A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról.

Az embereknek számos saját rendszerük van, beleértve a vállalatok és társadalmi struktúrák globális, kereskedelmi célú rendszerét, amelyet korporoszisztémának nevezünk. A korporoszisztéma egyik fő célja a végtelen profitorientált növekedés, amely az emberi népesség végtelen növekedésétől függ: ez nem fenntartható egy véges bolygón.

Kivonat

Egy biológiai rendszer úgy definiálható, mint egymással kölcsönhatásban álló elemek gyűjteménye, amelyek közös funkció(k) alapján szerveződnek. Ez a keretrendszer értékes betekintést nyújthat az emberiség és a földi élet többi része közötti problémás kölcsönhatásokba. Az élet rendszerek egymásba ágyazott hierarchiájából áll, amelyek az ökoszisztémák rendkívül összetett, globális rendszerében, a bioszisztémában egyesülnek. A bioszisztéma és összetevőinek funkciója az élet fenntartható reprodukciója és evolúciója.

Az embereknek számos saját rendszerük van, beleértve a vállalatok és társadalmi struktúrák globális, kereskedelmi célú rendszerét, amelyet korporoszisztémának nevezünk. A korporoszisztéma egyik fő célja a végtelen profitorientált növekedés, amely az emberi népesség végtelen növekedésétől függ: ez nem fenntartható egy véges bolygón. Ez a két globális rendszer nyilvánvalóan közvetlen konfliktusban áll egymással. A bioszisztéma – beleértve az emberiséget is – megőrzése érdekében a korporoszisztéma etikáját össze kell hangolnunk a bioszisztéma szükségleteinek valóságával.

Bevezetés

A “kék-zöld márványunk” – az élő földünk, a kék vizek és a zöld növények, amelyek az állatok életét támogatják, beleértve minket is – barnulni kezd. Az űrből látható barna földterületek a kontinensek minden részén elterjedtek: olyan helyek, ahol a buja növényzet már nem tud virágozni. Az élet anyaga, a biomassza, az életből a városokba folyik ki (West, 2018), amelyek nem tudják újrahasznosítani élő anyaggá. A Föld bolygó kiürül az életből, tömeges fajkihalással (Kolbert, 2014), valamint klímaváltozással, a talaj és más ökoszisztémák pusztulásával.

David Suzuki, David Attenborough, William Ripple és még sok más biológus, űrhajósok, mezőgazdászok, orvosok, erdészek és mások látták, hogy a bolygó élővilága összeomlik, és figyelmeztettek minket (Ripple et al., 2022). Az aggodalom jogos, a veszély világos és jelen van. A közvélemény nagy része azonban bagatellizálta ezeket a figyelmeztetéseket, mert: (1) elavult, félrevezető képünk van az evolúcióról;(2) azt hisszük, hogy a technológiák segítségével megmenthetjük magunkat, ahogy azt nagy sikerrel tettük, mióta a Homo sapiens feltalálta a földművelést vagy használta a tüzet; (3) sokan nem ismerik fel vagy nem hiszik el, hogy a jelenlegi globális válságokat nagyrészt az emberi túlnépesedés okozza (Bajaj és Stade 2023 ; Rees, 2023); (4) azt hisszük, hogy a következmények nem lesznek olyan rosszak, és alkalmazkodni tudunk a környezeti változásokhoz; és (5) sokan, akik a közösségi médiára támaszkodnak, megtanulták, hogy egyszerű válaszokat várjanak a komplex problémáinkra (Bajaj és Stade, 2023; Crist et al., 2022; Salmony, 2023; Wolf et al., 2021; Rees, 2023).

E cikk célja, hogy összefoglalja az evolúció, az életnek a környezetéhez viszonyított és az emberi kapcsolatokról alkotott aktuálisabb nézetét (Lamoreux, 2021), amely segíthet megérteni, miért téves a fenti öt nézet, és hogyan tudnánk megfelelőbben kezelni jelenlegi bolygónk válságait. Azt javasoljuk, hogy sürgős és radikális változásokra van szükség az emberi viselkedésben és az uralkodó társadalmi rendszerünkben, hogy eltávolodjunk a profit és a végtelen növekedés fenntarthatatlan céljaitól, és igazodjunk a földi élet általános szükségleteihez.

Bioszisztéma és korposzisztéma

Itt bemutatunk néhány kulcsfogalmat: a bioszisztémát és azt, hogyan lehet egy élő rendszer fenntartható, valamint a korposzisztémát… Egy biológiai rendszert úgy lehet meghatározni, mint olyan elemek gyűjteményét, amelyek egy közös, evolúciós funkcióval (Meadows, 2008) kölcsönhatásba lépnek egymással az élet fenntartása érdekében (1. ábra), bár az ökoszisztéma szintjén és felett a funkció fogalma kvalifikációt igényel (erről bővebben alább).  Egy rendszer összetevői maguk is rendszerek lehetnek, és így tovább, ahogy ez gyakran előfordul a biológiában.

