Mit veszíthetsz, ha nem támogatod a fogamzásgátlás emberi jogát?

Miért jó Neked, ha támogatod a szexuális nevelés-, és a fogamzásgátlás emberi jogát?

Mit veszíthetsz, ha nem támogatod a fogamzásgátlás emberi jogát? | ClimeNews - Hírportál– csökken a forgalom
– csökken a zsúfoltság
– csökken az albérletek ára
– csökkennek az energiaárak
– csökken a kényszerfogyaztás
– rövidülnek az egészségügyi várólisták
– kevesebb emberrel kell versengeni a munkaerőpiacon
– értelmet nyer a fogyasztáscsökkentésre való törekvés
– enyhül a klímaváltozás
– enyhül a migrációs nyomás
– csökken a radikalizáció
– csökken a háború valószínűsége
– több erőforrás jut esetleges utódaidnak
– javulnak esetleges utódaid túlélési esélyei
– javulnak esetleges utódaid esélyei a jó életre
– kevesebb emberrel kell majd megküzdened a vízért és egyéb fogyó természeti erőforrásokért

Miért jó a társadalomnak, ha támogatod a szexuális nevelés-, és a fogamzásgátlás emberi jogát?

Mit veszíthetsz, ha nem támogatod a fogamzásgátlás emberi jogát? | ClimeNews - Hírportál– csökken a tinédzserkori terhesség előfordulása
– csökken az abortuszok száma
– enyhül az éhezés
– enyhül a nyomor
– enyhül a bűnözés
– kisebb teher nehezedik az egészségügyi költségvetésre
– kevesebb teher nehezedik az oktatási költségvetésre
– több jut nyugdíjakra
– több jut a hatékony és fenntartható technológiákra
– csökken a szemetelés mértéke
– csökken a fairtás mértéke

Mit veszíthetsz, ha nem támogatod a szexuális nevelés-, és a fogamzásgátlás emberi jogát?

Mit veszíthetsz, ha nem támogatod a fogamzásgátlás emberi jogát? | ClimeNews - Hírportál | Kép: UCDAVIS– béke
– stabil ország
– jogállamiság (lehetősége)
– megélhetés (lehetősége)
– stabil, megfizethető energiaárak
– stabil, megfizethető élelmiszerárak
– stabil, megfizethető ár az ivóvíz esetén
– stabil, kiszámítható klimatikus viszonyok
– alapvető szükségleteid kielégülése hosszútávon
– szeretteid és utódaid boldogulásának esélye
– szeretteid és utódaid esélye a hosszú életre


Fontos tisztázni, hogy globális szinten nem az a probléma, hogy csökken a népesség, vagy hogy alacsony a születésszám, hanem még mindig az, hogy hatalmas a párok által nem kívánt nemzések-, és így a gyermekek száma és aránya.[1] És ez még azokban az országokban is így van, ahol a politika problémának kiáltja ki az alacsony születésszámot, vagy épp a népességfogyást. Európában éppúgy 43% százalék a nem kívánt nemzések aránya,[2] mint a fejlődő országokban.[1] Óriási a kielégítetlen igény a fogamzásgátlókra.[1] Az emberek igazából kétségbeesetten akarják ezt, főleg a nők.

Emellett a társadalmak tagjai általánosságban problémának látják a túlnépesedést, a politikusok viszont nem merik fölhozni a problémát, vagy megpróbálják elbagatellizálni, mert azt hiszik, csak népszerűtlen intézkedések léteznek a megoldására.[3] Ám az oktatás és a fogamzásgátlás emberi jogának biztosítása nem népszerűtlen, és bizonyítottan megoldja a problémát.

Nyilvánvaló, hogy ha a szexuális nevelés és a fogamzáságlás jogának biztosítása révén csökken a születésszám, az hozzájárul, hogy kisebb legyen a zsúfoltság és a forgalom, valamint ahhoz, hogy csökkenjen a kereslet az albérletekre és az energiára. Megjegyzendő, hogy a fejlett országokban az önvezető autók elterjedése várhatóan csökkentené a dugók előfordulási arányát, ám a szegényebb országokban valószínűleg lassabb lesz az átállás.

