*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben !

A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb év, amikor a globális hőmérséklet 1,45 °C-kal haladta meg az iparosodás előtti szintet, ami gyakorlatilag átlépte a kritikus határnak tartott 1,5 °C-os küszöböt.

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Minden éghajlati mutató, beleértve az üvegházhatású gázok koncentrációját, az óceánok hőmérsékletét, a tengerszint emelkedést, a gleccserek olvadását és a szélsőséges időjárási eseményeket, megdöntötte a korábbi rekordokat, és gyorsuló változást mutatott.

 

A kiemelt aggodalomra ad okot a légkör CO₂ szintjének példátlan mértékű növekedése, amely az elmúlt 15 évben megduplázódott az előző évtizedhez képest. A metán és a dinitrogén-oxid szintje is új csúcsot ért el, a metán szintje elképesztően 264%-kal nőtt az iparosodás előtti szinthez képest. A jelentés hangsúlyozza, hogy ezek a mutatók nemcsak rekordokat döntenek meg, hanem rekordmértékben emelkednek is, jelezve azt a súlyos vészhelyzetet, amelyet a tudósok igyekeznek teljes mértékben megmagyarázni.

Hangsúlyozzák, hogy a kormányoknak és a vállalatoknak rá kell ébredniük a gyorsuló éghajlatváltozás valóságára, és sürgős lépéseket kell tenniük. A jelentés kitér a szociológiai hatásokra is, mint például az éghajlati stressz miatti belső kitelepítésre, az élelmiszer-ellátás bizonytalanságára, valamint az e tényezők következtében fellépő geopolitikai instabilitás lehetőségére.

Összességében a WMO-jelentés (.PDF) éles figyelmeztetésként szolgál a bolygó éghajlati rendszerének gyorsan romló állapotára vonatkozóan, minden mutató egy súlyosbodó válság felé mutat, amely azonnali és átfogó fellépést követel meg minden érdekelt féltől.

Forrás: Klímavészhelyzet Fórum
Dr. Peter Carterrel, Paul Beckwithel és Regina Valdezzel

Videóátirat

Peter: Ez egy nagy jelentés volt. Ez a Meteorológiai Világszervezet. És természetesen kiemelték és címlapra tették a 2023-as teljesen fenomenális globális felmelegedési hőmérséklet-emelkedést. És ez tényleg fenomenális. Úgy értem, Gavin Schmidt, a NASA GISS igazgatója írt egy kis levelet a Nature folyóiratnak, amelyben azt írta, hogy ez meghaladja mindazt, amit a tudósok jelenleg meg tudnak magyarázni.

[Zene]

Regina: Üdvözlök mindenkit egy újabb Klímavészhelyzeti Fórumon. A nevem Regina, és én vagyok a házigazdájuk, miközben ezt a “Vörös riadó: Bolygó veszélyben” témát vitatjuk meg. Ma a Meteorológiai Világszervezet legfrissebb jelentéséről fogunk beszámolni. Sok mindent el kell mondani, ellentétben sok más jelentéssel, ellentétben néhány klímatudóssal, akik azt mondják, hogy rengeteg időnk van arra, hogy összeszedjük magunkat, a WMO vörös riasztást adott ki. Minden egyes mutató 2023-ban megdőlt. Minden egyes mutató, amely tudatja velünk, hogy nagy bajban vagyunk. Tehát a legutóbbi évre vonatkozó információink azt mutatják, hogy ismét a legmelegebb évet értük el a feljegyzések szerint. Az iparosodás előtti átlagot 1,45 Celsius-fokkal meghaladta. Ennek hibája plusz-mínusz 0,12 Celsius-fok, ami lényegében a 1,5 Celsius-fok fölé helyez minket, amit oly sok klímaaktivista és klímatudós sürgetett, hogy tartsuk életben. Ez az álom meghalt, és tudtuk, hogy meg fog halni. Dr. James Hansen kiáltotta a világító hangot, és mi is kiáltottunk, hogy az 1,5 fok már halott, és csak az emberek fantáziája és az általunk kívánt események tekintetében él. Hatalmas hőhullámok, árvizek, aszályok, erdőtüzek és egyre erősödő ciklonok voltak.
A bolygó minden részén történt valamilyen pusztítás. Az egyik dolog, ami igazán, igazán nyugtalanító számomra, az óceánok elsöprő felmelegedése. Tehát az 1971 óta mért adatok, hasonlóan Michael Mann hokibotjához, csak így emelkedtek, majd felszálltak a sztratoszférába. Tudják, a bolygón élő élőlények évmilliók során úgy fejlődtek ki, hogy bizonyos környezetben éljenek. Az élőlények nem különböznek a Homo sapiens-től. Rendkívül alkalmazkodóképesek vagyunk. A bolygó minden részén élünk, de vannak élőlények, akiknek a túléléshez szükségük van egy bizonyos magasabb és alacsonyabb hőmérséklet-tartományra, hogy levadásszák az élelmet, amire szükségük van, az élelem, amivel táplálkoznak, szintén egy bizonyos hőmérsékletre fejlődött ki. Ha ez ilyen gyorsan változik, akkor már nem marad idő a változáshoz való alkalmazkodásra. És mi történik? Az organizmusok elpusztulnak, és a tőlük függő élőlények is meghalnak. Ez egy találó metafora, talán, ha borúlátó akarok lenni, arra, amit a jövőnkben látunk gyorsan bekövetkezni. Átadom a szót Paulnak, aki beszélni fog a jelentésben szereplő tudományos eredményekről, és tájékoztat minket arról, hogy mi áll előttünk.

