Itt az utolsó figyelmeztetés a katasztrófa elkerüléséhez

Vészjósló figyelmeztetést tett közzé egy tudóscsoport az év végén tartandó párizsi klímacsúcs előtt. A világ vezetőinek drámai döntéseket kell hozniuk ahhoz, hogy az emberiség elkerülje a légkör végzetes felmelegedését. Az intézkedések nem lennének olcsók.

Itt az utolsó figyelmeztetés a katasztrófa elkerüléséhez - ClimeNewsEgy tudóscsoport felszólította a világ vezetőit, hogy az ENSZ idei párizsi klímacsúcsán fogjanak el nyolcpontos intézkedési tervet a végzetes hőmérséklet-emelkedés elkerülése érdekében – idézi a magát Earth League (Föld Szövetsége) néven említő csoport közleményét a BBC. A csoportban 17 kutatóintézet képviselteti magát a világ minden tájáról. (Csak két brit intézmény van köztük, tehát nem “brit tudósokra” hivatkozó kamuzásról van szó – a szerk.) A szakértők a decemberi értekezletben látják az utolsó esélyt a klímakatasztrófa elkerülésére.

Állításuk szerint a tudományos bizonyítékok alapján még van lehetőség a vészterhes forgatókönyvek kizárására, ám ehhez bölcs döntéseket kell hozniuk a világ vezetőinek. A legfontosabb annak megértése, hogy a föld országai ebben az ügyben abszolúte egy csónakban eveznek, nem várhatnak egymásra. A gazdagabb államoknak segíteniük kell a szegényebbeket.

Nyolc pont

A nyolc pontból az első szerint el kell érni, hogy két Celsius-foknál kisebb átlagos légköri felmelegedés fenyegesse a földet. Ennek érdekében meg kell határozni azt a szén-dioxid-kibocsátást, amelyet az emberiség a jövőben még megengedhet magának. Ez nem lehet több 1000 gigatonnánál! 2050-re el kell érni a nulla szén-dioxid-kibocsátást! Az üvegház hatású gázok kibocsátása 2020-ig még emelkedhet, de azt követően gyorsan csökkennie kell! Az éves szint az egyik különösen súlyos évben, 2011-ben közel 32 gigatonna volt.

A gazdagabb országoknak segíteniük kell a szegényebbeket a közös célok elérésében! A fejlődő országoknak külön pénzügyi támogatást kell biztosítani! Kiemelten kel támogatni a klíma kérdésével összefüggő tudományos kutatást és gazdasági innovációt! Globális stratégiát kell kidolgozni a klímaváltozással összefüggő veszteségek és károk kezelésére! Terveket kell készíteni a természetes környezet, így az erdők és az óceánok védelmére, amelyek képesek elnyelni a szén-dioxidot!

A 24. óra 60. perce

Johan Rockstrom svéd tudós, a csoport elnöke leszögezte, hogy állásfoglalásuk lényegében egy tudományos megközelítés azzal összefüggésben, hogy szerintük miről kellene szólnia a párizsi találkozónak. Hat évvel a koppenhágai találkozó kudarca után a világ kapott egy második esélyt, hogy megalapozza az emberiség jövőjét, biztonságát. Érvelésük alátámasztására a tudósok leírták azt is, milyen következményei lennének a klímaváltozásnak a tengerszint emelkedésétől kezdve a hőhullámokon és szárazságokon át az árvizekig.

Az ablak még nyitva áll, ám éppen hogy csak résnyire – fejtegette Rockstorm. Még van esély a cselekvésre, de a kétszázalékos átlagos hőmérséklet-emelkedés az abszolút maximum, ami még nem vezet katasztrofális következményekhez.

Forrás: index.hu


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.