1. ábra. Rendszer és alrendszerek

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról

 

A külső körök rendszereket ábrázolnak, amelyek lehetnek élő rendszerek is. A színes körök az egyes rendszerek komponenseit jelképezik, amelyek közül egy kibővítve mutatja, hogy a komponensek alrendszerek,

pl. fajok egy ökoszisztémán belül, szervrendszerek egy állaton belül vagy szervsejtek egy sejten belül. A folytonos vonalak az összetevők közötti kölcsönhatásokat/kommunikációt jelölik (például a virágos növény és a beporzó között). A külső ívek az emergens tulajdonságokat jelölik (például alak és szín, lásd később a szöveget). A komponensek közötti kölcsönhatások emergens tulajdonságokkal járnak együtt. Az élő sejtek organellákból és molekulákból álló rendszerek.

A szervek és szervrendszerek sejtekből és szövetekből állnak. Hasonlóképpen, az egyes élő szervezetek szervekből, a fajok egyedekből, az ökoszisztémák pedig fajokból állnak. A folytonos vonalak a komponensek közötti rendkívül fejlett és kiegyensúlyozott kölcsönhatásokat/kommunikációt jelölik, legyenek azok akár egy élő sejt, akár egy egész ökoszisztéma komponensei. Ezek az élő rendszerek szintén komplex adaptív rendszerek. A komplex azt jelenti, hogy az alrendszereik széttagoltak (nem mindegyik ugyanaz), az adaptáció pedig azt jelenti, hogy képesek reagálni a környezetükre (Meadows, 2008). Egy olyan ökoszisztéma, amely nincs evolúciósan stabil állapotban, például ha egy invazív fajt hoztak be, szintén “komplex maladaptív rendszerré” válhat, ahol az alrendszerek konfliktusban állnak egymással (Wilson et al., 2023). Az ilyen rendszerek általában instabilak lesznek.

Az egész bolygó bioszférája számtalan egymással kölcsönhatásban lévő és egymást átfedő ökoszisztémából áll, amelyek az évmilliárdok során természetes módon fejlődtek az egyszerűtől a komplex felé (bár nem monoton módon, hanem időnként katasztrófák és tömeges kihalások révén), hogy hatékonyan és fenntarthatóan működjenek együtt; ezért nevezzük itt bioszisztémának. Az ökoszisztémákról és a globális bioszisztémáról elmondható, hogy funkcióval rendelkeznek, mivel a természetes szelekció működik rajtuk, és továbbra is az aktuális változatot választja ki. Ebben az értelemben a funkciójuk az élet fenntartása. A bioszisztéma aktív szerepet játszik a Föld biogeokémiai (kombinált biológiai, geológiai és kémiai) ciklusaiban (Turner, 2018). A szerveződés minden szintjén találunk emergens tulajdonságokat – egy entitás olyan tulajdonságait, amelyek nem találhatók meg az alkotóelemeiben (1. ábra).

Egy élő rendszer emergens tulajdonságai felelősek a rendszer sajátos funkcióiért, beleértve a más rendszerekkel való kommunikációt is. A bolygószintű emergens tulajdonságokra példa a fajok globális eloszlása és vándorlása, valamint az oxigén és a szén-dioxid légköri szintje. Kevésbé összetett szinten egy sejtben lévő enzim emergens tulajdonsága lehet a katalízis egy sajátos formája. a bioszisztéma meghatározó jellemzője, hogy képes önmagát újrahasznosítási folyamatok segítségével fenntartani, miközben az evolúció segítségével reagál a változó környezetre (2. ábra).

2. ábra. A fenntartható életrendszer követelményei

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról

 

Sárga/bejövő nyíl: A nap energiáját a fotoszintézis révén nyeri el.
Zöld/külső ciklus: A szerves kémiai energia körforgása az életben (táplálékláncok). Fekete/közelebbi ciklus befelé: A szerves anyag újrahasznosul, biológiai információt és energiát hordozva a biológiai struktúrákon belül.
Kék/két legbelső ciklus: A genetikai (és más biológiai) információ, amely meghatározza az energia által táplált folyamatokat, hosszú időn keresztül körforog, az evolúció által szabályozva.
Rózsaszín/nyíl távozó: Hő formájában felszabaduló energia, miután munkát végzett az élet fenntartása érdekében. A 2. ábra egy fenntartható élő rendszer (ökoszisztéma vagy bioszisztéma) minimális követelményeit mutatja be. Fontos, hogy mindezeket a funkciókat az élő sejtek szerves molekulái végzik, minden egyes funkciót az ökoszisztéma tagjainak igényeihez igazítva.

