Sokkoló képek a megbolondult éghajlat hatásairól

Sokkoló képek a klímaválság hatásairól az év legjobb környezetvédelmi fotóin. 14. alkalommal rendezték meg az “Environmental Photographer of the Year” versenyét, melynek fődíjas képe egymaga megtestesíti a klímaváltozás összes ismertetőjegyét.

Sokkoló képek a megbolondult éghajlat hatásairólA dagály fiai” nevű kép, az idei nyertes – Szerzői jogok Antonio Aragon Renuncio / EPOTY

Minden, a versenyen díjazott fotó tanulságos és egyben hátborzongató bepillantást enged a jövőben ránk váró kihívásokra, amikkel szembe kell néznünk. A versenyen bemutatott legszebb, környezetvédelem témájában készült képek célja, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a Földünket érő veszélyekre, bolygónk rossz egészségi állapotra. És bár a zsűri már kiosztotta az idei díjakat, szavazni még mindig lehet a Közönségdíj kategóriában – így Ön is szavazhat kedvencére az esemény Instagram-oldalán. Lássuk a már díjazott képeket.

Tengerszint-emelkedés, tűzvész, áradás

Az idei év legfőbb nyertese a spanyol fotós, Antonio Aragón Renuncio lett “A dagály fiai” című képével, melyet Togo-ban készített (lásd címlapképünket). A fotón egy kisfiú látható, ahogy otthonában alszik – egy házban, mely az Afiadenyigba partszakaszon található, és melyet a part menti erózió tett tönkre. Az emelkedő tengerszint a nyugat-afrikai országokban többezer embert kényszerített rá, hogy tönkrement otthonaikat hátrahagyva máshol új életet kezdjenek.

A legjobb fiatal fotográfus díját Amaan Ali nyerte el “Inferno” című képével. A fotón egy fiatal indiai fiú látható, aki New Delhi-től nem messze lévő faluja szélén próbálja felvenni a harcot az erdőt pusztító lángokkal. A területen az erdőtüzek nagy részét emberi tevékenység okozza, ami általában az áldatlan lakhatási körülményekből ered.

Inferno | Amaan Ali / EPOTY | Sokkoló képekInferno | Amaan Ali / EPOTY

A jövő környezetvédelmi díját Michele Lapini kapta “Áradás” című, megkapó képéért. A képen egy elárasztott ház látható az olaszországi Po völgyében, a Panaro folyó partján. Az áradást a heves esőzések és az olvadó, a hegyekből érkező hó okozta.

Áradás | Michele Lapini / EPOTY | Sokkoló képekÁradás | Michele Lapini / EPOTY

Simone Tramonte a Fenntartható városok kategória fődíját kapta “Net-zero transition: Photobioreactor” című képéért. A képet Izlandon készítette: a szigetország megpróbál átállni a fosszilis üzemanyagokról 100 százalékban megújúló energiára és ebből fedezni elektromosság és -fűtés igényét. Ebben pedig a fotobioreaktor kulcsszerepet játszik.

Net-zero transition - Photobioreactor, Simone Tramonte, 2020. Simone Tramonte/ EPOTYNet-zero transition – Photobioreactor, Simone Tramonte, 2020. Simone Tramonte/ EPOTY

Az utolsó lélegzet” címmel Kevin Ochieng Onyango képe nyerte el a Climate Action különdíját. A képen egy fiú látható, aki egy növény cserepébe bekötött oxigénmaszkon keresztül levegőt szív be, miközben a háttérben homokvihar dúl. A fénykép művészi kifejezése mindannak, ami a jövőben ránk vár.

The Last breath, Kevin Ochieng Onyango, 2021 Kevin Ochieng Onyango / EPOTYThe Last breath, Kevin Ochieng Onyango, 2021 Kevin Ochieng Onyango / EPOTY

Sandipani Chattopadhyay vihette haza a Víz és Biztonság kategória díját “Zöld sorompó” című képével. Hazájában, az indiai Nyugat-Bengálban az egyre kiszámíthatatlanabbá váló monszunok és szárazságok váltakozása a Damodar folyó teljes elalgásodását eredményezte. Az alga meggátolja, hogy a fény átjusson a vízfelszínen, a víz így oxigénben szegénnyé válik, ami mind a folyó élővilágára, mind az emberi egészségre hatással van.

Green barrier - Sandipani Chattopadhyay / EPOTY | Sokkoló képekGreen barrier – Sandipani Chattopadhyay / EPOTY

Ashraful Islam a “Túlélés az életben maradásért” című képével lett az Ellenálló-díj győztese. Képén egy birkanyáj keres füvet a kiszáradt talajon. Az extrém szárazságok Bangladesben minden élőlény életét rendkívüli módon megnehezítik.

Survive for Alive - Ashraful Islam / EPOTY | Sokkoló képekSurvive for Alive – Ashraful Islam / EPOTY

Az idei évi versenyt a környezetvédelmi és vízgazdálkodási jótékonysági szervezet, a CIWEM és a dokumentumfilmes streamingplatform, a WaterBear biztosította.

Írta: Noemi Mrav | Forrás: Euronews

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.