A szén-dioxid befolyásolja a gondolkodásunkat

Tudta, hogy a megemelkedett szén-dioxid-szintje (CO2) rombolja a kognitív képességeinket?

A mai világban ez annál is inkább riasztó, mivel időnk 90%-át zárt térben töltjük; rossz levegőminőségű és szellőzésű helyiségekben. Néhány évvel ezelőttig köztudott volt, hogy a szén-monoxid és más VOC-k (illékony szerves vegyületek) olyan problémákat okoznak, mint az asztma. A CO2-t figyelmen kívül hagyták, és nem tekintették olyan gáznak, amely káros lehet. Pedig sokféle kutatás mást állapított meg.

A szén-dioxid befolyásolja a gondolkodásunkat

A változó életmóddal hajlamosak vagyunk arra, hogy időnk 90%-át zárt térben töltsük. Ezért a korábbinál is fontosabb, hogy a beltéri levegő minősége egészséges legyen, és a CO2 szintje ne haladja meg a 600 ppm-et. Tanulmányok kimutatták, hogy egy nap többször is előfordul, hogy a CO2 szintje egy helyiségben 1000 ppm-re vagy még magasabbra emelkedik. Ez valóban egészségtelen szén-dioxid-szint, és aggodalomra ad okot.

Az Environmental Health Perspectives (https://ehp.niehs.nih.gov/doi/epdf/10.1289/ehp.1510037 (.PDF)) című szaklapban megjelent tanulmány szerint a beltéri levegő minőségének szerény mértékű változása is jelentős hatással van az ember döntéshozatali képességére. Ebben a vizsgálatban 24, különböző foglalkozású személyt kértek meg arra, hogy 6 teljes munkanapon keresztül reggel 9-től délután 5-ig egy ellenőrzött környezetben tartózkodjanak. A teljes vizsgálati időszak 2 hétig tartott.

A résztvevőket két, egyenként 12 fős csoportra osztották, és két szomszédos szobában tartották őket. Mindkét szobában ugyanazok a bútorok, laptopok, fülkék és egyéb irodai berendezések voltak. Ezzel akarták biztosítani, hogy más tényezők ne befolyásolják a vizsgálat eredményeit. Az egyik szobát zöld színnel jelölték, és jó szellőzéssel rendelkezett, míg a másikban a CO2 szintje megemelkedett, de nem a megengedett határértékek fölött, hanem a szokásos beltéri értéken. A vizsgálat elemzői vakok voltak a vizsgálati körülményekre, amikor elemezték az adatokat, így nem volt esélye az eredmények torzításának.

A résztvevők kognitív képességeit minden nap délután 3 óra körül tesztelték. Valós élethelyzeteket kaptak (egy példa a helyzetre: ha Ön lenne a város polgármestere, milyen változásokat hozna a városában), és a válaszokat később szoftver segítségével elemezték. A kilenc paraméter, amelyet a résztvevők teszteltek, a következő volt:

  • Az a képesség, hogy bármikor képesek legyenek döntéseket hozni;
  • A kívánt célt elérő döntések meghozatalának képessége;
  • A környezetre való odafigyelés képessége;
  • Az adott feladatok elvégzésének képessége;
  • A vészhelyzetre való reagálás képessége;
  • Az információgyűjtés képessége;
  • Az összegyűjtött információk adott célokra való felhasználásának képessége;
  • A képesség, hogy többféle lehetőség és több dimenzió felhasználásával hozzon döntéseket;
  • Az összetett gondolkodás képessége.

A vizsgálat eredményei elképesztőek voltak. Az emelkedett CO2-szinteken dolgozó résztvevőknél jelentős nehézségeket tapasztaltak a döntéshozatali képességek és a gondolkodási képességek terén. A zöld épületben résztvevők kognitív pontszámai 61%-kal magasabbak voltak, mint a hagyományos épületekben résztvevőké, a zöld + épületben résztvevők kognitív képességei pedig elérték a 101%-ot.

Mi az oka tehát a kognitív képességek romlásának? Az orvosi kutatások szerint a vér megnövekedett CO2-szintje csökkenti az agyi oxigén-anyagcserét. Egyszerűen fogalmazva, az agy oxigénhiányossá válik, ami hatással van a gondolkodási képességeinkre. Jól dokumentált tény, hogy a magas széndioxidszint mit tesz az aggyal. Az űrutazás, a búvárkodás, a tűzoltás, a repülőgépek és a tengeralattjárók olyan példák, ahol a magas szén-dioxid-szint halálos áldozatokhoz vezetett.

