Gondolatok az emberről és a természetről

A dalai láma, természettudósok, írók, dokumentumfilmesek, Nobel-díjas tudósok, művészek és politikusok megfontolandó, igaz gondolatait szedtük csokorba az élővilágról, az ember és a természet kapcsolatáról, a környezet védelmének fontosságáról.

David Attenborough | Gondolatok az emberről és a természetről - ClimeNewsDavid Attenborough – brit természettudós, dokumentumfilmes, az ismeretterjesztő televízióműsorok egyik úttörője:

„A földi élet jövője attól függ, hogy képesek vagyunk-e cselekedni. Sokan egyénileg is megtesznek minden tőlük telhetőt, ám valódi sikert csak akkor érhetünk el, ha gyökeres változások mennek végbe a társadalomban, a gazdaságban és a politikában.”

Mahatma Gandhi | Gondolatok az emberről és a természetről - ClimeNewsMahatma Gandhi – jogász, politikus, India politikai és spirituális vezetője, az indiai függetlenségi mozgalom vezéralakja:

 

„A világ erőforrásai elegendők ahhoz, hogy kielégítsék mindenki szükségleteit, de nem elegendők ahhoz, hogy kielégítsék mindenki mohóságát.”

Robert Green Ingersoll | Gondolatok az emberről és a természetről - ClimeNewsRobert Green Ingersoll – amerikai polgárháborús veterán, politikus:

 

„A természetben nincsenek sem jutalmak, sem büntetések: következmények vannak.”

Szent-Györgyi Albert | Gondolatok az emberről és a természetről - ClimeNewsSzent-Györgyi Albert – Nobel-díjas és Kossuth-díjas magyar orvos, biokémikus:

„A természet hatalmas, az ember parányi. Ezért aztán az ember léte attól függ, milyen kapcsolatot tud teremteni a természettel, mennyire érti meg, és hogyan használja fel erőit saját hasznára.”

Albert Schweitzer | Gondolatok az emberről és a természetről - ClimeNewsAlbert Schweitzer – Nobel-békedíjas német teológus, lelkész, filozófus, orgonaművész, tanár, orvos:

„A jövő nem fogja jóvátenni, amit te a jelenben elmulasztasz.”

„A világ jövője nem attól függ, hogy mennyire értjük, hanem hogy mennyire tiszteljük az életet.”

Friedensreich Hundertwasser | Gondolatok az emberről és a természetről - ClimeNewsFriedensreich Hundertwasser – osztrák építész, festő és filozófus:

„Vendég vagy a természetben – viselkedj!”

„Csak ha úgy szereted a fákat, mint önmagadat, akkor van esélyed a túlélésre.”

Laár András | Gondolatok az emberről és a természetről - ClimeNewsLaár András – magyar humorista, költő, zeneszerző, buddhista pap:

„Egyre jobban felmelegszik a Föld, mintha csak belázasodott volna, és mintha végre egyszer és mindenkorra le akarná prüszkölni magáról azt a sok és egyre csak sokasodó emberi bacilust, aki szúrja, csípi, kizsigereli, összeszemeteli, megmérgezi, berobbantja, savval leönti Őt.”

Gerald Durrell | Gondolatok az emberről és a természetről - ClimeNewsGerald Durrell – brit zoológus, író, dokumentumfilmes:

„A világ különleges és bonyolult, akárcsak a pók hálója. Ha megérinted egy fonalát, remegése végigfut az összes többi szálon. Mi nemcsak megérintjük a hálót, hanem bele is szakítunk.”

„Az állatok nagy, jogfosztott, néma többség, amely csak a mi segítségünkkel maradhat fenn.”

„Mintha egy nagy előadás látványos díszlete volna az őserdő, a színdarab egyetlen mondanivalója pedig, hogy milyen törpe és jelentéktelen valójában az ember, és milyen bonyolult és gyönyörű a világ, amelyben él.”

