Több mint 20 ezren haltak meg a nyári hőhullámokban

Több mint 20 ezren haltak meg a nyári nyugat-európai hőhullámokban, mutatják az adatok.

A tavalyi hőmérsékletek gyakorlatilag lehetetlenek lettek volna a klímaválság nélkül, mondják a tudósok.

Több mint 20 ezren haltak meg a nyári hőhullámokban
Több mint 20 000 ember halt meg Nyugat-Európában az idei nyári hőhullámokban, olyan hőmérsékleti viszonyok között, amelyek gyakorlatilag lehetetlenek lettek volna az éghajlati összeomlás nélkül – mutatják az adatok.

A többlethalálozás – a megtörtént és a történelmi trendek alapján várható halálesetek száma közötti különbség – elemzése rávilágít az éghajlatváltozás okozta globális felmelegedés által jelentett veszélyekre – közölték a tudósok.

A nyári hőhullámok során a hőmérséklet Londonban meghaladta a 40 Celsius-fokot, Délnyugat-Franciaországban 42 Celsius-fokot, a spanyolországi Sevillában és Córdobában pedig 44 Celsius-fokos rekordot mértek. A World Weather Attribution tudóscsoport elemzése (.PDF) szerint az ilyen magas hőmérsékletek “gyakorlatilag lehetetlenek” lettek volna az éghajlati válság nélkül.

Angliában és Walesben a Nemzeti Statisztikai Hivatal szerint június 1. és szeptember 7. között 3271 többlethalálozást regisztráltak, ami 6,2%-kal magasabb az ötéves átlagnál.

Az elemzés nem becsülte meg konkrétan a hőséggel összefüggő haláleseteket, de a halálesetek száma átlagosan magasabb volt a hőségperiódusos napokon, mint a nem hőségperiódusos napokon. A Covid-19 haláleseteket kizárták.

Franciaországban a Santé Publique France, a kormány egészségügyi ügynöksége által közzétett adatok szerint a nyári hónapokban 10 420 többlethalálesetről érkezett jelentés.

E halálesetek közül minden negyedik, azaz 2816 haláleset az országot sújtó három intenzív hőhullám valamelyikének idején történt. A többlethalálozás 20%-kal magasabb volt azokban a régiókban, ahol extrém hőmérsékleti vörös riasztást adtak ki.

Spanyolországban az államilag támogatott Carlos III Egészségügyi Intézet becslése (.PDF) szerint június és augusztus között 4655 hőség okozta haláleset történt.

A Robert Koch Intézet, a német kormányzati egészségügyi ügynökség becslése szerint 4500 ember halt meg az országban a nyári hónapokban, kifejezetten a szélsőséges hőmérséklet miatt.

Dr. Friederike Otto, a londoni Imperial College Grantham Éghajlatváltozási és Környezetvédelmi Intézetének klímatudományi főelőadója elmondta: “A hőhullámok az éghajlatváltozás által jelentett egyik legnagyobb veszélyt jelentik. A magas hőmérséklet világszerte évente több ezer halálesetért felelős, amelyekről sokan nem számolnak be.”

“E nyomasztó bizonyítékok ellenére a közvélemény még mindig kevéssé van tisztában azzal, hogy a szélsőséges hőmérsékletek milyen veszélyeket jelentenek az emberi egészségre.”

Az EU Kopernikusz éghajlatváltozási szolgálata szerint 2022 nyara volt a legmelegebb, amit valaha is feljegyeztek.

Dr. Eunice Lo, a Bristoli Egyetem éghajlatváltozással és egészséggel foglalkozó kutatója elmondta: “A hőhullámok a Föld felmelegedésével egyre gyakoribbá és intenzívebbé válnak, így a jövőben több és forróbb hőhullámra számíthatunk.”

“A tudósok számos múltbeli hőhullámot hoztak összefüggésbe az ember által okozott éghajlatváltozással. Ez azt jelenti, hogy a megfigyelt hőhullámok valószínűbbé vagy intenzívebbé váltak az üvegházhatású gázok emberi kibocsátása miatt.”

A globális felmelegedést a fosszilis tüzelőanyagok elégetése, az erdők pusztulása és más emberi tevékenységek okozzák. A Nemzetközi Energiaügynökség tavaly azt tanácsolta, hogy az idei évtől kezdve nem lehet új gáz-, olaj- vagy szénkitermelésre sort keríteni, ha a világ a globális felmelegedést 1,5 Celsius-fokra akarja korlátozni.

Lo szerint a társadalomnak is alkalmazkodnia kell a szélsőséges hőséghez. “Hosszú távon alkalmazkodnunk kell a hőséghez. Ez magában foglalja az otthonok, iskolák és kórházak jó szellőzésű és a túlmelegedést megakadályozó kialakítását, a zöldterületek és parkok növelését a városokban, valamint a hőségre való figyelmeztetés mindenki számára elérhetővé tételét”.

Forrás: The Guardian


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.