1. A Napból származó energia befogása (sárga/bejövő nyíl a 2. ábrán), átalakítása szerves kémiai energiává, és ennek megfelelő közvetítése minden olyan élő folyamathoz, amely energiát igényel (zöld/külső ciklus);
2. Az életfolyamatokat irányító információ, beleértve a genetikai információt is, újrahasznosítása és terjesztése, az idő múlásával a környezeti rendszernek (evolúció) megfelelő módosításokkal (kék/belső két ciklus)
3. Újrahasznosítani az anyagokat, amelyekből áll (fekete/középső ciklus). Az élő rendszerek újrahasznosítanak, nem szennyeznek.

Mivel az energiabevitel a napból származik, egy fenntartható élő rendszerben olyan szervezeteknek kell részt venniük, amelyek képesek a fényenergiát befogni és az életrendszerek szerves energiájává alakítani: növények és egyes mikroorganizmusok. A fenntarthatóság érdekében az ökoszisztémák és a bioszisztéma fenntartják és megkövetelik az őket alkotó rendszerek és alrendszerek közötti bonyolult egyensúlyt. Fontos, hogy az olyan állatok, mint az ember, önmagukban nem fenntarthatóak, hanem szükségük van egy teljes ökoszisztémára, amely táplálékot biztosít és hulladékot hasznosít.

A Homo sapiens globális faj, amely számos ökoszisztémában részt vesz. Sokféle kölcsönhatásban vagyunk más élőlényekkel, amelyek létfontosságúak a túlélésünkhöz. A bioszisztéma a napenergia felhasználásával létrehozza a minket tápláló táplálékláncokat, és döntő fontosságú a hatalmas mennyiségű hulladékunk nagy részének újrahasznosításában.

Mi, emberek is különböző típusú, egymással kölcsönhatásban álló emberi rendszerekbe szerveződünk, bár még mindig a bioszisztémán belül – mint például családok, falvak, kollégiumok, zenekarok, nemzetek, társadalmi rendszerek, vállalatok és így tovább. Egy globális, piacorientált társadalmi és gazdasági rendszer azonban mára uralja a bolygó számos népességének viselkedését és hitét. Ezt nevezzük korporációs rendszernek (Lamoreux, 2021).

Sok ember számára ez váltotta fel a bioszisztémát, mint elsődlegesen megtapasztalt környezetet. Egy rendszert úgy definiáltunk, hogy van funkció(k), tehát mondhatjuk-e, hogy a korposzisztémának van funkciója? Vitathatóan, mint emergens társadalmi rendszer, az élő szervezetekhez és az ökoszisztémákhoz hasonlóan kifejlődött és relatív sikerre szelektálódott. Ebben az esetben a “funkcióját” úgy tekinthetjük, mint ami miatt (eddig) fennmaradt és úgy fejlődött, ahogyan fejlődött: a profit érdekében történő növekedés, a verseny és az uralom révén. Az örökös növekedés tehát a testrendszer és számos alrendszerének velejárója, és az idők során egyre jobban és jobban elősegítette a növekedést, valamint normalizálta azt az elképzelést, hogy a növekedés szükséges. Ez eredményezi azt a dilemmát, amellyel a Homo sapiens ma szembesül. A testrendszer növekedése ma már konfliktusban áll a bioszisztéma egyensúlyával. A végtelen növekedés célja hatalmas változásokat okoz. az élet rendszerei közötti kiegyensúlyozott kölcsönhatások elvesztése, ami meghaladja a bioszisztéma alkalmazkodási vagy fejlődési képességét.

Mi az evolúció?

Egy élő rendszer evolúciója a jelenlegi definíció szerint a genom (vagyis az adott rendszerben – bioszisztémában, ökoszisztémában, fajban, egyedben vagy sejtben – található összes öröklődő információ) időbeli változása. Az evolúció nem elsősorban, ahogyan azt sokan képzelik, a “legerősebbek túlélése”, ha a legerősebb a legerősebbet vagy a legdominánsabbat jelenti (Feldman, 2022). Sajnos az evolúciónak ez a “foggal-körömmel vöröslő” képe félrevezető (Ripple és Bescha, 2012; Ratajczak et al., 2022; Bishopp et al., 2010), és hozzájárult ahhoz a széles körben elterjedt és befolyásos nézethez, amely “alapvető természetünket önzőnek ábrázolja, és alapvető hajtóerőnk a verseny” (Jinpa, 2015). Ez a felfogás valószínűleg jelentős szerepet játszott annak a korporatív attitűdnek a kialakulásában, hogy az önző versengés természetes és jó dolog

