„Zöldre festett” ügyek

A legveszélyesebb környezetvédelmi (“zöldre festett”) ügyek  azok, amelyek elterelik a figyelmet a vállalat valódi arculatáról, tevékenységéről azzal, hogy zöld marketinget visznek a tevékenységükbe.

Továbbá elterelik a figyelmet a CSR (Corporate Social Responsibility) tevékenységükkel, amelyben arra hívják fel a figyelmet, hogy kompenzálásként milyen jót tesznek a társadalommal a helyi közösségekkel. Pedig a tevékenység mögött valóban, valamilyen felelőtlen hajlam lakozik, ellenkező esetben nem lenne szükség a vállalatokra ráerőltetett CSR-ra.

Turów_GIOŚ - „Zöldre festett” ügyek - ClimeNewsA legegyszerűbb mód a figyelem elterelésére, amikor egy pl. kőolajszármazékokat forgalmazó cég vagy erőmű “zöldre festi magát” a legkülönfélébb módon. Pl. pirosról – zöldre átszínezi a logóját vagy a képen láthatóan és megújult arculattal folytatja direkt vagy indirekt módon a környezetkárosító, az emberi fajra veszélyes tevékenységét a piacon. Akik értik az ilyesmit csak mosolyognak, maguk között úgy hívják “zöldre festette magát”. Az igazi szakma pedig röhög a dolgon…

Egy másik formája a félrevezetésnek, amikor a nagyon veszélyes technológiát hamis, félrevezető marketing kommunikációval illetik. Például tipikus, amikor az atomerőműveket 100%-ban CO2 kibocsátásmentes (tiszta) energiatermelésnek állítják be. Elhallgatva és elterelve a közvélemény figyelmét a valódi már okozott károkról és a jövőbeni problémákról. Ezzel a kompromisszumkészséget növelik közmeghallgatásnál, és a hatósági embereknél akiknek felelőssége kiadni vagy éppen megvonni egy engedélyt.

Hasonlóan veszélyes elterelési akció, – amit szenes erőműveknél használnak – a biomassza és szén együtt égetése. Elterelő hadművelet, időnyerés a végleges bezárás előtt, mert technológiailag meg kell oldani, hiszen nem egy egyszerű dolog… Jó gumicsont a sajtónak, lehet rajta rágódni és akik ezt átlátják azokat meg lehet hurcolni…

Ha az olvasó is be tud számolni “zöldre festett” ügyről, írja meg részünkre az alábbi gombra kattintva.

 

Olvasói Levél