Miért vásárolnak az emberek karbonsemlegesítést?

Ahogy az emberek és a vállalkozások jobban megismerik a globális felmelegedéshez való hozzájárulásukat, egyesek a karbonsemlegesítés felé fordulnak, mint a neutrálissá válás egyik módjához.

Miért vásárolnak az emberek karbonsemlegesítést? | ClimeNews - Hírportál

Az offset-vállalatok először felbecsülik az ügyfél személyes szén-dioxid-kibocsátását. Webhelyeik karbon-kalkulátorokat tartalmaznak, amelyek meghatározzák a teljes üvegházhatást okozó gáz mennyiségét, amely egy évnyi áram, vezetés, rendezvény vagy akár oda-vissza repülés által termelődik. Az offset-vállalatok ezután kiszámítanak egy összeget a saját tonnánkénti ÜHG-áraik alapján (a környezetszennyezés megfizetése a karbon offsettel erkölcsi felelősség kérdése is, évek alatt a karbon beárazódott és értéke kezd megfelelni a valós környezeti károk mértékének, a szerk.).
A pénz alapok programjai egyenértékű kibocsátások ellensúlyozására szolgálnak. Néhány offset-vállalat lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy az ő projektjeiket válasszák, mások nem.

A kompenzációs projektek fizikai előnyein kívül az önkéntes kereskedelmi semlegesítések arra késztetik az ügyfeleket, hogy túllépjenek a saját háztartásuk vagy vállalkozásuk keretein belül.
Mielőtt semlegesítést vásárolnának, az emberek feltehetően a saját kibocsátásaikat csökkentik először. Korlátozhatják az utazásaikat, energia hatékony eszközöket választhatnak, vagy megújuló energiára válthatnak. Miután már nem tudnak többet csökkenteni, vagy ha ezt gazdaságtalannak ítélik meg, a karbonsemlegesítés segít pótolni a többit.

Egyes vásárlók azonban nem próbálják meg csökkenteni kibocsátásukat, mielőtt a karbonsemlegesítést vásárolnak. A kritikusok azt állítják, hogy a semlegesítés az életmódjuk megváltoztatására nem hajlandó emberek számára egyszerű pénzügyi kibúvó a valódi felelősségvállalás elől (az erre vonatkozó PAS2060-as szabvány előírja a csökkentést a 2. évtől! a szerk.)  A karbonsemlegesítések nem biztosítanak szén-dioxid-csökkentést a magán repülőgéppel történő utazáshoz vagy a szétszórt kúria építéséhez. Ha egy átlagos amerikai autó egy év alatt több CO2-t termel, mint egy átlagos polgár globális éves termelése, akkor egyértelmű, hogy a monetáris beruházások nem helyettesíthetik a fejlett országokban az üvegházhatást okozó gázok csökkentését [forrás: New York Times].

A karbonsemlegesítések a vállalati felelősségvállalás módszereivé váltak. A zöld hírnévvel rendelkező vállalatok vonzzák a környezettel és a globális felmelegedéssel egyre inkább foglalkozó közönséget. Mivel a karbonsemlegesítés önkéntes, a nagylelkű beszerzések hozzájárulhatnak a vállalat környezeti imázsának erősítéséhez.

Egyes vállalatok valódi erőfeszítéseket tesznek működésük módosítására, kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátására és a többi ellensúlyozására. De a vállalkozások elrejthetik a laza környezetvédelmi standardokat is a magasan támogatott karbonsemlegesítésekkel. A környezetvédők ezt a megtévesztést zöld mosásnak hívják.

Több száz offset-projekt áll rendelkezésre; hogyan tudod eldönteni, hogy mit vásárolj? A következő részben megismerjük az offset-vállalatok és projektek kiemelt szabványait.

KÖNNYŰ ZÖLDNEK LENNI?
A karbon semlegesítést vásárló egyének és vállalatok többsége szeret erről beszélni. A karbonsemleges háztartások vagy vállalkozások zökkenőmentes működése gyakran ösztönöz más embereket is a projektek finanszírozására. Tehát mi lenne jobb módszer az információ terjesztésére, mint a nemzetközi mega-események karbonsemlegesítése?
A 2006-os németországi világbajnokságon a FIFA megújuló energiaforrásokat alkalmazott, esővizet gyűjtött, ösztönözte a kerékpározást és vásárolt olyan semlegesítéseket, amelyek energiaprojekteket finanszíroztak. A 2006-os olasz olimpiai játékok Torinóban (Olaszország) és a Super Bowl XLI szintén megpróbáltak neutrálissá válni semlegesítés révén.
A koncertek, mint például a Live Earth és a Rolling Stones Egyesült Királyság “Licks” turnéja, szintén “zölddé” váltak. Az SXSW zene-, film- és interaktív fesztivál kompenzációt vásárolt a 2008. évi rendezvényére.
De noha a hatalmas események és koncertek karbonsemlegessé tudnak válni, vajmi keveset tudnak tenni az ellen, hogy a rajongók, sportolók és előadók ezrei a világ minden tájáról repkednek össze-vissza.

Fordította: Rasid Said
Forrás: HowStuffWorks

Következő >><< Előző

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.