A tudomány azonban az evolúciót nem a legerősebb egyedek túlélésének tekinti. Ha a jelenlegi fizikát és a rendszerszemléletet (Felder, 2022; Goldsmith, 1981; Lloyd, 2008; Margulis, 1998; Page, 2009; Schumacher, 2015; Strogatz, 2008) is figyelembe vesszük, az élő rendszerek evolúciója sokkal pontosabban írható le, mint egy együttműködő egyensúlyi aktus (Lamoreux, 2021). Ahogy Dawkins (1982) megjegyezte, ugyanolyan helyesen beszélhetünk a génekre, az egyénekre vagy a kölcsönhatásban lévő csoportokra ható természetes szelekcióról; de döntő fontosságú megjegyezni, hogy az első kettő soha nem történik meg a harmadik nélkül. Ezt a fajta interaktív evolúciót nevezzük koevolúciónak (Medina et al., 2022). Ahogy Bateson (1972) is rámutatott, a természetes szelekció fő egysége az 1. ábrán vonalként ábrázolt kapcsolat egy egyedi rendszer és a környezet között, amelyben kifejlődött, mint például a virágos növények és beporzóik, amelyek koevolúcióval illeszkednek egymáshoz, az összetettebb hálózatok mellett. Darwin pintyei a különböző szigeteken különböző csőröket és viselkedési formákat fejlesztettek ki a különböző környezetükhöz viszonyítva. A fittség alatt Darwin az alkalmasságot értette, nem pedig az erőt vagy a dominanciát. Mint egy fejlődő embrió, és nagyobb zavaró folyamatok hiányában a bioszisztéma nagyon hosszú ideig képes szaporodni és fejlődni, fenntarthatóan és rugalmasan, az alkotórendszerek és azok összetevői közötti, a hosszú evolúció során kialakult keresztbeszélgetések pontossága miatt. Amint azt érvelni fogjuk, ezt a rugalmasságot az ember nagymértékben veszélyezteti.

Általában azt képzelik, hogy az evolúció mindig fejlődéshez vezet, vagy, hogy az evolúció elsősorban az utódok számára vonatkozik, de ez nem így van. Igaz, ha nincs elegendő “replikátor”, akkor egy rendszer (faj vagy más öröklődő rendszer) nem marad fenn (Dawkins, 1982). Azonban egy olyan rendszer, amely túlszaporodik vagy más módon pusztítja a környezeti rendszerét, szintén nem valószínű, hogy túlél, és a környezeti rendszer sem biztos, hogy túléli. Vagy a rendszerek összeférhetetlenné válhatnak a környezetükkel. A helyi környezeti rendszerrel való kompatibilitás az evolúciós túlélés mércéje.

Amikor egy élő rendszer kihal, minden genetikai információja elvész, beleértve azokat a kommunikációs kapcsolatokat is, amelyek összekötik a rendszer alkotóelemeit, például a fajokat egymással kölcsönhatásban álló halmazokká vagy ökoszisztémákká, az ökoszisztémákat pedig a globális bioszisztémává. Ez az információvesztés is evolúció, és az alkalmazkodással ellentétben ez állandó. A jelenlegi tömeges kihalás számos ökoszisztémában a genetikai sokféleség veszélyes csökkenésével és a bioszféra egészének lényeges elemeinek elvesztésével fenyeget: ez hosszabb távon kulcsfontosságú az élet számos formájának, köztük az embernek a bolygónkra gyakorolt hatásoktól való megóvásához.

