A Facebook azt mondja, hogy elérte a nettó nulla kibocsátást

Három év alatt 94%-kal csökkentették a kibocsátást, és a vállalat 2030-ra nettó nullára törekszik a teljes ellátási láncában.

A Facebook azt mondja, hogy elérte a nettó nulla kibocsátást | ClimeNewsKép a Facebook egyik oregoni adatközpontjának számítógépes szervereiről 2015-ben. Fénykép: Andy Tullis/AP

A Facebook elérte a nettó nulla kibocsátást – jelentette be a vállalat, megnyitva ezzel az utat a szélesebb körű cél elérése előtt, amely szerint 2030-ra a teljes ellátási láncában nettó nulla kibocsátást kíván elérni.

A közösségi hálózat közölte, hogy az elmúlt három évben 94%-kal csökkentette az üvegházhatású gázok kibocsátását, és működését immár 100%-ban megújuló energiával támogatja.

“Ezeket a célokat 2018-ban tűztük ki, és ma már a megújuló energia egyik legnagyobb vállalati vásárlója vagyunk” – közölte a Facebook. “Több mint hat gigawattnyi szél- és napenergiára kötöttünk szerződést 18 államban és öt országban. Mind a 63 projekt új, és ugyanazon az elektromos hálózaton helyezkedik el, mint az általuk támogatott adatközpontok”

2018-ban a vállalat egy szűkebb körű célt jelentett be, miszerint 2020-ig 75%-kal csökkenti a kibocsátást. Ennek túlteljesítése jó előjel a Facebook számára, hogy képes lesz elérni a 2030-as célt, amely nemcsak a Facebook saját adatközpontjai által okozott kibocsátásokat foglalja magában, hanem a vállalat beszállítóinak kibocsátásait is, a szervereket építő hardverfejlesztőktől a moderálást végző kiszervező cégekig.

Bár a vállalat elegendő megújuló energiát vásárol ahhoz, hogy a teljes üzleti tevékenységét megújuló energiaforrásokkal lássa el, mégsem látja el teljes üzleti tevékenységét megújuló energiaforrásokkal. Ehelyett a vállalat – sok más, nettó nulla célt kitűző vállalathoz hasonlóan – megújuló energiára vonatkozó tanúsítványokat vásárol, hogy a fosszilis energiahordozókból előállított energiát pótolja, amelyre kénytelen támaszkodni, ha a villamosenergia-hálózatok nem rendelkeznek elegendő megújuló energiával a kereslet kielégítéséhez.

“A legnagyobb mozgatórugó az, hogy megtervezzük és megépítsük a világ leghatékonyabb adatközpontjait” – mondta Mike Schroepfer, a Facebook technológiai igazgatója. “De emellett a világ egyik legnagyobb megújuló energia vásárlójává is váltunk.”

Schroepfer, aki Mark Zuckerberg belső körének egyik legfontosabb tagja, a vállalat pozitív hatásának példájaként említette az április közepén üzembe helyezett 180 MW-os napenergia-projektet Utah államban.

Facebook nyilvánosságra hozta a karbonlábnyomát

Elmondta, hogy a Facebook net zero vállalása kevésbé hagyományos területeken is tartalmaz befektetéseket. A vállalat adatközpontjait kevesebb vízzel és kevesebb elektromos árammal hűtik, mint a hagyományos légkondicionáló egységek, ami azt jelenti, hogy az adatközpontok energiafelhasználásának mintegy 10%-át nem számítástechnikai feladatokra, például hűtésre fordítják.

A Facebook bejelentése vegyes fogadtatásra talált a klímaaktivisták körében. “Ez a legkevesebb, amit egy vállalat megtehet az éghajlati vészhelyzet közepette” – írta Luke Kingma, klímaaktivista és márkastratéga. “A közösségi platformok kibocsátásának legnagyobb forrása nem az adatközpontjaik. Hanem a hirdetési és tartalmi politikájuk.”

Októberben az InfluenceMap nevű kutatóintézet megállapította, hogy a Facebook csak az Egyesült Államokban a tavalyi év első hat hónapjában több mint 8 millió alkalommal segített az éghajlati válság valóságát tagadó hirdetések népszerűsítésében. A felfedezés hatására Elizabeth Warren amerikai szenátor arra figyelmeztetett, hogy a Facebook vezetése “inkább gyors pénzt keres, miközben a bolygónk ég, és a közösségek – aránytalanul sok fekete és barna bőrű – szenved”. Szerinte a Facebookot “felelősségre kell vonni az éghajlati válságban játszott szerepéért”.

A nettó nullára való törekvés a világ néhány legnagyobb technológiai vállalatának pozitív versenypontjává vált. A Facebook, a Google, a Microsoft, az Apple és az Amazon mind különböző, ambiciózus célokat tűzött ki a klímakibocsátás csökkentésére. Szeptemberben például a Google bejelentette, hogy nemcsak elérte a szén-dioxid-semlegességet, hanem az összes valaha termelt szén-dioxidot kompenzálta.

Az Apple bejelentette, hogy 2030-ra szén-dioxid-semlegessé kíván válni, és nemcsak a teljes ellátási láncát, hanem valamennyi termékének életciklusát is számításba veszi, beleértve a használatuk során felhasznált energiát is. Például olyan fákat fog ültetni, amelyek elnyelik az iPhone-ok töltéséhez használt villamos energia becsült élettartamra eső szén-dioxid-kibocsátásának megfelelő mennyiségű szenet.

Csütörtökön az Apple bejelentette, hogy e célból 200 millió dolláros alapot hoz létre, amely erdőtelepítési projektekbe fektet be. Lisa Jackson, az Apple környezetvédelmi, politikai és társadalmi kezdeményezésekért felelős alelnöke szerint a Restore alap a kezelt erdőbirtokokba fog befektetni, és olyan pénzügyi hozamot termel, amely a vállalat reményei szerint “további változásokat fog ösztönözni”.

Forrás: The Guardian

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.