A figyelmeztetés Csernobil

megoldas27 évvel ezelőtt a szovjetunióbeli, ma ukrajnai Csernobilban a helyi atomerőmű negyedik blokkjában robbanás történt, amely felszakította az épület tetejét és falait, s tűz keletkezett. Maga a reaktor is megsérült, majd radioaktív anyag került a levegőbe. Több mint kétszázan azonnal meghaltak, a becslések szerint három és fél millió ember szenvedett egészségkárosodást, köztük 1,5 millió kisgyermek.
.
(2000-ben a Greenpeace olyan naptárt adott ki, amelyben minden napra jut legalább egy atomipari baleset évfordulója.)

.
Ma aki bemegy dolgozni a nukleáris erőművünkbe Magyarországon, sokkal nagyobb a felelőssége mintsem gondolná, bármely területen is dolgozik ott. A biztonság mindenekelőtt, mert Ukrajna nagy ország és még is rengeteg közvetlen sérült volt. Itthon pedig 250 km sugarú körben él és dolgozik a nemzet háromnegyede!
.
Arról most nem írok, hogy mit gondolok a magyar atomerőmű bővítésének elvetemült gondolatáról…
.
De már kipróbált alternatív megoldások az atomenergia helyett: 100% energia a nap, szél, víz és a biomassza hasznosításából!

Németországban a parlament még 2002-ben előterjesztett egy energia forgatókönyvet, amely szerint 2050-ig az egész német energiaellátás megoldható a megújítható energiákkal. Ami Németországban lehetséges – olyan országban, amelynek kicsi a területe, nagy a népsűrűsége és energiaigénye – továbbá magas az életszínvonala, – az mindenhol megoldható. Az energiagazdaság mellesleg még azt is elismeri, hogy 2050-ig a megújítható energiákból világszerte több energiát lehet biztosítani, mint amennyi energiát jelenleg az emberiség felhasznál. A föld energiaszükségletét a naphő- és napáram berendezésekből, szélerőművekből, vízerőművekből és a biomassza hasznosítás különböző formáiból lehet fedezni. A világ energiaigényének növekedését korlátozni kell és ennek érdekében takarékos energiatechnikákat kell alkalmazni. Legfőképpen a szél és a szoláris világgazdaság gyors felépítése fontos lépés ahhoz, hogy elkerüljük a szűkös nyersanyagok, az olaj, gáz és urán megszerzéséért folytatott háborúkat.

Rampasek László