A szén-dioxid feloldódik a vérünkben, és a vérünkben lévő vízzel reakcióba lépve szénsavat hoz létre. Ez viszont hidrogén- és bikarbonátionokká oldódik. Ha vérünkben megnő a hidrogénionok koncentrációja, a vér savassági szintje megemelkedik, és elektrolitegyensúlyhiányt hoz létre, ami fokozott kellemetlenséget és a szellemi teljesítőképesség csökkenését okozza. Ha már néhány óra munka után fáradtnak érzi magát (amikor pihentető éjszakája volt), álmosnak érzi magát a munkahelyén, és nem tud koncentrálni az előadásokra, az azt jelentheti, hogy a beltéri levegő minőségét CO2 szempontjából ellenőrizni kell.

Az emberek érvelhetnek azzal, hogy minden nap legalább egy órát a szabadban töltenek, de vajon ez segít? A jelenlegi életmódunkkal a legtöbben az alvás mellett az ébren töltött időnk 90%-át is beltérben töltjük. Akár otthonról, akár irodáról van szó, a bent keringő levegő minősége rossz lehet, és koncentrált mennyiségű szén-dioxidot tartalmazhat. Tehát függetlenül attól, hogy hány órát tölt a szabadban, ha a beltéri levegő minősége nem egészséges, a végén rosszul érzi magát.

Hogyan javítható a beltéri levegő minősége? A beltéri levegő minőségének javítása fontos, és íme néhány egyszerű és hatékony módszer a beltéri levegő minőségének javítására és a szén-dioxid-koncentráció csökkentésére.

  • Gondoskodjon arról, hogy otthonában vagy irodájában rendszeresen friss levegőhöz jusson. Ha naponta kétszer-háromszor néhány percre kinyitja az ablakokat, nagymértékben javíthatja a levegő minőségét.
  • Néhány, különösen éjszaka oxigént kibocsátó szobanövény tartása segít javítani a levegő minőségét azáltal, hogy a naplemente után is elnyeli a szén-dioxidot. Az Aloe Vera, a peepal, a Tulsi (indiai bazsalikom) és a Gerbera néhány példa erre.
  • Győződjön meg róla, hogy senki sem dohányzik a beltérben. A beltéri levegő minősége a másodlagos füsttől rosszabbá válik, és ez jelentősen hozzájárul a beltéri levegőszennyezéshez.
  • Az elszívó ventilátorok beszerelése, különösen a konyhákban, segít csökkenteni a főzés során felszabaduló szén-dioxidot. Annak biztosítása, hogy a főzés során felszabaduló füst ne keringjen a beltérben. Az elszívók hiánya növeli a szén-dioxid szintjét. Ez különösen fontos a kisebb éttermek és házak esetében.
  • A HVAC (fűtés, szellőztetés és légkondicionálás) rendszeres karbantartása biztosítja, hogy a beltérben ne halmozódjon fel a CO2.

Itt az ideje, hogy kezünkbe vegyük az irányítást, és tegyünk valamit a megnövekedett szén-dioxid-szintek ellen, ha nem akarunk egy butább, alacsony IQ-szinttel rendelkező következő generációt. A normális emberek IQ-ja 100 és 130 között van. A 70-es vagy annál alacsonyabb IQ-val rendelkező emberek szellemi fogyatékosnak számítanak. Tehát a megnövekedett CO2-szint miatt az IQ akár csak 5 ponttal való csökkenése sokkal több embert fog a “szellemi fogyatékos” címke alá sorolni, hacsak nem teszünk azonnal lépéseket. Tehát ha legközelebb álmosnak érzi magát, vagy nem tud koncentrálni egy előadáson vagy az irodában, tudnia kell, hogy a bűnös valószínűleg nem a megbeszélés vagy előadás témája, hanem a levegő minősége.

Tények a WeDontHaveTime-ról:
A We Don’t Have Time jelenleg a világ legnagyobb közösségi médiahálózatát építi az éghajlatvédelmi akciókért. Együtt megoldhatjuk az éghajlati válságot. De kifutunk az időből. Iratkozzon fel hírlevelünkre a WeDontHaveTime oldalon. Csatlakozzon a mozgalomhoz a kiáltványunk elolvasásával, a blog követésével és a cselekvéssel – vagy egyszerűen csak élvezze, hogy itt láthatja a hatásunkat és a hatókörünket. Weboldal: www.wedonthavetime.org


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.