Jane Goodall | Gondolatok az emberről és a természetről - ClimeNewsJane Goodall – angol etológus, antropológus és primatológus, a csimpánzok szociális és családi életének legismertebb kutatója:

„Nem különös, hogy a bolygó legintelligensebb lénye elpusztítja a saját lakóhelyét?”

„Földünk nem engedheti meg magának a nyugati világ meggondolatlan fogyasztási lázát, amely mohó csápjaival körbeöleli a földgömböt. Túl nagy az ára, amit ráadásul javarészt a gyerekeinknek kell majd megfizetniük. Csak ha összefogunk, és elutasítjuk az olyan ételt, amelyhez méreg és szenvedés tapad, csak akkor szállhatunk szembe a bolygónkon keringő vállalati hatalommal. Fogjuk meg egymás kezét! Beszéljünk a némák és szegények helyett!”

Gábor Dénes | Gondolatok az emberről és a természetről - ClimeNewsGábor Dénes – Nobel-díjas magyar fizikus:

„Eddig az ember magával a természettel küzdött; mostantól a saját természetével kell megküzdenie.”

„Három nagy veszéllyel kell szembenéznie a civilizációnknak. Az első a nukleáris háború pusztítása, a második a túlnépesedés fenyegetése, a harmadik a tétlen kényelem kora.”

Ed Begley Jr. | Gondolatok az emberről és a természetről - ClimeNewsEd Begley Jr. – amerikai színész:

 

„Nem értem, hogy miért hívjuk vandalizmusnak, ha valami olyat rombolunk le, amit mi építettünk, ha azt, amikor olyasmit rombolunk le, amit a természet alkotott, haladásnak hívjuk.”

Lucy Hawking | Gondolatok az emberről és a természetről - ClimeNewsLucy Hawking – brit újságíró, író, oktató, filantróp, Stephen Hawking lánya:

 

„A tudomány vívmányai hatalmat adtak a kezünkbe, hogy elpusztíthassuk saját bolygónkat. Most nekünk kell kitalálnunk, hogyan is mentsük meg!”

Tendzin Gyaco | Gondolatok az emberről és a természetről - ClimeNewsTendzin Gyaco – a tizennegyedik dalai láma, a tibetiek legfőbb sprirituális vezetője:

„Minden élőlény, a rovaroktól kezdve, boldogulni akar, nem szenvedni. Az ember csak egy a végtelen számú többi élőlény között. Ezért kétségtelen, hogy nem lehet fontosabb az ő boldogulása az összes többinél, főleg nem azok kárára.”

Bobby McLeod | Gondolatok az emberről és a természetről - ClimeNewsBobby McLeod – ausztrál aktivista, költő és zenész:

 

„Ha Földünk beteg és szennyezett, az emberek sem lehetnek egészségesek. Ahhoz, hogy magunkat meggyógyítsuk, előbb bolygónkat kell meggyógyítanunk.”

Tom Szaky | Gondolatok az emberről és a természetről - ClimeNewsTom Szaky – magyar származású amerikai vállalkozó:

 

„A hulladék keletkezése az egyéni fogyasztásunk eredménye. Ha valamit nem veszünk meg, akkor abból soha nem lesz szemét.”

Alok Jha | Gondolatok az emberről és a természetről - ClimeNewsAlok Jha – amerikai tudományos újságíró, tévés személyiség, író:

„A világ állatai és növényei rendkívül összetett ökoszisztémát alkotnak, és mi, emberek sokkal szorosabban kötődünk és függünk a természettől, mint azt a legtöbben gondolnánk. Ha ez összeomlik, minket is magával ránt.”

Jaques-Yves Cousteau | Gondolatok az emberről és a természetről - ClimeNewsJaques-Yves Cousteau – közismert francia tengerkutató, felfedező, természettudós és filmkészítő:

 

„A víz és a levegő, a Föld két leglényegesebb eleme, amiken az életünk múlik, globális szemétlerakóvá váltak.”

 

 

(Fotók: flickr.com, wikimedia.org, wikipedia.org, abc.net.au, alokjha.com, youtube.com)
Forrás: Élő bolygónk