EGYÜTT VÁLTOZTATNI TUDUNK

Greta Thunberg, a fiatal aktivista, aki egy nemzedék hangjává vált, történelmi és úttörő beszédei.

Mindennek meg kell változnia. És ennek ma kell kezdődnie.

 

EGYÜTT VÁLTOZTATNI TUDUNK | ClimeNews - Hírportál2018 augusztusában egy tizenöt éves svéd lány, Greta Thunberg úgy döntött, hogy egyik nap nem jár iskolába. Akciói az éghajlati válság elleni globális fellépési mozgalom felvirágzására ösztönözték a tanulók millióit, hogy sztrájkoljanak a bolygónkért. Arra kényszerítsék a kormányokat, hogy hallgassanak rá, és jelöljék Nobel-békedíjra.

Ez a május 30-án angol nyelven megjelent könyv először mondja el hamisítatlanul Greta szavait. Összegyűjtve beszédeit, amelyek Európa-szerte történelemé váltak, az ENSZ-től a tömegek utcai tiltakozásáig. Senki sem túl kicsi a változtatáshoz.

A III. Globális klímasztrájkig van még időnk arra, hogy megjelenjen egy-egy beszéde időrendi sorrendben, magyar nyelven, természetesen az Ő jóváhagyásával.

 

GRETA THUNBERG: EGYÜTT VÁLTOZTATNI TUDUNK
(Extinction Rebellion Rally, Marble Arch, London, 23 April, 2019)

Megtiszteltetés számomra, hogy ma itt lehetek veletek. Együtt változást tudunk elérni.
Svédországból érkeztem, és ott is szinte ugyanaz a probléma, mint itt, mint mindenhol a világon: hogy a gyönyörű szavak és ígéretek ellenére semmi sem történik, hogy az éghajlati és ökológiai válságot megállítsuk.
Egzisztenciális válságot élünk át – éghajlati és ökológiai krízist – amely azonban sosem volt válságként kezelve.
Évtizedek óta nem vesznek tudomást erről a problémáról. Ám a politikusok és a hatalmon lévők túl sokáig menekültek és nem tettek semmit az éghajlati és ökológiai válság leküzdéséért. Mi azonban gondoskodunk róla, hogy ezt ne tehessék meg többé.
Az emberiség válaszút előtt áll. El kell döntenünk, hogy melyik úton folytatjuk tovább. Mit szeretnénk, milyenek legyenek a fajok jövőbeni életkörülményei?
Azért gyűltünk itt ma össze és sok helyütt London közelében és a világon, mert mi kiválasztottuk azt az utat, amin járni szeretnénk és most azt várjuk, hogy mások is kövessék a példánkat.
Az egyedüliek vagyunk, akik változtatni tudunk. Mi, az Extinction Rebellion tagjai és az utcai sztrájkolók változást tudunk elérni. Nem kellene, hogy így legyen, de mivel senki sem csinál semmit, nekünk kell megtennünk.
Mi pedig sohasem adjuk fel a harcot; sosem adjuk fel a harcot ezért a bolygóért, nem adjuk fel magunkért, valamint gyermekeink és unokáink jövőjéért.
Köszönöm.

Magyar nyelvre fordította: Rutkai Zsuzsanna

Korábban:
KATEDRÁLIS GONDOLKODÁS
FURCSA VILÁG
ÚGY VISELKEDNEK, MINT AZ ELKÉNYEZTETETT, FELELŐTLEN GYEREKEK
TÚL FIATAL VAGYOK AHHOZ, HOGY EZT CSINÁLJAM
ÉG A HÁZ A FEJÜNK FELETT
BIZONYÍTSD BE, HOGY NINCS IGAZAM
GRETA THUNBERG: NÉPSZERŰTLEN
MAJDNEM MINDEN FEKETE-FEHÉR
AZ ÉLETÜNK AZ ÖNÖK KEZÉBEN VAN


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.