Paul: Köszönöm, Regina. Azt hiszem, Michael Mann visszavonult a hokibotjától. Azt hiszem, a hokibotot most James Hansen viszi, mert James megmutatja a világnak, hogy a kén és a hajózási üzemanyagok csökkentése miatt minden felgyorsul. És sajnos ez egy nagy figyelmetlenség ebben a jelentésben, ebben az 53 oldalas jelentésben, amelyet éppen egy hete tettek közzé. Szóval mit mond ez a jelentés? Erről fogok beszélni. És már említettem valamit, amit nem mond. Tehát alapvetően a jelentés megpróbálja megkongatni a vészharangot a világszerte tapasztalható időjárási szélsőségek és az éghajlati mérőszámok vagy éghajlati mutatók gyors változásai miatt.

Az egyik éghajlati mutató, ahogy Regina is említette, a globális átlaghőmérséklet. Tehát 2023-ban, januártól decemberig, azaz december végéig 1,45 Celsius-fokkal meghaladta az 1850-1900-as alapértéket. Ha csúszó átlagot veszünk, és hozzávesszük az idei év januárját és februárját, akkor ez jóval 1,5 fölé emelkedik. Egyre több olyan nap van, amikor a hőmérséklet meghaladja a 2 Celsius-fokot.

És egész hónapok, az utóbbi néhány hónapban 1,7 Celsius-fok felett vannak. Az óceánok északi részén, az Atlanti-óceánban a tengerfelszín hőmérséklete megőrült. A jelentés természetesen az üvegházhatású gázokkal foglalkozik, a legfontosabbakkal, a CO2-val, a metánnal és a dinitrogén-oxiddal. A metán emelkedése az elmúlt néhány évben körülbelül 17 rész/milliárd/év volt, ami borzasztó. A dinitrogén-oxid is új rekordot döntött, magasabb, mint valaha, a növekedés mértéke. Szeretem a görbéket, amelyeket mutat, mert nemcsak az üvegházhatású gázokat mutatja, hanem a változás mértékét is, és jól látható, hogy a változás mértéke gyorsan növekszik. Egy másik mérőszám természetesen az antarktiszi tengeri jeget vizsgálja, amely az elmúlt néhány évben meredeken zuhant.

