Napelem karbonlábnyom

Egy nemrégiben készült tanulmány bemutatja, hogy a kínai gyártmányú napelemek, duplája karbon kibocsátással rendelkeznek az életciklusuk alatt mint azok, amiket Európában gyártottak.

Napelem karbonlábnyom - ClimeNews

Többek között ezért is terhelik különböző adókkal a Kínában gyártott napelem paneleket, ami összességében nem könnyíti meg azok elterjesztését.
.

Nézzünk néhány adatot összehasonlításképpen. A szóban forgó tanulmány kimutatta, hogy a szén-dioxid kibocsátás körülbelül 32g CO2e/kWh Európai panelek esetében (ha telepítve Európában vannak) és 68g a kínai paneleké. Na most, mind a kettőt hasonlítsuk össze egy széntüzelésű erőművel pl. a Mátrai Erőművel, ami ugyebár német tulajdonban van és a karbon lábnyoma az ott termelt villamosenergiának lehet akár 1420g CO2e/kWh-ra vetítve (a szálló porról nem is beszélek, ami az asztmát okozza). Nem kell villamosmérnöknek, se nem környezetmérnöknek lenni ahhoz, hogy átlássunk a szitán és rájöjjünk arra, hogy ebben több a protekcionizmus és a gazdaságpolitika, mint a környezetvédelmi megfontolás. Hiszen a napelem rendszereknek pont az lenne a feladatuk, de nagyon gyorsan, hogy a széntüzelésű erőműveket kiváltsák. Ma június 23-án kint 12 C fok van délután, és ez pontosan a széntüzelésű erőművek által kibocsátott környezetterhelésnek is köszönhető. Azon gondolkozom, hogy elindítsam -e a fűtést és emberek meg azzal szórakoznak, hogy a drágább Európai Napelemet vegyük, nehogy már meg tudjuk vásárolni az olcsóbbat. Persze tudjuk, hogy ennél bonyolultabb a döntési mechanizmus és egy csomó indokot fel tudnak sorakoztatni az illetékesek, de nem érdekel bennünket.

Csak a tények számítanak a magunk érdekében 32 – 68g CO2e/kWh napelem vagy akár 1420g CO2e/kWh széntüzelésű erőmű. Köszönöm a figyelmüket.

Rampasek László