Az evolúció a rendszerek és az információ szempontjából

Az életet fentebb úgy jellemeztük, mint rendszerek rendszereinek rendszerét (stb.). Bevezettük az emergens tulajdonságokat (1. ábra) – bármely entitás azon tulajdonságait, amelyek nem az alkotóelemek tulajdonságai. Például a zebrák csíkosak, de az alkotó szerveik, még a szőrök sem csíkosak. Érdekes megfigyelni, hogy egy adott típusú élő rendszer (faj, szerv stb.) közös emergens tulajdonságai közé tartoznak a fenotípusai: a genetikában a genetikailag kódolt fizikai tulajdonságok elnevezése. A rendszerek közötti és a rendszereken belüli kommunikáció ezeket a fenotípusokat/emergens tulajdonságokat foglalja magában. Például a színmintázatokat egy ökoszisztémán belül a hím-nőstény felismerésre, a ragadozók elleni álcázásra vagy a beporzók vonzására lehet használni. Saját testünkben a kémiai és elektrokémiai fenotípusokat a szervek használják a megfelelő interaktív egyensúly fenntartásához. A kommunikáció bármilyen információ fogadásaként és/vagy küldéseként definiálható. Színek, érintés, kémiai változások, hangok, a genetikai kód: ezek mind releváns információk (Ben-Naim, 2022: Schumacher, 2015; Meadows, 2008) Az élet kezdete óta az evolúció az élő rendszerek komplexitásának, információtartalmának és szerveződési szintjeinek fokozatos növekedését hozta létre, valamint az egyre növekvő sokszínűség. Ez a koncepció valóban nyomon követhető a világegyetem fizikai fejlődésén keresztül, ahol az ősrobbanás óta fokozatosan nőtt a struktúrák helyi komplexitása és információtartalma, a szubatomi részecskéken, majd az atomokon, molekulákon, gázokon, csillagokon, naprendszereken és galaxisokon keresztül (Lamoreux, 2021, és nemrégiben elemezte Wong et al., 2023). Az élettel együtt jár továbbá a genetikailag öröklődő tulajdonságok természetes szelekciójának folyamata. Itt az evolúció gyakran egyszerűbb rendszerek rekombinációjával járt együtt (Margulis, 1998). A sejtek organellumokkal fejlődtek, amelyek egy része primitív baktériumszerű sejtekből származott. Az egyszerű többsejtű szervezetek sejtek kombinációjával jöttek létre. Aztán kialakultak a fajok közötti kölcsönhatások (pl. zsákmány és ragadozó), az önfenntartó, több fajból álló ökoszisztémák, és végül a teljes bolygónk bioszisztémája, amely folyamatosan fejlődik.
Ily módon az evolúció a genetikai információtartalom és a biológiai komplexitás fokozatos növekedését eredményezte. A gének az interaktív viselkedést, valamint a szerkezetet és az anyagcserét kódolják. Egy szervezetben lévő összes információt nem tudjuk közvetlenül mérni bitekben vagy bájtokban (kivéve a genetikai kódot, de az csak egy része). Az információ minden szinten folyamatosan áramlik az élő rendszer elemei között is; például a test szervei között (idegi impulzusok, hormonok stb.) és az ökoszisztémában kölcsönhatásban lévő fajok között.

A fenntarthatóság érdekében az ökoszisztémák és a bioszisztéma bonyolult egyensúlyt tartanak fenn és igényelnek egymás és az őket alkotó rendszerek és alrendszerek között. A fajoknak képesnek kell lenniük az ökoszisztémán belüli jó kölcsönhatásra, különben nem maradnak fenn, mert az evolúció (koevolúció) olyan rendszereket választ ki, amelyekben a kölcsönhatásban lévő összetevők együttesen működnek a legjobban (mint például a virág-beporzó páros). Lloyd (2008) azt javasolta, hogy a bioszisztéma komplexitása olyan nagy, hogy egy kvantumszámítógépnek is annyi időbe telne leírni, mint magának az életnek az élete. Valóban, a bioszisztéma és összetevői sokkal összetettebbek és pontosabbak, mint amennyire mi részletesen megérthetjük, ami fontos szempont, ami hozzájárult ahhoz, hogy fajunk kibillent a bioszisztémával való egyensúlyából. Aki egyszerű válaszokat vár erre a válságra, az csalódni fog.

Evolúció, alkalmazkodás és éghajlatváltozás

Az élő rendszerek alkalmazkodása az a genetikailag programozott képességük, hogy érzékelik a környezetüket és reagálnak rá. Télen a szarvasok levonulnak a hegyekből, a fák pedig lehullatják leveleiket, majd tavasszal mindkettő visszatér. Mindegyik faj döntő módon kommunikál a környezetével, ahogyan azt fentebb tárgyaltuk. Sokan úgy vélik, hogy mi és a bioszisztéma ilyen módon tudunk alkalmazkodni az éghajlatváltozáshoz. Ezért lehet, hogy nem nagyon aggódnak a környezeti kérdések miatt, mert ha így tudna alkalmazkodni, akkor bioszisztémánk egy napon visszatérhetne a “környezeti szolgáltatások” korábbi termékeny bőségszarujához, amelyben az emberek kifejlődtek. A közelmúltban bekövetkezett, az emberhez köthető változások, beleértve a gyors klímaváltozást és a túllegeltetés számos fajtáját (amelyet a vállalati mezőgazdaság is elősegít) azonban túl veszélyesek ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyjuk őket, mivel a változások nagy része inkább evolúció, mint alkalmazkodás.

