Turbulencia: egy halott és ötvennél is több sérült

Súlyos turbulencia: egy halott és ötvennél is több sérült egy London-Szingapúr járaton.

Egy idős férfi szívrohamot kapott, több tucatnyian pedig megsebesültek a Singapore Airlines Londonból Szingapúrba tartó járatán egy súlyos turbulencia miatt. A repülőgépnek délután kényszerleszállást kellett végrehajtania Thaiföldön.

Szerzői jogok AP Photo/Sakchai Lalit

A szingapúri légitársaság 16 éves Boeingjének fedélzetén 211 utas és 18 fős személyzet tartózkodott, amikor a súlyos rázkódások miatt helyi idő szerint 15:45-kor kénytelen volt irányt váltva leszállni Bangkok Suvarnabhumi repülőterén.

A megosztott felvételeken látható, hogy a turbulencia után a repülőgép padlóján étel és törmelék hever.

Súlyos turbulencia

“Megerősítjük, hogy vannak sérültek és egy halálos áldozat a Boeing 777-300ER fedélzetén” – mondta a légitársaság szóvivője.

A thaiföldi hatóságok szerint a halott egy 73 éves brit férfi, aki valószínűleg szívrohamot kapott. 53 ember megsérült, közülük hétnek az állapota válságos.

Súlyos turbulencia

Dzafran Azmir, egy 28 éves diák a Reuters hírügynökségnek elmondta: a repülőgép hirtelen “elkezdett felfelé billegni és rázkódni …hirtelen egy nagyon erős zuhanás következett be, úgyhogy mindenki, aki ült és nem volt bekötve, azonnal a plafonra repült. Néhányan beverték a fejüket a fedélzeti csomagtartókba és be is horpasztották, vagy azokba a helyekbe, ahol a lámpák és a maszkok vannak (…).”

A gép belsejéről készült fotók jól mutatják, milyen súlyos volt a turbulencia a fedélzeten. Sürgősségi oxigénmaszkok lógnak a mennyezetről, a monitorok és a repülőgép belsejének egyes részei pedig úgy tűnik, leszakadtak.

Súlyos turbulencia

“A Singapore Airlines őszinte részvétét fejezi ki az elhunyt családjának. Elsődleges feladatunk, hogy minden lehetséges segítséget megadjunk a repülőgép fedélzetén tartózkodó összes utasnak és személyzetnek” – közölte a légitársaság szóvivője, hozzátéve, hogy együttműködnek a thaiföldi helyi hatóságokkal a szükséges orvosi segítségnyújtás biztosítása érdekében.

A turbulencia okáról egyelőre nincs információ, nem kizárt, hogy trópusi viharba került. Van, amit csak egy felhőn való átrepülés okoz, de létezik “tiszta levegő” turbulencia is, amely nem látható a repülőgép időjárási radarján.

Az éghajlatváltozás a repülésben már nem vicces!

A BBC által idézett repülésbiztonsági szakértők szerint a súlyos turbulenciákat nem mindig lehet előre jelezni vagy elkerülni, és a kutatások szerint az éghajlatváltozás miatt egyre gyakoribbá válnak. Az ebből eredő halálesetek és sérülések azonban továbbra is ritkák.

A Boeing – az érintett repülőgép amerikai gyártója – közölte, hogy kapcsolatban áll a Singapore Airlines légitársasággal, és támogatását ajánlotta fel. A cég is részvétét fejezte ki az áldozat családjának.

A Boeing 777-es helyi idő szerint hétfő este 22.17-kor indult a Heathrow repülőtérről, és 18.10-kor érkezett volna Szingapúrba.

Forrás: Euronews


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.