A jövő generációk elleni legdurvább bűn

John Broome oxfordi közgazdász és filozófus professzor könyve (Climate Matters: Ethics in a Warming World, 2012) a klímamegbolondítás erkölcsi követelményeit elemzi.

A jövő generációk elleni legdurvább bűn | ClimeNews - Hírportál
Károkat okozunk a jövő generációknak, ezért egyénileg is jóvátétellel tartozunk. Pl. erkölcsi kötelességünk teljes mértékben ellentételezni az üvegházgáz kibocsátásunkat, és ezáltal karbonsemlegesen, nulla karbonlábnyommal élni.

A jövő generációk elleni legdurvább bűn az idő előtti, erőltetett menetben a Földre rángatásuk, felkészületlenül, baleset-teherbeesésekkel. Ennek oka, hogy még mindig nők százmilliói meg vannak fosztva a fogamzásgátlás emberi jogától (ENSZ, 1968), tudásától és eszközeitől. S a klímamegbolondulás is legfőképp ennek a következménye.
Ezért a karbonsemlegesítés leghatékonyabb, legökológikusabb, leghumánusabb (nem humániás) és a legtöbb jótéteménnyel járó módja a baleset-teherbeesések megelőzésének segítése:

Quality Family Planning Credit | ClimeNews - Hírportál

Rengeteg könyv szól a klímamegbolondulás természettudományos, közgazdasági és politikai jellegéről.
Reméljük hogy sok embernek az erkölcsfilozófia is számít: karbonsemlegesnek lenni ugyanolyan etikai alapkövetelmény, mint megállni a piros lámpánál vagy megadni a tartozásokat. Broome képzett közgazdászból lett erkölcsfilozófus, így elsősorban az energia, a közlekedés, a fogyasztás területéről hoz példákat. De a fogamzásgátlás tudását és lehetőségét biztosítani a serdülőknek és a nőknek még több szenvedést megelőző erkölcsi kötelesség, mint enni adni az éhezőknek vagy gyógyítani a betegeket.
Broome két központi etikai alapelvet hangsúlyoz: a jóságot és az igazságosságot. A jóság „megköveteli, hogy megpróbáljuk jobbá tenni a világot, nem pedig rosszabbá”. Broome példájában egy gazdag ember pénzt ad egy szegényebbnek – viszont tudományosan bizonyított, hogy a fogamzásgátlásra adott összeg 120-szor akkora átlagos segélyezés jótékony hatásával ér fel.

Az igazságosságnál Broome hét feltételt sorol, melyek esetén a jóvátétel erkölcsi kötelességünk:

 • tettünkkel kárt okozunk a másik személynek;
 • a tettért mi vagyunk felelősek;
 • a károk súlyosak;
 • a károk nem véletlenül keletkeztek;
 • a tettből hasznunk lett, a javunkat szolgálja;
 • de ezek az előnyök nem kölcsönösek;
 • és a kárpótlás módja olcsó.

Nos, a klímamegbolondítás ilyen tett, és a karbonsemlegesítés a fogamzásgátlás segítésével ilyen kárpótlás.

„Mindannyiunk egyértelmű kötelessége, hogy ne bocsássunk ki üvegházhatású gázokat… A kibocsátás igazságtalan. A szigorú kötelezettségnek, hogy ne bocsássunk ki üvegházhatású gázokat, egyszerűen és hatékonyan megfelelhetünk ellentételezéssel… Egyéni kötelességünk, hogy szén-lábnyomunkat nullára csökkentsük” (96. és 100. o.).

A fogamzásgátlás segítésével történő karbonsemlegesítés sokkal magasabb rendű, mint a csupán technológiai, erdészeti vagy agrár stb. jellegűek.

 1. Nem csupán a karbonlábnyomot nullázza, hanem a teljes ökolábnyomot: a klímán kívül jó hatással van az erdőkre, talajokra, fajgazdagságra, vizekre, műanyagok és mérgek szóródására stb. Nem tologatja az öko-terhet más területekre (mint pl. a bio-üzemanyag, ami több kárt csinál mint hasznot), hanem megelőzi. Sőt, ellentétébe fordítható az ökolábnyom: öko-angyalként a Föld fölött lebegve nem hogy ránehezedne az ember, de segíthet a Földnek a terheket tartani az, aki saját lábnyománál többet ellentételez! Nem humániás, hanem humánus: nem az eltartóképesség tovább rombolásával csökkenti a pillanatnyi szenvedést, hogy ezzel még nagyobb katasztrófát okozzon (mint a legtöbb segélyezés).
 2. Az előnyöket azok kapják, akik a károkat viselik (szemben pl. a karbonadóval, ahol kiszámíthatatlan, hogy kik húznak hasznot belőle). Ugyanis sok születő gyermek nem kell hogy felkészületlen, őket nem akaró, maguk is pszichésen sérült, áldozat anyák és szülők gyermekekét kezdje meg nyomorúságos életét és cipelje életreszóló pszichés sérüléseit, szellemi, társas és anyagi hátrányait.
 3. Jótékony hatással van a nagy erkölcsi dilemmák szinte mindegyikére: csökkenti a háborús veszélyt, segíti a többi emberi jog érvényesülését, erősíti a nők helyzetét, enyhíti az egyenlőtlenségeket, s fejleszti a tudatosságot élet és halál értelméről és értékéről (pl. annak belátását, hogy fogamzásgátlás miatt senkinek az élete nem “marad el”). Egyéni életvitelünkkel ugyanis nem csak a klímamegbolondításban veszünk részt, hanem számos károsításban: pl. a zsúfoltságban és légszennyezésben. (Mellesleg a zöldködések önellentmondásának szomorú példája, hogy a légszennyezés abbahagyása további globális melegedéshez vezet.)
 4. Az eredmény azonnali és tartós, és a kivitelezésnek minimális a mellékhatása és ökolábnyoma. A megelőzött baleset-teherbeeséssel véglegesen egy teljes emberéletnyi öko-terhelt előztünk meg (s akkor még nem beszéltünk a lehetséges utódokról). Ezzel szemben a faültetésnek, a megújuló energia építéseknek, az elektromos autók gyártásának stb. jelentős öko-terhe van, és a tényleges üvegházgáz-kibocsátás csökkentés/megelőzés/megkötés csak hosszú évekkel később számolható ki a megvalósulás gyakran kiábrándító adataiból (pl. az ültetett fáknak csak kis része marad meg) és csak azután használható fel karbonsemlegesítésre.
 5. Amellett, hogy egyéni cselekvésre ad lehetőséget (amivel nem kell másokra vagy politikai döntésekre várni), óriási társadalmi hatással is lehet. Mivel talán a legnagyobb és legkártékonyabb tabu, megvilágosító hatású a példamutatással hitelesített érvelés még a (zöld, béke, igazságosság, nők, stb.) mozgalmakon belül is, hát még a gazdasági, politikai, vallási döntéshozatalt befolyásoló körökben és a médiában.

Szerző: Simonyi, Gyula I.
BOCS Civilizációtervezés Alapítvány

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.