A kapitalizmus a legjobb fogamzásgátló?? Ellenkezőleg…

A kapitalizmus a legjobb fogamzásgátló?? Ellenkezőleg, szolgagyártás!

A fogamzásgátlás a klímavédelem kulcsa? – Simonyi Gyula I. és Tóth I. János vitája

A fogamzásgátlás elérhetősége nemcsak a nők jogainak és felszabadításának kulcsa, hanem a klímavédelem, természet- és környezetvédelem, gyermekvédelem, szegénységből kiemelkedés, erőszak- és konfliktusenyhítés egyik leghatékonyabb módszere is. A kapitalizmus nem hogy fogamzásgátló, hanem éppen hogy a legdurvább szaporodást erőltető rendszer. A profit, az olcsó jólét, a túlfogyasztás alapja az élőerő-túltermelés, ami olcsóvá teszi a munkást, s így a bioszféra kirablását.

Alapvető magyar és európai érdek, hogy a szegény országokat segítő nemzetközi fejlesztési pénzek jelentős része a fogamzásgátlási lehetőségeket nélkülöző százmilliókat segítse. Ez (a dán kormány fogalmazásával) enyhítené az Európára nehezedő migrációs nyomást.

A túlnépesedés okozza a túllövést, benne a túlfogyasztást. Ugyanis az élőerőt a szolgagyártás, az élőerő-túltermelés egyre olcsóbbá teszi. A naponta közel negyedmillióval növekvő szolgasereg egyre kiszolgáltatottabb. Így  szinte éhbérért kirabolja a bioszférát. A népességrobbanás nélkül a túlfogyasztás megfizethetetlenül drága lenne.

A multikrízis ezernyi sebe már csak következménye a túllövésnek. Ezt vallja Simonyi Gyula I., a BOCS Civilizációtervezés Alapítvány elnöke, aki a Háttérben című műsorban beszélgetett Tóth I Jánossal, környezetfilozófussal. A két szakértő eltérő nézőpontokat képviselt a gyermekvállalásról, a fogamzásgátlás és a klímavédelem összekapcsolásáról, túlnépesedésről és elöregedő társadalmakról. Egyáltalán hány embert bír el a Föld? Mi az oka a túlnépesedésnek?

 

A fogamzásgátlás nem mindenhol elérhető, megfizethető, vagy elfogadott. Sok országban a nők nem rendelkeznek a saját testük feletti döntési joggal, vagy nem férnek hozzá a megfelelő fogamzásgátló módszerekhez, pirulákhoz. Sok országban a fogamzásgátlás tabu téma, vagy ellenzi a vallás, a kultúra, vagy a politika. A fogamzásgátlás nem kap elegendő támogatást, figyelmet, vagy prioritást. Segít-e a túlnépesedés megoldásában ha támogatjuk a fogamzásgátlás elérhetőségét és elfogadottságát a világ távoli részein? Van-e erre hatása a női egyenjogúság erősítésének és a lányok oktatásának?

Forrás: BOCS – Hírek | Fekete Rita – Hit Rádió – YouTube


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.