Miként lehet karbonsemleges Kína és Európa?

Az üvegházhatású gázok kibocsátását drasztikusan csökkenteni kell világszerte. Az egész bolygónak együtt kell működnie a párizsi klímaegyezmény céljainak eléréséhez. A glasgow-i COP26-csúcs alkalmából az Euronews szakértőket hívott össze Kínából és Európából egy különleges programra, hogy megvitassák, miként lehet elérni a karbonsemlegességet.

– Mindenképpen szükségünk van karbonsemlegességre? Ez az egyetlen cél, amelyet kitűzhetünk?

Ürge-Vorsatz Diana, CEU:

“Attól tartok, ki kell tűznünk egy karbonsemlegességi célt, ez nem lehet vita tárgya. Az, hogy stabilizáljuk a klímát bármely szinten, azt igényli, hogy nulla szén-dioxid-kibocsátás felé haladjunk. Hosszú távon, ha az emberiség túl akar élni, fel kell hagynunk a fosszilis üzemanyagok használatával. “

Wei Tian mediátor:

– Míg a legtöbb ország – különösen a fejlett országok – azt állítja, hogy már 2050-re eléri a karbonsemlegességet, Kína 2060-ról beszél. Miért?

Jianyu Zhang igazgató, Bri Green Development Institute:

“Úgy vélem, Kína nagyon gyakorlatias és módszertani megközelítést alkalmaz, mivel Kína a legnagyobb fejlődő ország a világon. Ha a matematikát nézzük, azt találjuk, hogy már a 2060-as elkötelezettség is bátor. “

– Hogyan oldható meg a szénprobléma? A szén annyira múlt századi technológia, de ez az, ami táplálja a növekedést és a fejlődést. Miként lehet ezt megtisztítani?

Changhua Wu ázsiai igazgató, Jeremy Rifkin Office:

“A szén ügyét természetesen, sajnos mihamarabb rendezni kell. Ez már tervbe van véve. De még fontosabb, hogy Kína most szó szerint újratervezi nemzeti energiarendszerét.

– Mi van, ha nem süt a nap, és nem fúj a szél? Tudjuk, hogy az energiatárolás komoly probléma. Ajay, hogyan oldjuk ezt meg? Azt mondta, hogy most nagyjából 10 százalék a megújulók aránya. 70 vagy 80 százalékra akarunk eljutni. Miként tároljuk majd mindezt az energiát?”

Ajay Gambhir kutató, Grantham Institute:

“Bedugjuk majd a töltőbe az autóinkat néhány éven belül, és az akkumulátorok azokban a kocsikban visszatáplálják az energiát a hálózatba. Már van néhány áramszolgáltató társaság, amely teszteli ezeket a jármű-hálózat technológiákat. Tehát az autóink egyfajta mini erőművekként hozzákapcsolódnak majd a hálózathoz, és energiát tárolnak ily módon.”

Ürge-Vorsatz Diana, CEU:

“Tudjuk például, hogyan építsünk és alakítsunk át épületeket úgy, hogy azok alapvetően erőművek, vagyis több energiát termelnek, mint amennyit ők és a benne lakók összesen elfogyasztanak. Úgyhogy 9 tizedével, 90 százalékkal csökkenthetjük az energiafogyasztást, pusztán innovációval, és nem drága csúcstechnológiákkal.

A karbonsemlegesség elérése nagy kihívás, jelentős változásokra van szükség ehhez a világon. Ha túl lassan cselekszünk, bolygónk felmelegedése folytatódik, tehát ezt a mindenképpen meg kell akadályozni.

Forrás: Euronews – Jeremy Wilks

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.