Egyre inkább megváltoztatjuk vagy elpusztítjuk azokat a környezeteket, amelyekhez az élő rendszerek alkalmazkodtak, és vagy a mi technológiáinkkal és monokultúráinkkal helyettesítjük, vagy idegen fajok felhasználásával újjászervezzük azokat. A fajok kiszorulnak a versenyből azáltal, hogy az ember eltulajdonítja a táplálékforrásaikat és élőhelyeiket, hogy az emberek milliárdjainak élelmet, lakhatást és közlekedést biztosítson. Más fajok így nagy ütemben pusztulnak ki (Kolbert, 2014). Az ilyen változások megszakítják a természetes módon kialakult fajok és szervezetek közötti, több milliárd éves evolúció eredményeként létrejött, természetes módon kialakult kommunikáció bonyolult hálóját, a veleszületett kapcsolatokat. Ez nem alkalmazkodáshoz, hanem az evolúció visszafordíthatatlan változásaihoz vezet, beleértve a fajok közötti egyensúly és kommunikáció megbomlását, ami az egész bioszféra fenntarthatóságához szükséges. A fajok elvesztésével az öröklődő információ örökre elvész.

Technológia, bioszisztéma és egyensúly

A biológiai válságra az egyetlen javasolt reakció, amelyet túl sok testületi vezető (vállalatvezetők, nemzeti politikusok) javasol, hogy ne vegyünk tudomást a túlnépesedésről, szaporodjunk tovább, és próbáljuk meg az emberi technológiák segítségével helyreállítani az ebből adódó biológiai egyensúlyhiányt. Ez legalább két okból nem tanácsos: tovább bomlasztja a bioszisztémát, és az emberi technológiákat nem lehet kifejezetten a biológiai kölcsönhatások igényeinek hatékony kielégítésére tervezni. Az élet hatékonyabb, mint amilyenek a technológiáink lehetnek (West, 2018). a homo sapiens egészen a közelmúltig nem gondolt arra, hogy komoly erőfeszítéseket tegyen környezetünk ökológiai egyensúlyának megőrzése érdekében; ehelyett sokan közülünk büszkék vagyunk azokra a globális változásokra, amelyeket az élet szövetében véghezvittünk. Történelmileg az emberek az ökoszisztéma visszacsatolási hurkaira és a korlátozó tényezőkre úgy reagáltak, hogy technológiákat alkalmaztak ezek kiküszöbölésére. Egy példa erre a mezőgazdaság feltalálása, amely több élelmiszert termel.és sokkal több embert támogat (Hopfenberg és Pimentel, 2001). A másik a fertőzések és betegségek ellen ható orvosi technológiáink. Népességünk valószínűleg legnagyobb fellendülését az ipari forradalom hozta, amely a szerves kémiai energia ősi forrásain, a fosszilis tüzelőanyagokon alapult, amelyek ma már hatalmas szennyezést és globális felmelegedést okoznak, és amelyeket a lehető leghamarabb meg kell szüntetni.

Ennek eredményeképpen a népességünk robbanásszerűen megnőtt. Azt képzelni, hogy ez nem befolyásolja a bioszférához fűződő kapcsolatainkat, annyira irreális, hogy az már tagadásnak minősül (Turner, 2018).

Tudomásul kell vennünk, hogy az emberiség klasszikus, kontrollálatlan túlnépesedési eseményt él át, mivel a globális népesség már jóval meghaladja a fenntarthatónak tekintett szintet, és még így is növekszik (Tucker, 2019; Rees, 2023). Az ilyen túlnépesedési események népesség összeomlást eredményeznek, amikor egy faj elér egy elkerülhetetlen korlátozó tényezőt, például a táplálék- vagy vízkészlet teljes kimerülését. A populáció ilyenkor jellemzően jóval a korábbi fenntartható szint alá zuhan, ami után a túlélés vagy lehetséges, vagy nem.

Eddig a technológiákat arra használtuk, mint a zöld forradalomban, hogy kiterjesszük vagy megszüntessük a korlátozó tényezőket. A bioszisztéma és általában az élő rendszerek összetett kölcsönös függősége miatt azonban ezt a gyakorlatot nem folytathatjuk tovább. Technológiáink hatékonysága nem érhet fel az élő rendszerek évmilliárdok alatt tökéletesített általános hatékonyságával (West, 2018). A túlnépesedésünkre nem lehet megoldás az életünket fenntartó bioszisztéma további megváltoztatása, sem pedig az energiatermelés növelése, bármilyen forrásból is származzon, mivel ez azzal a kockázattal járna, hogy még több emberhez vezetne (Hopfenberg és Pimental, 2001). Az emberi élelmiszertermelés hatékonyságának további növelése sem jelenthet többé megoldást; ez még nagyobb versenyt okozna más életformákkal, felgyorsítaná a fajok kihalását és a genetikai információ visszafordíthatatlan elvesztését. Ha fenn akarjuk tartani a Homo sapiens-t a bioszisztémán belül, akkor most az eszünket és a technológiákat, különösen a születésszabályozási technológiákat arra kell használnunk, hogy helyreállítsuk vagy helyettesítsük azokat az ellenőrzéseket és egyensúlyokat, amelyeket a korábbi technológiákkal felülírtunk. Ellenkező esetben a természet fog “irányítani” minket, és a szenvedés óriási lesz.

