Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat.

Ha az anomália augusztusig nem stabilizálódik, “a világ feltérképezetlen területre kerül” – mondja az éghajlati szakértő.

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?A globális felszíni átlaghőmérséklet az elmúlt 12 hónapban 1,58 Celsius-fokkal haladta meg az iparosodás előtti szintet, ami meghaladja a párizsi megállapodásban kitűzött célt. Fénykép: Fernando Bustamante/AP

Újabb hónap, újabb globális melegrekord, amely miatt az éghajlatkutatók vakargatják a fejüket, és remélik, hogy ez inkább az El Niño okozta másnaposság, mint bolygó vártnál rosszabb egészségi állapotának tünete.

A Copernicus Éghajlatváltozási Szolgálat kedden közzétett adatai szerint márciusban a globális felszíni hőmérséklet 0,1 Celsius-fokkal magasabb volt, mint e hónap korábbi, 2016-ban felállított rekordja, és 1,68 Celsius-fokkal magasabb az iparosodás előtti átlagnál.

Ez a 10. egymást követő havi rekord a felmelegedési szakaszban, amely minden korábbi rekordot megdöntött. Az elmúlt 12 hónapban a globális átlaghőmérséklet 1,58ºC-kal haladta meg az iparosodás előtti szintet.

Ez – legalábbis átmenetileg – meghaladja a párizsi klímamegállapodásban célként kitűzött 1,5ºC-os referenciaértéket, de ez a mérföldkőnek számító megállapodás csak akkor tekinthető megszegettnek, ha ez a tendencia évtizedes szinten folytatódik.

Elszabadult a pokol

A brit meteorológiai hivatal korábban azt jósolta, hogy a 1,5 Celsius-fokos célt egy év alatt túlléphetik, más vezető éghajlatfigyelő szervezetek pedig azt mondták, hogy a felmelegedés jelenlegi szintje a számítógépes modellek által várt határokon belül marad.

A hőmérséklet elmúlt évi hirtelen emelkedése azonban sok tudóst meglepett, és aggodalomra adott okot a felmelegedés lehetséges felgyorsulásával kapcsolatban.

Ürge-Vorsatz Diana, az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) egyik alelnöke megjegyezte, hogy a bolygó az elmúlt 15 évben évtizedenként 0,3 Celsius-fokos ütemben melegedett, ami majdnem kétszerese az 1970-es évek óta tartó 0,18 Celsius-fokos évtizedenkénti tendenciának. “Ez az éghajlati változékonyság tartományán belül van, vagy a felgyorsult felmelegedés jele? Az az aggodalmam, hogy lehet, hogy már túl késő lesz, ha csak várunk” – tweetelte.

2024 márciusa a 10. egymást követő hónap, amely globális hőmérsékleti rekordokat dönt meg
Globális havi felszíni léghőmérsékleti anomáliák, referencia-időszak: 1850-1900

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Gavin Schmidt, a Nasa Goddard Institute for Space Studies igazgatója megjegyezte, hogy a hőmérsékleti rekordok minden hónapban akár 0,2ºC-kal is megdőlnek. “Megalázó és egy kicsit aggasztó beismerni, hogy egyetlen év sem hozta annyira zavarba a klímakutatók előrejelzési képességeit, mint 2023” – írta Jim Hansen utódja a Nature-ben nemrég megjelent cikkében (.PDF)

Schmidt az anomália több valószínűsíthető okát is felsorolta – az El Niño-hatást, a környezetszennyezés ellenőrzése miatt a légkört hűtő kén-dioxid-részecskék csökkenését, a 2022. januári Hunga Tonga-Hunga Ha’apai vulkánkitörés okozta kihullást Tongán, valamint a naptevékenység fokozódását a megjósolt napmaximum előtt.

Az előzetes elemzések alapján azonban azt mondta, hogy ezek a tényezők nem elegendőek a 0,2 Celsius-fokos növekedéshez: “Ha az anomália nem stabilizálódik augusztusig – ami a korábbi El Niño események alapján ésszerű várakozás -, akkor a világ feltérképezetlen területre kerül. Ez azt jelentheti, hogy a felmelegedő bolygó máris alapvetően megváltoztatja az éghajlati rendszer működését, sokkal hamarabb, mint ahogy azt a tudósok várták.”

A probléma lényege – a fosszilis tüzelőanyagok kibocsátása – jól ismert és a tudományos közösségben nagyrészt vitathatatlan. Egy közel 90 000, az éghajlattal kapcsolatos tanulmányt vizsgáló felmérés szerint 99,9%-os egyetértés van abban, hogy az ember a gáz, az olaj, a szén és a fák elégetésével megváltoztatja az éghajlatot.

“A további felmelegedés megállításához az üvegházhatású gázok kibocsátásának gyors csökkentésére van szükség” – mondta Samantha Burgess, a Copernicus Éghajlatváltozási Szolgálat igazgatóhelyettese.

Michael E. Mann, az a tudós, akinek 1999-es hoki bot grafikonja megmutatta a globális hőmérséklet ipari korszak óta tartó erőteljes emelkedését, azt mondta, hogy a jelenlegi tendenciák várhatóak voltak a kibocsátások folyamatos növekedése miatt. De szerinte ez nem jelenthet megnyugvást. “A világ olyan gyorsan melegszik, ahogy azt megjósoltuk – és ez elég rossz”tweetelte.

Ezzel a nézettel szemben nem a tudomány, hanem a fosszilis tüzelőanyag-ipar – különösen az az 57 vállalat, amely a kibocsátások 80%-áért felelős – áll, amely dollárbilliókat veszíthet. A múlt hónapban a Saudi Aramco vezérigazgatóját, Amin Nasszer-t egy houstoni olajipari konferencián megtapsolták, amiért kijelentette: “Fel kell hagynunk az olaj és a gáz fokozatos kivonásának fantáziájával”. Ez annak ellenére történt, hogy országa és mások mindössze négy hónappal korábban, a dubaji Cop28 klímacsúcson megállapodtak a fosszilis tüzelőanyagoktól való elszakadásról.

Forrás: The Guardian | Jonathan Watts


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.