Történelmi perben a Shell olajvállalat Hágában

Történelmi perben vonják felelősségre a klímaváltozás miatt a Shell olajvállalatot Hágában.

Történelmi perben a Shell olajvállalat Hágában | ClimeNews - HírportálFekete arany? Fekete Szenny, keresse meg a klímaaktivistákat: bent Hágában
Fotó: Ana Fernandez / imago

Kedden környezetvédő szervezetek keresete nyomán a hágai törvényszék elé áll a brit-holland Shell olajvállalat, hogy a klímaváltozás elleni harc hátráltatásáért feleljen.
A XX. század egyik legsikeresebb, meghatározó vállalata a vádirat szerint késlelteti a fosszilis tüzelőanyagok égetéséről való átállást, és ezzel törvényt sért.

Az ügy abban különbözik a nagyvállalatok ellen rendszeresen indított környezetvédelmi perektől, hogy míg általában az a kérdés, hogy a cég fizet-e kártérítést, és hogy mennyit, jelen esetben más forog kockán. Amennyiben ugyanis a bíróság a környezetvédő szervezeteknek – a Föld Barátai hollandiai szervezetének (Milieudefensie) és másoknak – ad igazat, abban az esetben a Shell törvényi kötelezettsége lesz, üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentése.

Klímabűnözőket finanszíroz az Európai Központi Bank?! | ClimeNews

A Föld Barátai helyi tagszervezetének vezetője, Donald Pols elmondta,

„ez egy egyedülálló per, ami komoly következményekkel járhat a klíma és a globális fosszilis tüzelőanyag-ipar számára. Bizonyosak vagyunk benne, hogy a Shellt nemzetközi klímacélokhoz való alkalmazkodásra, és a veszélyes klímaváltozást okozó tevékenységek befejezésére fogja kényszeríteni a bíróság végső ítélete.”

A Milieudefensie-t másik hat hollandiai környezetvédő szervezet, 17 379 holland pertárs, valamint globálisan nagyjából egymillió ember támogatja ebben a küzdelmében. Pols erről úgy nyilatkozott, hogy

„ez egy történelmi pillanat, mert ilyen sok ember támogat minket. Ez az ügy tulajdonképpen »a nép a Shell ellen«, egy cég ellen, ami túl sokáig büntetlenül festette zöldre magát. Ez az ügy mindenki számára világossá fogja tenni, hogy a Shell tevékenységének több, mint 95 százaléka a veszélyes klímaváltozás kiváltó oka. Ennek amilyen gyorsan csak lehet, változnia kell.”

A környezetvédő szervezet kitér arra, hogy a Shell évtizedeken keresztül tudatában volt annak, hogy a fosszilis tüzelőanyagok használata veszélyes a klímára nézve, mégsem tett semmit a folyamatok lassításáért. Sőt: olajvállalatként, aminek elsődleges célja hogy minél nagyobb profitot realizáljon a tüzelőanyagok értékesítésén, azon fáradozott, hogy eltagadja, vagy minél kisebbnek állítsa be a veszélyt, és ennek megfelelően befolyásolja a társadalmat és a döntéshozókat.

Az olajipari vállalatok nagy része, így a Shell is bőven finanszírozott, illetve finanszíroz a huszadik század második fele óta olyan kutatásokat, melyek igyekeznek tompítani a környezetkárosodás és a fosszilis energiaipar tevékenysége közötti összefüggéseket, ahogy lobbistákat is tömegével foglalkoztatnak, akiknek dolga hogy a jogalkotás folyamatában ezen cégek érdekeinek megfelelő döntések szülessenek.

Ennek megfelelően a Shell felelősségre vonható, mert tudatosan és folytatólagosan sértette meg az Emberi Jogok Európai Egyezményének második és nyolcadik cikkelyét, amik biztosítják az élethez és a családi élethez való jogot. Mindezt úgy, hogy a vállalat állítása szerint tartja magát a 2015-ös Párizsi Egyezményben foglalt vállaláshoz, miszerint a Föld klímájának felmelegedését az évszázad végéig az ipari forradalom-korabelihez képest 1,5 Celsius fok alatt kell tartani.

Sara Shaw, a Föld Barátai nemzetközi szervezetének Klímaigazságosság és Energia programkoordinátora elmondta,

„A Shell nagyon komolyan veszi ezt az ügyet, és érdemes így tennie valamennyi klímaromboló vállalatnak, vezérigazgatónak, igazgatósági tagnak és befektetőnek. Alig 100 vállalat felelős a globális kibocsátások túlnyomó részéért, és egy szélesebb körű klímaper-mozgalmat egy hajszál választ el attól, hogy végre felelősségre vonják a cégeket és jogi úton követeljenek változást. A fosszilis tüzelőanyagipari vállalatok túl sokáig folytatták korábbi gyakorlataikat, ami pusztító emberi és környezeti hatásokhoz vezetett, kiváltképp a globális Délen. Sürgősen szükségünk van a fosszilis tüzelőanyagok magunk mögött hagyására, ha bármily reményt is táplálnánk a klímakatasztrófa elkerülésére.”

Forrás: taz / Mérce


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.