Hi Fly – Műanyagmentes repülőjárat

Műanyagmentes járatot indított december végén a Hi Fly légitársaság.

Műanyagmentes repülőjárat | ClimeNews - Hírportál

Az egyelőre kísérleti jelleggel működő járaton nincsenek egyszer használatos műanyagok, így a portugál cég Airbus A340-es járata csupán egyetlen útja alatt 350 kilónyi eldobható műanyagot takarít meg. A Liszabonból a brazíliai Natal-ba, majd vissza repülő járaton összesen 700 utas vesz majd részt a kísérletben.

“Minden nap 100 ezer le- és felszállás történik a világon, és csak tavaly négymilliárdnál is több ember utazott repülőn. Az előrejelezések szerint 20 éven belül ez a szám duplázódni fog.Vagyis egyértelmű, hogy itt jó eséllyel óriási változást lehetne elérni. A teszt-járatok ebben segítenek nekünk, mivel azokat a helyettesítő termékeket próbálhatjuk ki valós környezetben, melyet eddig csak a fejlesztőasztalon láttunk” – magyarázta Paulo Mirpuri, a Mirpuri Foundation és a Hi Fly elnöke.

A cég nem teljesen kezdő a műanyagmentes területen: saját földi irodájukban már korábban lecseréltek mindent, ami műanyag volt. Járataikon a csészék, kanalak, só- és borstartók, hányószacskók, a becsomagolt ágynemű, ételek, italok és fogkefék azok, melyek új, környezettudatos módon kerülnek az utasokhoz. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy bambuszból készített evőeszközök, papírcsomagolás, és papír edények kerülnek az utasok elé, melyek azután könnyedén komposztálhatóak.

A cég azt tervezi, hogy 12 hónapon belül összes járatára kiterjeszti a műanyagmentességet.

Forrás: Mrav Noémi – Euronews