A korporoszisztéma problémája

A korporoszisztéma célja nem az emberi élet megmentése, hanem a lehető legnagyobb profit elérése a növekedés révén, ahogy azt a tipikus vállalati alapokmányok előírják. A gazdasági növekedés (mondjuk egy nemzet esetében) nagyobb össztermelést és több a teljes fogyasztás idővel, amihez népességnövekedésre van szükség. Stabil népesség mellett a gazdasági növekedéshez az kellene, hogy az átlagos egyén minden évben örökké többet fogyasszon és termeljen, ami természetesen lehetetlen. Ennek megfelelően a testrendszer igényli, és gyakran aktívan támogatja az emberi népesség növekedését, ami egyre több erőforrást igényel a bioszisztémától. Ezzel szemben a fenntarthatóság érdekében (2. ábra) a bioszisztémának egyensúlyra van szüksége az őt alkotó rendszerek között, nem pedig arra, hogy szinte az összes globális erőforrása egyetlen faj, az emberhez kerüljön. Ráadásul stabil vagy csökkenő népesség mellett a teljes fogyasztás és termelés stabilizálódhat vagy csökkenhet az életszínvonal csökkenése nélkül. Gyökeresen megváltozott gazdasági célokra lesz szükségünk, ha meg akarjuk menteni a földi életet, beleértve az emberiséget is. Sajnos a saját túlélése érdekében a társadalmi berendezkedés keményen küzd a túlnépesedés fogalma ellen, sőt, a szó démonizálásáig eljut. Csak azokat az úgynevezett “megoldásokat” támogatja, amelyek lehetővé teszik további növekedését, és aktívan tagadja, hogy a túlnépesedés veszélyezteti a bioszisztéma egyensúlyát. Ez egy növekedési gépezet, és önként nem fog leállni. A szervezetrendszer a szélsőséges emberi terjeszkedés révén már jelentősen megbillentette a bioszisztéma egyensúlyát, jelentős változásokkal és tömeges kihalásokkal. Négy vagy ötmilliárd évnyi siker után a bioszisztéma valószínűleg nem fog teljesen összeomlani. A korposzisztéma azonban végtelen növekedést igényel, ami lehetetlen, és így rendkívül sebezhető az összeomlással szemben. A különböző aktivista szervezetek célja, hogy a korpuszrendszer kevésbé káros legyen, ami csodálatra méltó, de döntő fontosságú, hogy a bioszisztéma támogatásán is dolgozzanak.

A túlnépesedés tüneteinek kezelése

Ezt az évszázadot megelőzően a bioszisztéma “tartalék” erőforrásait használtuk, amelyek – a testzsírhoz hasonlóan – regenerálódhattak, amíg nem léptük túl az eltartóképességet. De 2000-től kezdve (a Természetvédelmi Világalap adatai szerint) az emberek több erőforrást fogyasztottak el, mint amennyit a bioszisztéma képes regenerálni.

Ahogy egy éhező állat saját testét metabolizálja, mi most a bioszisztéma izomzatát és szerveit fogyasztjuk. Az ökológusok és sokan mások számára az emberi túlnépesedés egyértelműen a kiváltó oka számos ebből eredő válságunknak, beleértve az éghajlatváltozást, az éhínséget, a területi háborúkat, a környezetszennyezést és így tovább. Mégis sokan a hatalmon lévők közül, sőt még egyes aktivisták is. és tudósok még mindig tagadják a túlnépesedés szerepét, és ha egyáltalán, akkor csak a tünetek kezelésére összpontosítanak. A tünetek természetesen tovább fognak romlani, hacsak nem ismerjük el és nem szüntetjük meg a mögöttes okokat.

