Varga Lóránt – A szerep

Varga Lóránt - A szerep | ClimeNews - Hírportál

– Kedves uram, a szerepre való jelentkezés önkéntes.
– Jó, jelentkeznék.
– De ugye tudja, hogy ez nem a legnépszerűbb szerep a világon. Sőt, egészen ellenszenves alakot kell majd alakítania.
– Nem baj. Én úgy szeretem őket. Majd egy kicsit mérgesek lesznek, ki fogom bírni.
– Az az érzésem, hogy nem igazán értett meg. Önre nem mérgesek lesznek, hanem gyűlölni fogják. A világ legsötétebb és legrosszabb jelzőivel illetik majd. Azt terjesztik majd magáról, hogy ön az a velejéig gonosz lény, aki az egész emberiséget meg akarta semmisíteni. Soha senki nem fog majd úgy emlékezni önre, mint az emberiség megmentőjére. Sőt, ellenkezőleg, az gondolják majd, hogy minden vágya annak elpusztítása volt. Ön metafóra lesz, allegória és jelkép, és mind a rosszhoz köti önt.
– Jó. Tetszik. Sosem voltam metafóra. Egyszer voltam amfóra. Jelmezbálban. De meta… az nagyon jó lehet.
– Furcsa maga. Ennyit nem érnek.
– Dehogynem. Azért mondja, mert nem evett a palacsintájukból.
– Palacsinta?
– Édesség. Isteni.
– De ezért bevállalná mindezt?
– Persze. Egy kis munka. Közben annyi palacsintát ehetek, amennyit csak akarok. Aztán lelépek és kész.
– De hát egy egész bolygó gyűlöli majd.
– Na és? Utána úgysem járok arra.
– Hát jó. Furcsa, de ön tudja…
– Én tudom.
– Remek. Akkor itt a lista. A megszállás alatt körülbelül felére kell csökkenteni a létszámot. Mindegy hogyan csinálja. Talán jobb, ha nem szenvednek olyan sokat, de persze, szabad kezet kap. Én oda sem mennék.
– Ezt hagyjuk már! Odamegyek. Jó, tehát a létszám a felére. Mi van még?
– Legyen gonosz. Nincs pezsdítőbb erő egy jól látható gonosz ellenségnél. Ne is akarjon kedves lenni, mert azzal csak csökkenti a hatékonyságot. Minél gonoszabb, annál hatékonyabb lesz. Hogy hogyan lesz gonosz, azt magára bízom.
– Huh! Az azért kicsit kellemetlen.
– Én mondtam! Nem muszáj…
– De, de! Megoldom. Mondjuk, néha ok nélkül megsemmisítek közülük párat. Az ok nélküli ölésben ők is jók, talán nem is lesznek úgy kiborulva.
– De ki lesznek. Mintha nem ismerné őket. Csak attól nem borulnak ki, amit ők csinálnak. Minden mástól idegesek lesznek. Makacs egy önfejű banda. Öljön meg közülük néhányat, és hirtelen mindennél fontosabb lesz számukra az élet. Támasszon fel sokat, és az élet nem lesz már nekik olyan fontos. Vegye el a vizet, mindent kitalálnak majd, hogy visszaszerezzék. Adjon nekik vizet, bele fognak köpni. Sajnos az ilyen helyeken csak a magaféle komoly áldozatokat vállaló önkéntesek segíthetnek.
– És ha jó lennék?
– Viccel? Észre sem vennék. Az már régen nem működik. Mindenki szeret valakiket és utál másokat. Ez náluk törvény. Mondjon bármit, lesz, akinek az nem tetszik, és olyan is lesz, aki imádni fogja. De ha gonosz, ha olyasmit tesz, amitől mindenki fél, amit mindenki gyűlöl… a siker garantált. Összefognak majd, gondolkodnak, tervezgetnek, szerveződnek. Persze maga ellen, és minden a helyére kerül.
– Jó. És akkor mi van, ha csak úgy játszom a gonoszt? Otthon gyakoroltam, nagyon csúnya képeket is tudok vágni a tükörben. Az asszony abbahagyta a fogmosást, amikor meglátott.
– Nem elég. Bántani kell őket, mert egyébként nem hiszik el, hogy rossz. Rosszat kell tenni velük. Lehetőleg minél nagyobbat. Pont annyit, hogy még ne pusztuljanak bele. A lényeg, hogy tényleg fájjon nekik. Tudja, ha csak fenyegetem azzal, hogy a bokájába rúgok, egészen más, mintha…
– Au! Megőrült? … Ja… Fú, ez tuti.
