörbe engedné.

A rendszer egy másik változata pedig a sörfőzdéknek segít “zöldebbé” válni azáltal, hogy a sörfőzési folyamatból származó szén-dioxidot ahelyett, hogy kiszellőztetné, felfogja, és ahelyett, hogy többet vásárolna belőle, szénsavasításhoz használja fel.

Energiatakarékosság

Az energiatakarékosság kulcsfontosságú szempont az űrutazás során, és számos innováció, amellyel a NASA ezen a téren előállt, ma már széles körben elterjedt a földi energiahatékonyság javításában.

7 ok, miért legyen a vállalkozása karbonsemleges?

A NASA például segített megalkotni egy olyan típusú fényvisszaverő szigetelést, amely hatékonyan fenntartja a kellemes hőmérsékletet az űrhajókban és az űrruhákban. Az azóta eltelt évtizedekben ezt a szigetelést világszerte adaptálták és használják otthonokban és épületekben.

Egy másik anyag, amelyet a floridai Cape Canaveralben található kilövőállás körüli langyos időjárás ellen a kriogén rakéta-üzemanyag szigetelésére fejlesztettek ki, ma már az ipari létesítményekben a hőmérséklet megőrzésével energiát takarít meg. Egy bevonat pedig, amelyet azért találtak fel, hogy megvédje az űrhajókat a légkörbe való belépés extrém hője alatt, javítja a hulladékégetők, kazánok és tűzálló anyagok, kemencék hatékonyságát.

NASA technológiák a klímaváltozás elleni küzdelemhezA NASA kutatásai és innovációi számos környezetkímélő melléktermékhez vezettek, és ez a grafikon néhányat kiemel.
©: NASA

A légi közlekedés szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése

A légi közlekedés nagymértékben hozzájárul az ember által okozott üvegházhatású gázok kibocsátásához. Ha a repülőgépeket úgy tervezzük meg, hogy hatékonyabban repüljenek, csökken az általuk elégetett üzemanyag mennyisége, és ezzel együtt az ebből eredő kibocsátásuk is. A modern repülőgépeket hatékonyabbá tevő fejlesztések közül sok egyenesen a NASA-tól származik.

Valójában az ügynökségnek a repülés üzemanyag-hatékonysághoz való legjelentősebb hozzájárulása egyetlen NASA-mérnök munkájához köthető az 1960-as és 70-es években. Richard Whitcomb egy teljesen új szárnyformát – a szuperkritikus szárnyat – tervezett és tesztelt, amely nagy sebességnél jelentősen növelte a hatékonyságot, és súlycsökkentést eredményezett.

Ezután felfelé fordított szárnyvégeket tervezett, amelyek megszüntették a légörvényeket, amelyek egyébként légellenállást okoznának. Ezek a fejlesztések, amelyeket ma már szinte minden kereskedelmi repülőgépbe beépítenek, együttesen évente több milliárd dollár értékű üzemanyagot takarítanak meg, a kapcsolódó CO2-kibocsátással együtt.

Az azóta eltelt évtizedekben a NASA folytatta az ipari partnerekkel való együttműködést a repülőgépek hatékonyságának javítása érdekében, és az ügynökség most a teljesen elektromos repülés élvonalát támogatja.

A megújuló energiaforrások fejlesztése

Mivel a Marson nincsenek fosszilis tüzelőanyagok, a NASA érdeklődését felkeltette a szélenergia a jövőbeli marsi műveletek energiaellátása iránt. Ezért az űrügynökség segített egy vállalatnak egy olyan szélturbina kifejlesztésében, amely hasonlóan zord környezetben – a Déli-sarkon – is képes működni. A robusztus, könnyen karbantartható és rendkívül alacsony hőmérsékleten is hatékony szélturbinákból több mint 800 darab termel ma már energiát a Földön.

Váratlanul a NASA által a repülőgépek jobb tervezéséhez és karbantartásához támogatott szoftverek hatékonyabb, tartósabb szélturbinákhoz is vezettek. Számos napelemgyártó pedig hasznot húzott abból, hogy az ügynökség régóta támaszkodik a nap energiájára.

Az éghajlatváltozás megértése

A NASA földmegfigyelő műholdjainak adathegyei számtalan más ügynökségnek, kutatónak és vállalatnak segítenek jobban megérteni az éghajlatváltozás okait és hatásait. Az ügynökség kereskedelmi partnerekkel együttműködve igyekezett ezeket az adatokat kezelhetővé és könnyebben kinyerhetővé tenni. Más vállalatok is profitáltak a NASA támogatásából a földi, óceáni és légköri viszonyok megfigyelésére szolgáló technológiákból, beleértve a helyi üvegházhatású gázok és az óceáni viszonyok érzékelésére szolgáló innovatív eszközöket. Az így nyert adatok segítenek ellenőrizni és gazdagítani az ügynökségnek a Föld időjárására és éghajlatára vonatkozó modelljeit, amelyek évtizedeket ölelnek fel, körbejárják a Földet, és a jövőbe tekintenek.

A NASA hosszú múltra tekint vissza a technológia átadásában a magánszektornak. Az ügynökség Spinoff kiadványa olyan NASA technológiákat mutat be, amelyek kereskedelmi termékekké és szolgáltatásokká alakultak át, bemutatva az amerikai űrprogramba való befektetés szélesebb körű előnyeit. A Spinoff a NASA Űrtechnológiai Misszió Igazgatóságának Technológia Transzfer programjának kiadványa.

További információért arról, hogy a NASA hogyan hozza le az űrtechnológiát a Földre, látogasson el a következő weboldalra: spinoff.nasa.gov.

Mike DiCicco, | A NASA Spinoff kiadványa

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.