„Zöldre festett” ügyek

A legveszélyesebb környezetvédelmi (“zöldre festett”) ügyek  azok, amelyek elterelik a figyelmet a vállalat valódi arculatáról, tevékenységéről azzal, hogy zöld marketinget visznek a tevékenységükbe.

Továbbá elterelik a figyelmet a CSR (Corporate Social Responsibility) tevékenységükkel, amelyben arra hívják fel a figyelmet, hogy kompenzálásként milyen jót tesznek a társadalommal a helyi közösségekkel. Pedig a tevékenység mögött valóban, valamilyen felelőtlen hajlam lakozik, ellenkező esetben nem lenne szükség a vállalatokra ráerőltetett CSR-ra.

Turów_GIOŚ - „Zöldre festett” ügyek - ClimeNews

A legegyszerűbb mód a figyelem elterelésére, amikor egy pl. kőolajszármazékokat forgalmazó cég vagy erőmű “zöldre festi magát” a legkülönfélébb módon. Pl. pirosról – zöldre átszínezi a logóját vagy a képen láthatóan és megújult arculattal folytatja direkt vagy indirekt módon a környezetkárosító, az emberi fajra veszélyes tevékenységét a piacon. Akik értik az ilyesmit csak mosolyognak, maguk között úgy hívják “zöldre festette magát”. Az igazi szakma pedig röhög a dolgon…

Egy másik formája a félrevezetésnek, amikor a nagyon veszélyes technológiát hamis, félrevezető marketing kommunikációval illetik. Például tipikus, amikor az atomerőműveket 100%-ban CO2 kibocsátásmentes (tiszta) energiatermelésnek állítják be. Elhallgatva és elterelve a közvélemény figyelmét a valódi már okozott károkról és a jövőbeni problémákról. Ezzel a kompromisszumkészséget növelik közmeghallgatásnál, és a hatósági embereknél akiknek felelőssége kiadni vagy éppen megvonni egy engedélyt.

Hasonlóan veszélyes elterelési akció, – amit szenes erőműveknél használnak – a biomassza és szén együtt égetése. Elterelő hadművelet, időnyerés a végleges bezárás előtt, mert technológiailag meg kell oldani, hiszen nem egy egyszerű dolog… Jó gumicsont a sajtónak, lehet rajta rágódni és akik ezt átlátják azokat meg lehet hurcolni…

Ha az olvasó is be tud számolni “zöldre festett” ügyről, írja meg részünkre az alábbi gombra kattintva.

 

Olvasói Levél

ClimeNews