Döntés született CO2 ügyben

A gazdasági növekedés szempontjából Döntés született CO2 ügyben

Döntés született CO2 ügyben - Európai Bizottság | ClimeNews - HírportálKeddi szavazásán 315 ellenében 334 szavazattal elutasította az EP azt a bizottsági javaslatot, amely befagyasztotta volna a szén-dioxid kibocsátási engedélyek kiadását, hogy azok árát mesterségesen magasabban tartsa. A növekedés, az európai ipar versenyképessége szempontjából a legbölcsebb döntést hozta az EP.
Kedden az EP plenáris ülése elé került, a Bizottsági javaslatot tárgyaló Groote-jelentés. Célja, hogy az európai uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer (ETS) a káros anyagok visszaszorítására és környezetbarát megoldások alkalmazására ösztönözzön. Már jóval a szavazás előtt hatalmas vita bontakozott ki a képviselők között arról, hogy a kvóta-stop eléri-e a kívánt célt, illetve hogy feláldozza-e a növekedést és a munkahelyteremtést a zöld beruházások érdekében.

A kibocsátási engedélyek a Bizottság által javasolt időleges befagyasztása az uniós emisszió- kereskedelmi rendszer alapegysége, az európai elszámolási egység (European Unit of Account – EUA) több mint kétszeres drágulását hozhatta volna rövidtávon, amely éppen a hazai feldolgozóipart és az energiaszektort, valamint az energiaárak drágulásának kiszolgáltatott kkv-kat érintette volna hátrányosan.
Ismert, hogy a magyar kormány is közel 3,5 millió EUA egység értékesítését tervezi a közeljövőben. A beruházások jelenlegi szintjén az árak magasan tartásával a szén-dioxid piac mesterséges támogatása kizárólag az állami költségvetésben jelentkezik pozitívumként, míg a valódi gazdasági növekedés motorját jelentő vállalati szektort hátrányosan érinti.

https://bruxinfo.hu/cikk/20130416-nem-halaszthatjak-el-az-ets-egysegek-arvereset