A cikk az Északi-sarkvidék tengeri jégtakaróját és annak következményeit vizsgálja. Megvizsgálja a hőmérséklet eloszlását, nemcsak az 1,45 fokos globális hőmérséklet-emelkedést, hanem azt is, hogyan oszlik el a bolygón. És persze a sarkok még mindig őrülten melegszenek. Megvizsgálja az óceánok savasodását és azt, hogy ez még mindig növekszik. Tehát a pH-érték egyre csak csökken és csökken és csökken, ahogy egyre több és több CO2 kerül az óceánba, vagy kerül az esőbe, és szénsav formájában lecsapódik, savasítja az óceán felszínét. Az óceáni áramlatok és a sótartalom mintázata megváltozik. A tengeri hőhullámok világszerte egyre nagyobb méreteket öltenek. Sokkal kevesebb tengeri hideghullámot tapasztalunk, és a globális tengerszint-emelkedés egyre gyorsabban halad. Tehát az elmúlt évtizedet vizsgálta. Az elmúlt 12, 13, 14 évben a tengerszint átlagosan 4,77 millimétert emelkedett évente. Ez tehát egy borzalmas növekedés. Más számok inkább három, három és fél millimétert mutatnak évente. 4,77, ez új rekordot jelent. A jelentés az El Niño hatásait vizsgálja. Az El Niño nem volt hatalmas. Nem volt olyan szuper El Niño, mint 1997-ben, 98-ban vagy 2015-ben, 2016-ban. Az El Niño tehát hatással van, de nem olyan nagymértékű, mint ahogy azt az emberek állítani szeretnék. Az El Niño által okozott emelkedésnek csak talán 20%-át lehet megmagyarázni. A többi a gyorsan felgyorsuló klímaváltozás, amit látunk. A jelentés alapvetően a bolygó gleccsereit vizsgálja, olyan gleccsereket, amelyekről több mint 30 évre visszamenőleg vannak feljegyzéseink, egyes esetekben ennél jóval hosszabb időre. A gleccserek olvadása rekordot dönt. Valójában van néhány európai gleccser, amely az elmúlt két évben a megmaradt térfogatának 10%-át veszítette el, ami egyszerűen hihetetlen. Beszélünk a tengeri jég csökkenéséről is, főleg az északi féltekén, most már a déli féltekén, de a hótakaró is nagyon fontos. Tehát az északi félteke szárazföldi hótakarója tavasszal és kora nyáron nagyon fontos a napsugárzás visszaverése szempontjából. És ez most nincs meg. Rekord alacsony szinten van. Tehát rengeteg felmelegedést tapasztalunk. És ez a felmelegedési hatás az Északi-sarkvidéken legalább akkora, mint a tengeri jég hiánya. Tehát ez egy nagyon átfogó jelentés. Ez egy nagyon, nagyon fontos és életbevágóan fontos jelentés. Mindennapi nyelven íródott. A szerzők azt javasolják, hogy az emberek tegyék meg észrevételeiket, ha úgy gondolják, hogy a jelentésből hiányoznak dolgok, vagy további dolgokat kell hozzátenni. Ez az információ szintén megtalálható a jelentésben. Azt mondanám, hogy kötelező olvasmány.

Regina: Paul, csak azt akartam hangsúlyozni, hogy 4,77 millimétert mondtál, igazam van?

Paul: Igen, ez majdnem öt milliméter, ami egy hatalmas ugrás a tengerszint emelkedésének ütemében.

Regina: Hihetetlen. Ez annyira ijesztő.

Ez elképesztő. Köszönjük, hogy ezt megosztottad velünk. Peter, mit tudtál meg ebből a riportból?

Peter: Köszönöm, Regina, és köszönöm, Paul. Szóval ez egy nagy jelentés volt. Ez a Meteorológiai Világszervezet. És természetesen kiemelték és címlapra tették a 2023-as, teljesen fenomenális globális felmelegedési hőmérséklet-emelkedést. És ez tényleg fenomenális. Gavin Schmidt, a NASA GISS igazgatója írt egy kis levelet a Nature folyóiratnak, amelyben azt írta, hogy ez meghaladja mindazt, amit a tudósok jelenleg meg tudnak magyarázni. Azt mondta, hogy ez túlmutat a modelleken, messze túlmutat a modelleken. Ez túlmutat az aeroszolok csökkenésén. És most azon dolgoznak, hogy megmagyarázzák, állítólag. Erről nem tudok semmit, mert azzal kell kezdenem, hogy új ügyvezető igazgatójuk van. Egy hölgy, aki nagyon, nagyon jó. Ő Saulo professzor.

És ő mutatta be és magyarázta ezt a jelentést, és nagyon helyesen, Azt mondta, hogy végül, és Omar Baddour, a megfigyelés vezető tudósa is, végül azt mondták, hogy a globális felmelegedés felgyorsul, igaz? Tehát nem csak James Hansen mondja azt, hogy a globális felmelegedés gyorsul, a WMO végre kimondja ezt, szóval ez jó. Azt a nagyon-nagyon jó érvet is felhozta, hogy a globális felmelegedés csak egy mutató, rámutatva, hogy ott van az összes többi mutató, és ezeket együtt kellene vizsgálnunk. Nagyon örültem ennek, mert én is ezt próbálom tenni már évek óta. És a legfontosabb mutatók, amelyekkel a jelentés is kezdte, természetesen a légköri üvegházhatású gázok koncentrációja. Valójában az 1992-es éghajlati egyezményhez szükséges mérőszám nem a globális felmelegedés.

