A kérdésnek nem annak kellene lennie, hogy miért cselekedjünk, hanem hogy miért nem cselekedtünk már

Jim Yong Kim arra kérte a Davosban megjelent privát szektorosokat és kormányzati vezetőket, hogy „érdemi módon cselekedjenek”, majd hozzátette, hogy legfőbb ideje cselekedni a jövőbeni generációkért, mielőtt még túl késő lesz.

Annual Meeting 2014A Világbank elnöke Jim Yong Kim ma bejelentette, hogy 2015-re a zöld kötvény piacot 50 milliárd dollár értékűre akarja növelni, ezen lépésével igyekezett hangsúlyozni a sürgős cselekedet szükségességét, annak érdekében, hogy megbirkózhassunk a klímaváltozással.

„Egy évvel ezelőtt ezen a találkozón arról beszéltem, hogy a klímaváltozással való megbirkózáshoz egy olyan tervre van szükségünk melyet kimondottan az előttünk áll kihívások leküzdésére fejlesztettek ki.”

„Egy évvel később már láthattuk, hogy kezükbe vették az irányítást az országok és a cégek, de a kibocsátások még mindig emelkednek, és a szegények még mindig szenvednek,” írta Kim egy a Gazdasági világfórum (WEF) éves találkozójáról beszámoló blogban.

Továbbá üdvözölte az ENSZ főtitkárának az idén Szeptemberben tartandó, a klímaváltozásról szóló vezetői csúcstalálkozóra való felhívását.

.
A Világban elnöke elmondta, hogy első lépésként meg kellene duplázni – és ezzel 20 milliárd dollár értékűre növelni – a zöld kötvény piacot a Szeptemberi csúcstalálkozóig. Majd a piacot a 2015-ben tartandó Párizsi találkozóig 50 milliárd dollár értékűre kellene emelni.

Kim arra kérte a Davosban megjelent privát szektorosokat és kormányzati vezetőket, hogy „érdemi módon cselekedjenek”, majd hozzátette, hogy legfőbb ideje cselekedni a jövőbeni generációkért, mielőtt még túl késő lesz.

„Ez az az év, amikor ténylegesen fel kell vennünk a harcot a klímaváltozás ellen. Nincs többé hely a kifogásoknak. Mert ha megbukunk a gyerekeink és az unokáink azt fogják tőlünk kérdezni, hogy miért nem cselekedtünk, amíg még volt rá esély,” tette hozzá Kim.

A Világbank elnöke hangsúlyozta, hogy olyan vezetőkre van szükség, akik nem „választási ciklusokban” gondolkoznak.

„Olyan vezetőkre van szükségünk, akik a jelen-, valamint a következő generációk legsebezhetőbb pontjaival való törődést tartják a legfontosabbnak,” mondta Kim.

Kijelentette, hogy a kormányoknak meg kell szabniuk a szennyezés árát, valamint hogy teljesítményi standardokat kell kiszabni többek között az épületekre, a kocsikra, az eszközökre is.

Továbbá hozzá tette, hogy a kulcs abban rejlik, hogy meghatározzuk a szén-dioxid árát az adókon, vagy a piacon alapuló eszközökön keresztül, tette hozzá.

„Az úgynevezett hosszú-távú befektetőknek fel kell ismerniük a bizalmassági felelősségüket a jövőbeni nyugdíjasok felé, akiknek az életére a most hozott döntések komoly hatással lesznek.”

„A vállalati vezetőknek még az előtt cselekedniük kellene, mielőtt a piaci jelzések megfelelőek és a nemzeti befektetési irányelvek a helyén vannak,” mondta Kim.

Forrás: Business Standard and World Economic Forum 2014. Fordította: Pál Tamás