Nem szabad megnyugodnunk, és azt képzelni, hogy a természet majd megoldja a problémát. A természet természetesen elintézi; már el is intézte. A következő korlátozó tényezők már itt vannak és egyre terjednek: éhínség, háború, szennyezés, járványok, társadalmi és gazdasági széthullás. Mi természetesen csak a túlnépesedés humánus megközelítését, a születésszám aktív csökkentését támogatjuk. Ez politikailag nagy kihívást jelenthet, és csak hosszú távon képes csökkenteni a népességet, így az egy főre jutó fogyasztás aktív csökkentése, különösen a gazdag, nagy fogyasztású nemzetekben, szintén kulcsfontosságú a bioszisztéma fenntartásához (Steffen et al., 2015; Samways, 2022). Mindkét típusú intézkedés sürgős, beleértve az élelmiszer-hulladék csökkentését, ahol csak lehetséges, és az étrend megváltoztatását a föld-, víz- és szén-dioxid-igényes termékektől való eltéréssel.

Egyes hitközösségeknek azt mondják, hogy minden rendben van, mert Isten meg fog minket menteni. De ha Isten a Teremtő, akkor nem azt kérnénk tőle, hogy mentsen meg minket a saját törvényeitől, amelyek a teremtést szabályozzák? Ez ellentmondásosnak tűnik. Ahogy Lyla June Johnston (2022) mondja: “Amikor megtörsz egy olyan rendszert, amelyet a Teremtő alkotott, akkor egy olyan rendszert törsz meg, amelyet arra terveztek, hogy támogassa az életedet”. Ez a felfogás valóban alapvető a főbb bölcsességi hagyományainkban és vallásainkban (Antal, 2018; Jinpa, 2015; Johnston, 2022; Loy, 2010, 2019; Őszentsége Ferenc pápa, 2015; Rasmussen, 1998; Salmony, 2023).

Az alaptudomány természetesen sokkal fiatalabb, mint a bölcseleti hagyományok, de kénytelen volt felismerni ugyanazokat a korlátokat (Bishopp et al., 2010; Goldsmith, 1981; Ripple és Beschta, 2012; Ripple, 2022; Ratajczak et al., 2022). Nem mi, emberek vagyunk a világegyetem vagy az élet középpontja. Vannak erősebb realitások, amelyeket figyelembe kell vennünk, amikor megpróbáljuk megmenteni felelős helyünket a bioszisztémán belül. A valóság figyelmen kívül hagyása nem fogja megváltoztatni ezt a tényt, és nem fogja megoldani a problémáinkat sem

Minél több ember van, a fenntartható mennyiségen túl, annál több a szenvedés. Míg a szenvedő embereken segíteni kifizetődő, addig tudatosan növelni a számukat förtelmes dolog. A túlnépesedésünknek csak a tüneteit kezelve az a veszély fenyeget, hogy a jövőben mindannyian szenvedő emberek leszünk. A fentiekben kifejtett okok miatt nem tudjuk többé technológiákkal megoldani a problémáinkat, különösen akkor, amikor a valóságban arra használják őket, hogy tovább pusztítsák a bioszisztémát, hogy pénzt a testületi rendszer számára és/vagy az egyre több ember eltartására. Ez fokozza a problémákat, mivel tovább zavarja azt a tökéletes egyensúlyt, amelyre a bioszisztémának szüksége van saját boldogulásához (Lamoreux, 2021). Ehelyett a Homo sapiens hosszú távú gyógymódja az, hogy megváltoztatjuk a korposzisztémán alapuló viselkedésünket és hozzáállásunkat (például Johnston, 2022), a születési arányok és a fogyasztásunk világméretű szabályozása felé, ahogyan azt többek között Tucker (2022) és az Earth4All (Callegari és Stoknes, 2023) ajánlja. Csak így tudjuk fajunkat visszavezetni olyan mérethez és viselkedésmódhoz, amely összeegyeztethető a bolygó bioszisztémájának jólétével.
Tucker (2022) szerint:

“Van egy jelentős közössége a megfontolt gyakorlati szakembereknek, akik évtizedeken át adatvezérelt alapokra építették programjaik hatékonyságát, akik egyszerűen azt mondanák: “Adjatok nekünk költségvetést, és mi elérjük a célt – etikusan.”.

Összefoglalva, ha azt akarjuk, hogy gyermekeink életben maradjanak, követelnünk kell, hogy kormányaink, a média és az ENSZ magyarázza el, támogassa és finanszírozza a népességcsökkentés égető szükségességét.

Köszönetnyilvánítás

Nagy köszönettel tartozom Russelyn Connornak és Shodo Springnek a kézirat fontos kritikai olvasásáért, David Samwaysnek az értékes szerkesztői megjegyzésekért, valamint a Bare Bones Biology.org-nak a támogatásért és a megerősítésért.

Forrás: https://www.whp-journals.co.uk/JPS/article/view/997/693 (.PDF)

M. Lynn Lamoreux and Dorothy C. Bennett

Forrás: BOCS-Hírek


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.