Hanem a légköri üvegházhatású gázok koncentrációjának biztonságban tartása. De mi ezt soha nem tettük meg. Remélhetőleg egyszer majd megtesszük, mert a globális felmelegedés elég pocsék egyetlen mérőszám, nem igaz?

Tudod, a globális átlagos felmelegedés itt lent van. Ezt mondva azonban észrevettem, hogy a globális hőmérséklet emelkedett, megduplázódott az elmúlt 15-16 évben. Úgy értem, ez óriási, nem igaz? Teljesen óriási. Tehát 1.45 WMO vette az átlagot, de valószínűleg Kopernikusz pontosabb lett volna 1.48-ban, Kopernikusztól. Tehát tényleg 1,5 Celsius-foknál vagyunk. Visszatérve a légköri üvegházhatású gázok koncentrációjára, mindhárom rekordmagas volt. A légköri CO2 rekordmagas volt. Az elmúlt néhány évben ez egy kicsit lelassult, de idén minden egyes héten a légköri CO2 növekedési üteme emelkedett. Így most ez az arány kétszerese a 10-15 évvel ezelőttinek. És ez egy szörnyű, szörnyű, szörnyű, szörnyű vészhelyzet. Soha senki nem látott még ilyet, soha. A légköri CO2 emelkedése két hétről két hétre, hónapról hónapra. Remélhetőleg a tudósok rá fognak jönni erre, mert ez egy szörnyű, szörnyű, szörnyű vészhelyzet. A kormányokat fel kell ébreszteni.

Valakinek fel kell ébresztenie a kormányokat, igaz? És erre Gavin Schmidt és a többi klímatudós lenne a legalkalmasabb, mert a világvége forgatókönyve felé tartunk.

A mutatók mindegyike ismét rekordmagasan van, de ugyanakkor rekordsebességgel növekszik is. Tehát a CO2 most nőtt, a 2023-ra vonatkozó hivatalos számok szerint 50%-kal, a metán, a légköri metán 264%-kal nőtt. Tehát a metán több mint 2,6-szorosára nőtt.

Tavaly ez volt a második legmagasabb rekord. A nitrogén-oxid volt az első legmagasabb. Tehát tavaly a dinitrogén-oxid mennyisége nagyobb mértékben nőtt, mint bármelyik korábbi évben. Rámutattak, és ez nagyon jó volt. Rámutattak a 2023-as globális felmelegedés hatalmas különbségére, ahogy már mondtam. Ez egy hatalmas 0,3%-os növekedés volt a tavalyi évhez képest. Úgy értem, ez abszolút hatalmas. Ugyanakkor 0,6 Celsius-fokkal magasabb volt az elmúlt évtizednél, az 1991 és 2020 közötti évtizednél, 0,6 Celsius-fokkal magasabb. Szomorúságos bajban vagyunk, tudják, nem szabad kimondanom ezt a szót. De minden mai gyermekünk és minden jövőnk borús napot lát. Azzal fejezném be, hogy az IPCC AR6 nagyon jól rámutatott erre, amikor azt mondta, hogy biztosítanunk kell az élhető jövőt. Nem teszünk semmit. A kormányok és a vállalatok, az önelégültség, gondolom, ez az idei új jelentés, minden sokkal rosszabb, mint tavaly. A kormányokat fel kell ébreszteni.

Regina: Köszönöm, Peter. A kormányokat valóban fel kell ébreszteni az emberekkel együtt, úgy tűnik, mindig rajtunk múlik, hogy rávegyük őket, hogy tegyék a dolgukat. Nem tudom, nem akarom ezt mondani, de úgy tűnik, nehéz életben tartani a reményt, mert egyre több és több fosszilis tüzelőanyagot termelünk. Az Egyesült Államok évről évre egyre csak növeli és növeli és növeli a kitermelést. Úgy tűnik, hogy nincs vége a láthatáron. Ezért természetesen nagyon hálás vagyok ezért a jelentésért. De néha elgondolkodom, vajon mire lesz ez jó? Mire jó ez? Annyi tengeri hőhullámot láttunk az évek során, és az utóbbi évtizedben folyamatosan növekszik. Azt gondolnánk, hogy legalább a nagy mezőgazdaság vagy a nagy halászat azt mondaná, hogy hé, tudod, nem fogunk annyi halat. Ez árt az eredményeinknek. De nem tudom, úgy tűnik, még ez sem segít.

