Válságmegváltó lehet az üzleti szféra

Az üzleti szférának komoly válságmegváltó szerepe lehet László Ervin akadémikus szerint.

A Budapest Klub elnöke azt hangsúlyozta Piac&Profit által szervezett Fenntarthatósági Csúcson, ez a szektor hatékonyabb, mint a politika és gyorsabb, mint a civilek, vagyis mindenképpen szükség van rá, hogy ne „eső után köpönyeg” legyen a fenntartható szemlélet terjedése.

Válságmegváltó lehet az üzleti szféra | Fotó: László Ervin | ClimeNewsA Fenntarthatóság Titka címmel tartotta meg előadását László Ervin professzor a harmadik Magyar Fenntarthatósági Csúcs konferencián. A professzor örömét fejezte ki, hogy az üzleti szektor felelősségvállalása már nem csak az üzleté, az egész emberiség kezdi felismerni ennek fontosságát. Megvan a lehetőségünk arra, hogy ezen a kis bolygón az emberiség jól tudjon élni- hangsúlyozta a professzor. Ennek ellenére a kérdés most leginkább a túlélés, mert sokak számára nem áll rendelkezésre elegendő élelem vagy ivóvíz – nem is beszélve mondjuk a megfelelő oktatásról. Az emberiség van veszélyeztetett helyzetben, a kérdés a túlélésünk. Nem kérdés, hogy valamit tenni kell, de az ENSZ szintjén is csak beszélnek róla, de amikor tettekre kerül a sor, a szavazások során mégis a hagyományos értékek kerülnek előtérbe és nem történik semmi. Azt mondjuk, a politikai akarat még nincs ott ezen a területen. De erre már nincs idő, ha nem teszünk valamit, késő lesz.

A felmelegedés csak egy tényező, de példának alkalmas. Ha ez ilyen ütemben folytatódik, akkor szárazságok lesznek, az emberek jelentős részének nem lesz hozzáférése elég vízhez és élelemhez. Ráadásul ebben az esetben is működik a pozitív visszacsatolás, vagyis minél jobban nő a felmelegedés, az további felmelegedéshez vezet, vagyis radikális változások jöhetnek. Az biztos, hogy a mai rendszer nem fenntartható. 7 milliárd embernek biztosan nem, de nem tudjuk, mennyinek igen. Van, aki szerint mindössze 100 millió ember életfeltételei biztosítottak hosszú távon.

Forrás: Piac és Profit tovább a teljes cikkre…