Attenborough filmjéről tudományos beszélgetés

Jordán Ferenc biológus, Melegh Attila demográfus, Victor András biológia-kémia tanár és Simonyi I. Gyula matematikus, közgazdász beszélgetése Sir David Attenborough: Hány embert bír el a Föld? c. filmjének vetítése után, 2023.12.14.

Hány embert bír el a föld? Attenborough filmjéről tudományos beszélgetés

 

Hány embert bír el a Föld? Ezt a kérdést járták körbe egy mintegy másfél órás izgalmas beszélgetés keretében. A beszélgetésre december 14.- én került sor az Ökoparty ezévi utolsó vetítésén.

A polikrízis, azaz a klímamegbolondulás, háborúk, nyomorúság, fajok kihalása, műanyagok és mérgek szóródása, talajok erdők vizek pusztulása és még sok más válságjelelenség közös oka a túllövés, a Föld túlterhelése. Ennek pedig fő hajtóereje a népességrobbanás.

A kézenfekvő megoldáshoz vezető paradigmaváltás első lépése a túlnépesedés alapvető jelentőségének, hajtóerő jellegének felismerése. Ezt jól meg lehet érteni pl. Jordán Ferenc: Az ember vége, a természet esélye c. új könyvéből.

A paradigmaváltás második lépése annak felismerése, hogy a túlnépesedést nem akarják az emberek, hanem a nők tömeges elnyomása okozza. Csak egy szűk szolgagyártó hatalmi réteg húz belőle hasznot. Persze a középosztály is haszonélvezője az élőerő olcsóságának, amit a szolga-, ágyútöltelék- és szülőgép-sereg túltermelése okoz. Ezért a középosztálynak rövidlátóan nem érdeke az elnyomott nők szabadságharcát.segíteni. Kicsit széles látókörűbben és előrelátóbban természetesen már a középosztálynak is, sőt a hatalmasoknak is érdeke, de egyelőre inkább félresöprik a témát a túlfogyasztás .képmutató szidásával. Pedig a túlfogyasztást is a népességrobbanás visszafordítása fogja vissza.

A túlfogyasztás egyből megfizethetetlenül drágává válna, ha az élőerőből nem lenne túltermelés, így a munkát rendesen meg kellene fizetni. A túlfogyasztás megoldása is a népességrobbanás visszafordításában rejlik. A pestisjárvány után Európában a proletárok paradicsoma következett, mert óriási volt a munkaerőhiány. Pl. Kínában is a népességrobbanás visszafordítása szintén egyre emeli a béreket.

A paradigmaváltás harmadik lépése annak felismerése, hogy százmilliók vágyálma a kisebb család és százmilliók vannak megfosztva a fogamzásgátlás emberi jogától, kompetenciájától és eszközeitől. Így a népességrobbanás visszafordításának kulcsa alapvetően egy humanitárius és emberi jogi kötelesség. Senkit nem kell rábeszélni, hogy kevesebb gyermeke legyen. Hanem abban kell segíteni, hogy ne legyen több, mint amennyit felkészült, felelős döntéssel szeretne. Először is a baleset-teherbeeséseket kell segíteni megelőzni, ami a teherbeesések közel fele.

Érdekel, hogy hány embert bír el a Föld? Szeretnél többet tudni a népesség és a környezet kapcsolatáról? Ismered a népesség növekedésének történetét, a jelenlegi helyzetet és a lehetséges jövőbeli forgatókönyveket? Attenborough filmje felhívja a figyelmet a népességprobléma sürgető voltára, és ösztönöz a cselekvésre. A vetítés után egy Zoom megbeszélésre is sor került, amelyen a résztvevők megoszthatták a véleményüket, érzéseiket és kérdéseiket a filmről és a témáról. A videó és a megbeszélés tanulságos és inspiráló élményt nyújt, amely rávilágít arra, hogy a népességprobléma nem csak egy tudományos vagy technikai kérdés, hanem egy emberi és etikai kihívás is. Ha érdekel a Föld és az emberiség jövője, hallgasd meg ezeket a gondolatokat!

 

A filmek, amelyek a beszélgetést inspirálták:

David Attenborough: Hány embert bír el a Föld?

Szatmári Eörs: Fenntarthatóság és civilizáció

Forrás: BOCS Civilizációtervezés Alapítvány (BOCS – HÍREK)


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.