Peter: Regina, ezek kellemetlen és fájdalmas igazságok voltak, de az igazsággal mindenkinek szembe kell néznie. Úgy értem, a mi kötelességünk, felelősségünk, hogy felelősek legyünk ezért a bolygóért. Volt néhány igazán nagy szalagcím ebben a jelentésben. Például a jégtakaró együttes csökkenése, a grönlandi és az antarktiszi jég együttes csökkenése tavaly rekordot, nagyon-nagyon nagy rekordot jelentett. Az európai gleccserek és az Alpok gleccserek olvadása szintén rekord. Soha nem olvadtak olyan gyorsan, mint tavaly. A tengerszint emelkedése, azt hiszem Paul említette, 2000 óta megduplázódott. Úgy értem, ezek hatalmas, hatalmas rekordokat döntő, hihetetlen adatok, amiket kapunk. Az óceánok savasodása egyre gyorsuló ütemben növekszik. Az iparosodás előtti idők óta 30%-kal nőtt. Talán Paul szeretné folytatni azt, amit korábban leírt.

Paul: Igen, ahogy Peter is mondta, ez egy nagyon jelentős, mondhatni mérföldkőnek számító jelentés. Úgy értem, a WMO már sok-sok éve készíti ezeket a frissítéseket az évnek ebben az időszakában. Az a nyelvezet, amit ebben a jelentésben használnak, ami csak egy hete jelent meg, sokkal riasztóbb, azt hiszem, riasztó nyelvezet. Az ENSZ emberei a bevezetőben arról beszélnek, hogy ez az emberiség problémája, és ehhez hasonló dolgokat írnak. Kifogytak a szavakból, hogy azt mondják, a dolgok nagyon rosszul állnak, ébredjetek fel. Ha elég sokáig mondod ezt az embereknek, akkor egyfajta akasztófahumort kapsz, hogy semmi sem fog változni. A legrosszabbat fogjuk látni, és sokkal hamarabb, mint az emberek gondolnák. Nagyon nehéz megérteni vagy rájönnöm, hogy a mainstream tudósok, akiknek nagy követői vannak a közösségi médiában, stb. miért mondják azt, hogy a legtöbb ilyen dologra számítunk, a globális felmelegedés nem gyorsul, hanem egyenletes ütemben növekszik. Mindezt előre jeleztük a modellekkel. Véleményem szerint ebben a szakaszban teljes képtelenség, hogy ezt mondják és így viselkednek.

Regina: Igen, ezzel teljesen egyetértek. Egy másik dolog, amit ez a jelentés felvetett és megvitatott, ami egy másik téma, ami közel áll a szívemhez, az az, amit IDP-ként emlegetnek, azaz belső menekültekként. Nagyon sokan vannak, akiket az éghajlati sokkok, az éghajlati stressz miatt kényszerülnek lakóhelyüket elhagyni, amiről beszéltek. Nem is kell várnunk, hogy ezt lássuk. Már most is láthatjuk. A saját hazámban, az Egyesült Államokban is látom. Nem mondhatjuk, hogy az Egyesült Államokba érkező összes ember klímamenekült, de azt sem mondhatjuk, hogy ez nem semmi. Ez sokat tesz az ország destabilizálásáért. Nincs nagyszerű elnökválasztásunk, de az a tény, hogy ennyi belső menekült vagy lakóhelyüket elhagyni kényszerült ember érkezik az Egyesült Államokba, sokat befolyásolta a választásokat. Ez nem csak az Egyesült Államokban történik. A világ minden országában ez történik. Amikor túl meleg van, amikor nincs elég víz, amikor az emberek nem tudnak élelmiszert termeszteni, akkor tenniük kell valamit, különben otthon maradnak és éhen halnak. Természetesen, ha az embereknek családjuk van, nem maradnak otthon éhezni. Sok, sok geopolitikai instabilitást látunk emiatt.

Paul: Igen, és a jelentésben van egy szép grafikon, amely az élelmiszer-ellátásról, az élelmiszerárakról és az élelmiszer-inflációról szól, valamint néhány más fenntartható fejlődési célról, az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljairól. Ezek közül sokban nagy javulást láttunk 1970-től, 80-tól néhány évtizeddel ezelőttig, és úgy tűnik, hogy sok görbe megfordult. Már nem csökkennek. Már nem javulnak. Már nem kerülünk közelebb a fenntartható fejlődési célok, az SDG-k eléréséhez, hanem egyre távolabb kerülünk attól, ahová el kellene jutnunk. A jelentés egy kicsit az éghajlatváltozás finanszírozásával is foglalkozott. Bemutatta, hogy mennyi pénzt fordítanak az éghajlatváltozás elleni küzdelemre és a problémákra. Ez csak egy kis töredék.