– Na. Szóval legyen rossz. Ellenség. Antihős. Ritkítsa meg őket, és úgy talán van esélyük. Mondjuk kezdő körben jelentse be az érkezését, és belépő jelenet gyanánt írtsok ki belőlük 2-3 milliárdot. Tuti siker. Aztán csak fent kell tartani a gonoszságot. Nem lesz ám könnyű. Biztos megéri a palacsintáért?
– Persze. Ott van a fagyi és a rakott kel is. Ha evett volna ilyesmit, akkor már rég maga tizedelené ott a népet. Teljesen véletlen tévedtem oda. Kifogyott a tank. És tessék, most itt állok és én akarok lenni a szupergonosz, mindezt tiszta szeretetből. Kicsit furcsa.
– Hát az. Tudja, ők még egyszerűek. A közösen gondolkodás csak halvány tevékenység náluk. Abból értenek, ami fáj, vagy ami kellemes. Egysejtű szint. Idő kell nekik, de az már nincs. Na szóval, legyen szépen gonosz.
– Oké! Mennyi idő lesz, mert az asszony tudni akarja, hogy mikor jövök haza.
– Négy-öt lenti év, estére otthon lesz.
– Az jó! És jelmezem lesz?
– Persze. Válasszon valamit. Javasolom a sötétet. Jól jön majd az a nézés is, meg persze kiabáljon velük. Azt sem szeretik. És ha már itt tartunk, használjon valami tárgyat. Mindegy mit. Vicces lesz visszanézni később, hogy mit csinálnak belőle.
– Ezt nem értem.
– Dehogynem. Amikor irt és gonoszkodik, legyen magánál valami. Tudom is én, mondjuk egy párna, vagy egy könyv, vagy egy krumplihámozó. Úgy fogják magát utálni, hogy néhány év múlva tiltott tárgy lesz a hámozó, sőt még a krumpli is.
– De… ezt szabad?
– Hát… nincs megtiltva. Egyszerűen vicces. Úgy is kitalálnak valamit, akkor legalább legyen benne egy kis móka magának is.
– Rendben, majd gondolkodom.
– Nem kötelező. Egyébként mikor akar kezdeni? Ne húzza túl sokáig, mert elég hülyék, és idő előtt kicsinálják magukat. Már nagyon kell nekik az ellenség.
– Nem tudom. Most ráérek.
– Jó. Fontos, hogy tudják: egy másik bolygóról jött. Ha azt hiszik, hogy közülük származik, akkor csak egymásnak esnek. Valaki maga mellé áll, valaki meg az ellensége lesz. Kész káosz és nem sül ki belőle semmi jó. Az kell, hogy mindenki maga ellen legyen. Találjon ki valami jó kis nevet. Legyen benne sok mássalhangzó.
– Kprglk.
– Jó, ne ennyi.
– Kaparge…
– A „kapar” elég. Szóval magát Kaparnak hívják, és ki akarja irtani az emberiséget. Remek! Nos, mehet is.
– Oh, csak így?
– Persze. Ha nem sikerül, akkor nem sikerül. Mi már rég leírtuk őket. Nekik már csak a gonosz ellenség segíthet.
– Furcsa lesz, hogy közben meg akarom menteni őket.
– Hát az. Majd pár ezer év múlva talán rájönnek. A file le lesz fűzve, szóval csak ki kell kérniük az archívumból, de kétlem, hogy elhúzzák odáig.
– Na, majd én teszek róla.
– Helyes! Gonoszságra fel!
– Kösz!
– …
– Egyébként tudom.
– Mit?
– Hogy milyen tárgyat viszek magammal.
– Tényleg? És mi lesz az?
– Tökfőzelék, azt gyűlölöm.
– Bombasiker lesz.
– Remélem is!
– Na, menjen! Szurkolok. Nem is tudják, hogy milyen hálásak lehetnek magának. Az élet igazságtalan.
– Kösz!
– Ne feledje, szereti őket, szóval nincs kegyelem.

———-
Utószó

Kedves Olvasó, ha elgondolkodtatott (hiszen ez volt a feladata) ez az írás, és/vagy a többi eddig közölt novella, akkor „kövesd” vagy “kedveld” az oldalt. Így van esély arra, hogy újra a szemed elé kerüljön egy újabb olvasnivaló.
Ha tetszett, kérlek, “oszd meg”. Ami számodra egy kattintás, az számomra a jövő egy fontos pillanata lehet.

Varga Lóránt

Korábban:
Föld-játék 2020
Szülőgyógyszer 2030
Világ kórház 2019
Klímajáték-felnőtteknek
Jó tanács nyárra
Zöld-program 2051
A tanár 2089
Nyugdíj 2048
Házassági tanácsadó 2066
Családtervezés 2080
Kvóta 2053
Az a helyzet, hogy esett a hó… (csökkentsük a föld lakosságát… )

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.