358 tonna CO2 kibocsátás hatperces repülése során

Elon Musk rakétája 358 tonna CO2-t bocsátott ki hatperces repülése során.

Elon Musk SpaceX Starship SN15 nevű űrhajója 358 tonna CO2-t bocsátott ki május 5-i első teljes világűrbéli repülése során.

 

Ez a teljes kibocsátási mennyiség ugyanannyi, mint amennyit az Egyesült Királyságban 4,6 millió ember bocsátott ki ugyanebben az időszakban – derül ki az Everyday Astronaut és a Nemzeti Statisztikai Hivatal adataiból.

Egy ilyen rövid tesztrepülés által okozott kár környezetvédelmi aggályokat vet fel azzal a rakétával kapcsolatban, amelyet a NASA a Holdra való leszálláshoz választott ebben az évtizedben – különösen, hogy ez csak egy prototípus volt.

358 tonna CO2 kibocsátás hatperces repülése során

A végleges konstrukció sokkal rosszabb lesz

A SpaceX SN15 prototípusa, a Starship három Raptor hajtóművet használ (fent látható), szemben a hat hajtóművel, amelyet a rakéta végleges változata használni fog. Ez azt jelenti, hogy nagyjából kétszer olyan környezetszennyező lesz, amikor elkészül.

De ez még nem minden: a Starshipet egy Super Heavy hordozórakétával kell kombinálni, hogy a Föld légköréből kilépve az űrbe – és végül a Holdra – repülhessen. Ez a gyorsítórakéta körülbelül 30 hajtóműből fog állni – tízszer annyi hajtóműből, mint amennyi az SN15 május 5-i tesztrepülését hajtotta.

A Super Heavy hordozórakétával végrehajtott űrrepülés során 2683 tonna CO2-t és 1,7 tonna dinitrogén-oxidot bocsátanak ki.

Ez az üvegházhatású gáz 298-szor károsabb, mint a CO2, ami azt jelenti, hogy egy repülés során a rakéta 3.189,6 tonna CO2e*-t bocsát ki.

* széndioxid-egyenérték, egy olyan mérőszám, amely az összes üvegházhatást okozó kibocsátást CO2-re átszámítja.

Hogyan viszonyul a SpaceX rakétája?

Az 1969-es Apollo-11 küldetés, amely először juttatott embereket a Holdra, összesen nyolc napot vett igénybe, tehát tegyük fel, hogy a Starshipnek is ugyanennyi időbe telik majd a küldetése.

Összehasonlítottuk ezt a nyolcnapos utat a különböző forrásokból származó, nyolcnapos brit kibocsátásokkal, valamint a Boeing 737-es járataival, hogy pontosan megmutassuk, milyen súlyos hatással lesz a Starship az éghajlatra.

A SpaceX űrhajó összehasonlítása az Egyesült Királyság kibocsátási forrásaival

358 tonna CO2 kibocsátás hatperces repülése során

Forrás: The Eco Experts | Josh Jackman


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.