Az elmúlt évtizedben nőtt a finanszírozás összege, de ez csak a felszínt karcolja. Ez csak egy kis töredéke annak, amire a becslések szerint a jövőben szükségünk lesz.

Azt hiszem, ez kevesebb, mint 10%. Tetszik, hogy a jelentés kitér néhány szociológiai tényezőre, az emberi tényezőkre, ahogyan azt ön is említette, a népesség és a szélsőséges időjárási események miatti migrációra, mind az országokon belül, mind pedig az országok között, ami egyre nagyobb problémát jelent. És ahogy én is mondom az embereknek, az összeomlás gondolata nem csak úgy megtörténik. Nem egy nap vagy egy hét alatt történik. Ez egy ezer vágással járó halál. Minden országnak más a rugalmassági szintje. A leggyengébb, legszegényebb országok még ma is nehezen tudnak megbirkózni azzal, ami történik. Ahogy az idő múlik, az éghajlat felgyorsul, és egyre több ország csatlakozik ehhez a listához, végül a gazdag nyugati országok is ott lesznek. Úgy értem, hatalmas változásokat látunk, mint például a biztosítási iparban. Az emberek elveszítik a lehetőségét, hogy házukat bebiztosítsák, ha az árterületen van, vagy ha a házuk tűzveszélyes. A távoli területek az országokon belül, legalábbis Kanadában, mivel sokan a távoli északon szenvednek a magasabb élelmiszerárak miatt. Nem tudnak jégutakat építeni, így az élelmiszerellátás és a költségek sokkal, de sokkal magasabbak. Minden országon belül vannak olyan zónák, amelyeket súlyosan érint az éghajlatváltozás, amelyről ez a jelentés szól, valamint a jelentésben említett szociológiai kérdések is.

Nagyon jó, hogy ezt felhozta.

Peter: Nos, a jelentésben sok megdöbbentő kijelentés volt, és az egyik, ami igazán megdöbbentett, az volt – és itt idézem -, hogy a jelenlegi globális élelmiszer- és táplálkozási válság a legnagyobb az emberiség modernkori történelmében.

Regina: Istenem.

Peter: Paul jelezte, hogy a grafikon egyre rosszabb. Egyre növekszik. Tehát egy olyan helyzetből, amelyben az éhezés és az alultápláltság sok-sok éven keresztül csökkent, most egy olyan helyzetbe kerültünk, amelyben ez egyre nő, és most rekordszintű. Igen, azt mondják, hogy az éghajlatváltozás és a szélsőséges időjárási események nagyban hozzájárulnak ehhez a világhelyzethez.

Paul: Igen, azt hiszem, az élelmezési kérdés lesz az, ahogy az éghajlat globálisan sújtja a világot, tudod, nagyon keményen. És ez lesz az a dolog, ami végül talán megfordítja a politikusokat a fosszilis tüzelőanyagok támogatásától, a további fejlesztéstől és így tovább.

Peter: Teljesen igazad van. Ez lesz az egyetlen dolog.

Regina: Köszönöm szépen. És szeretném még kiemelni az egyik dolgot, amit mondtál a közönségünknek. Ez a jelentés nagyon sok mindent tartalmaz, de ahogy Paul mondta, nagyon olvasmányos. Nagyon is hozzáférhető. Rengeteg tudomány van benne, de nem fogtok belefulladni. Megadjuk a linket, és arra bátorítjuk önöket, hogy olvassák el ezt a jelentést. Mint mondtuk, 53 oldalas, és akár naponta elolvashat néhány oldalt, vagy akár át is olvashatja az egészet. És nagyon jó lenne, ha miután elolvastátok, megosztanátok velünk a hozzászólásokban, hogy mi az, amit érdekesnek találtatok a jelentésben, amiről nekünk nem volt időnk beszélni, mert nagyon szeretnénk látni, mi az, ami számotokra kiemelkedett. Kérjük, tegyék ezt meg. És ha még nem iratkozott fel, akkor is nagyon szeretnénk erre bátorítani. Nagyon jó volt látni, hogy ezek a számok emelkednek. Csodálatos volt látni, hogy a nézettségünk emelkedik. Szóval kérem, kérem, kattintson a feliratkozás gombra, és legyen a Climate Emergency Forum család tagja.

Örömmel üdvözöljük önöket a csapatban. És a következő alkalomig, maradjanak jó egészségben, és később találkozunk.


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.