Március 22-e a Víz Világnapja

Vízvédelmi világnap
(Az ENSZ-közgyűlés 1992-93. évi 47. ülésszaka nyilvánította március 22-ét a Víz világnapjának.)

A víz: maga az élet. Minden élőlény elsősorban vízzel “táplálkozik”. Az emberi test 75 % (agyunk 85 %) vízből áll. Érdemes tudnunk néhány érdekes adatot és előrejelzést a vízzel kapcsolatban.

A Föld vízkészletének (kb. 1,444 milliárd km3) mindössze 3 százaléka édesvíz. Ennek is nagy része (2,2 %) jég.
Évente 20 millió ember – köztük 5 millió gyermek – hal meg a világon ivóvíz által közvetített betegségben. A fejlődő világ szennyvizének kilenctizede mindenféle tisztítás nélkül ömlik a folyókba, tavakba. Kínában a folyóvizek négyötödében már nem élnek halak.

A világ vízfelhasználásának üteme a huszadik században kétszeresen meghaladta az emberiség létszámának egyébként is robbanásszerű bővülését. Az USA fejenként naponta 500 litert fogyaszt, az EU 200-at, Magyarország 100-at, Etiópia 20-at. A WHO szerint 1,2 milliárd ember nem jut megfelelő ivóvízhez. Az egy főre jutó ivóvízkészlet a következő két évtizedben a harmadára csökken. Az UNESCO szerint “ha a jelenlegi trendek (drasztikus klíma- és ökológiai változások, népesség-növekedés, nagyfokú urbanizáció) folytatódnak, 2050-ben legalább 48 országban több mint kétmilliárd ember komoly vízkorlátozással lesz kénytelen szembenézni”. A Világbank szerint a következő század háborúi a víz miatt fognak kitörni. 1 kg búza megtermelése 1790 liter vizet igényel, 1 kg marhahús előállítása 9680 litert.
Magyarország vízkészleteinek 90-95 %-a az országhatárokon túlról származik. Vízmennyiségben a 12. helyen vagyunk Európában. Sajnos, a vízpazarlásban pedig az élen járunk. Évente 1,3 milliárd köbméter szennyvíz tisztítatlanul jut vissza vizeinkbe.