Az Ázsia feletti aeroszolok hatása az AMOC-ra

Az Ázsia feletti aeroszolok hatása az atlanti meridionális áramlására.

Új kutatás világít rá a kibocsátások éghajlatra gyakorolt hatásaira.

Amióta az atlanti meridionális áramlási rendszer (AMOC) változásait 2004-óta vizsgálni kezdték, több ezer tudományos cikk, sőt egy kasszasikerfilm is foglalkozott vele, amely világszerte több mint 552 millió dolláros bevételt hozott.

Az új kutatás reméli, hogy újabb fordulatot adhat a jelenlegi ezzel kapcsolatos tudományos munkának.

A Nature Communications című folyóiratban megjelent, Increased Asian Aerosols Drive a Slowdown of Atlantic Meridional Overturning Circulation című tanulmány (.PDF) az Ázsia feletti aeroszolok hatását azonosítja az AMOC-ra, az Atlanti-óceán áramlatainak összetett rendszerére.

Jian Lu, az Energiaügyi Minisztérium (DOE) Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) földtudományi kutatója a cikk társszerzője a Kínai Óceáni Egyetem és a németországi Max Planck Meteorológiai Intézet nemzetközi tudósokból álló csapatával.

Az Ázsia feletti aeroszolok hatása az AMOC-raEgy új kutatás azonosítja az Ázsia feletti aeroszolok hatását az AMOC-ra, az Atlanti-óceán összetett áramlási rendszerére. (Animáció: Sara Levine | Pacific Northwest National Laboratory)

Az éghajlat középpontba állítása

Egy vízcsomagnak körülbelül 1000 évbe telik, hogy az AMOC teljes hosszát bejárja. A gyakran szállítószalagként emlegetett áramlatok e bonyolult rendszere az Atlanti-óceánban északra meleg vizet és délre hideg vizet, valamint fontos tápanyagokat szállít.

Lu az AMOC-ot egy olyan cellaként írja le, amely folyamatosan felváltja a meleg rétegét a hideg réteggel, így tartva mérsékelten a környező kontinensek éghajlatát. Erre az háztartásokban lévő hőcserélős szellőztető rendszert hozza analógiának. Ha az AMOC lelassul vagy leáll, az olyan, mintha a tél közepén kikapcsolnánk a fűtést.

Mivel a Föld éghajlatának kulcsfontosságú összetevője, sok tudós azon fáradozik, hogy megállapítsa, lelassul-e az AMOC, vagy esetleg közel áll-e az összeomláshoz.

Az Ázsia feletti aeroszolok hatása az AMOC-raA sötét ovális Dél-Ázsia felett a szennyezést jelzi, amely befolyásolhatja az AMOC-ban mozgó hideg és meleg víz áramlását. (Animáció: Sara Levine | Pacific Northwest National Laboratory)

Az antropogén aeroszolok hatása

Lu először mentorként dolgozott együtt Fukai Liuval, a folyóiratcikk vezető szerzőjével, amikor Liu doktorandusz volt. Azóta több projektben is együttműködtek, de Lu a legutóbbi együttműködésüket az eddigi legjelentősebbnek nevezi.

A tudósok kimutatták, hogy a növekvő üvegházhatású gázok és az ember által okozott antropogén aeroszol kibocsátás Észak-Amerika és Európa felett hozzájárulnak az AMOC lassulásához. Ilyen aeroszolok például a közlekedésből, a szénégetésből és az iparból származó szennyezés.

Az emberi tevékenységből származó ázsiai eredetű aeroszolok hatása eddig nem volt egyértelmű, így a szerzők megállapítása, miszerint ezek az aeroszolok lassítják az AMOC-ot, jelentős. Klímamodell-szimulációk segítségével sikerült kimutatniuk, hogy a napsugárzást leárnyékoló és a Föld éghajlatát lehűtő ázsiai aeroszolok fokozott antropogén kibocsátása hogyan csökkenti az AMOC mozgását.

“Annak megértése, hogy az ázsiai aeroszolok milyen hatással lehetnek 12 000 mérfölddel odébb a szélirányban, újszerűvé tette ezt a kutatást” – mondta Lu. “Ez olyasvalami volt, amit korábban nem tudtunk. Az éghajlat tele van meglepetésekkel!”

Az Ázsia feletti aeroszolok hatása az AMOC-raAz ázsiai antropogén aeroszolok kibocsátásának csökkentése nemcsak a helyi légszennyezést csökkenti, hanem az AMOC stabilizálásához is hozzájárul. (Animáció: Sara Levine | Pacific Northwest National Laboratory)

A kutatócsoport széles körben használt eszközökből származó, meglévő adatok kombinációját használta fel, mint például a Detection and Attribution Model Intercomparison Project (DAMIP) és az Aerosol Chemistry Model Intercomparison Project (AerChemMIP).

A tanulmány végeredménye a szerzők szerint az, hogy az ázsiai antropogén aeroszolok kibocsátásának csökkentése nemcsak a helyi légszennyezést csökkenti, hanem az AMOC stabilizálásához is hozzájárul.

Lu munkáját a projektben a DOE Tudományos Hivatala támogatta a Biológiai és Környezeti Kutatási Program keretében, a Regionális és globális modellelemzési programterület részeként.

Forrás: PNNL | Linh Truong

A PNNL-ről

A Pacific Northwest National Laboratory a kémia, a földtudományok, a biológia és az adattudomány területén meglévő kiemelkedő erősségeire támaszkodva fejleszti a tudományos ismereteket, és foglalkozik a fenntartható energiával és a nemzetbiztonsággal kapcsolatos kihívásokkal. Az 1965-ben alapított PNNL-t a Battelle működteti az Energiaügyi Minisztérium Tudományos Hivatala (Department of Energy’s Office of Science (DOE’s)) számára, amely az Egyesült Államokban a fizikai tudományok alapkutatásának legnagyobb támogatója. A DOE Tudományos Hivatala korunk legégetőbb kihívásainak megoldásán dolgozik. 


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.