Category: Mit veszíthetsz
A világon összesen 21 ország van, ahol fogy a népesség, ám ezek közül csupán négy él területe eltartóképességének határain belül (Bulgária, Románia, Észtország és Lettország).[4] Ez azt jelenti, hogy a fogyó népességű országok túlnyomó többségében ökológiai szempontból a fogyás a lehető legjobb dolog, ami történhet velük, és igazán csak Bulgária, Románia, Észtország és Lettország vezetősége „pánikolhatna” joggal amiatt, hogy fogy a népességük. Hazánkban még igen messze állunk ettől, ahhoz ugyanis – a jelenlegi egy főre jutó ökolábnyom mellett – előbb hétmillióra kellene csökkennie a népességnek.

A kényszerfogyasztás jelensége külön kifejtést igényel. Adott mennyiségű erőforrások, termékek vagy lehetőségek esetén a több ember nagyobb versengést jelent. A versengés több hulladékot és szennyezést,* valamint kényszerű fogyasztást eredményez, ami nem javítja az életminőséget, de nélküle a vállalat lesüllyed a piacon, a dolgozó pedig a munkaerőpiacon. Pusztán a túlzsúfoltság is a fogyasztás növekedését okozza, mert az ember igyekszik elszigetelni magát a többitől, és azok szemetétől ingázással, autókkal, légkondival, víztisztító berendezésekkel, kerítéssel, zárakkal és őrökkel, üdülésekkel, stb. Próbál élhető mikrokörnyezetet teremteni magának a túlzsúfolódó, és egyre élhetetlenebb világban, ami egyre nehezebbnek bizonyul (lásd: túlzsúfolt városok, migránsválság, stb.).

Ha kevesebb az ember, mint egy alternatív jövőbeli forgatókönyvben, akkor kevesebben jutnak ugyanarra az egészségügyi rendszerre, így rövidülnek a várólisták. Emellett kevesebb munkavállalóval kell versenyezni a munkaerőpiacon, ami különösen előnyös az automatizáció és komputerizáció egyre gyorsuló terjedésének fényében.

Amíg nő a népesség, addig a fogyasztáscsökkentésre való törekvés minden hozadékát erodálja előbbi, Főleg, hogy nincs is akkora jelentősége a fogyasztáscsökkentésre irányuló törekvéseknek, hogy társadalmi szinten csökkenést érjenek el. Az egy főre jutó fogyasztás ugyanis folyamatosan nő, és csupán gazdasági válságok idején szokott visszaesni. A társadalmak teljes fogyasztásának csökkenését tehát az egy főre jutó fogyasztás csökkenésére irányuló törekvések nem képesek elérni, a népességcsökkenés viszont alkalmas rá.

De még ha társadalmi szinten jelentkezne is az egyéni fogyasztáscsökkenés, nem lehet korlátlan mértékben csökkenteni. Az 1,7 gha/fő ökológiai lábnyommal rendelkező országok szegény országoknak számítanak (pl. Moldova, Grúzia, Honduras).[4] Más szóval, ha a fenntarthatóság elérése érdekében minden ember annyira korlátozná a fogyasztását, hogy ökolábnyomuk ne lépje túl az 1,7 gha/fő-t, akkor mindenki nyomorogna (jelenleg 2,9 gha/fő).

Category: Mit veszíthetsz

A társadalmak népessége viszont – amennyiben fokozatosan történik – különösebb probléma nélkül lecsökkenhetne hosszútávon a felére, a tizedére, vagy akár a századára! (mint amekkora néhány száz évvel ezelőtt volt). A jelenlegi (és továbbra is fejlődő) technológiák alkalmazása mellett kevesebb ember sokkal jobban élhetne, mint amikor legutóbb akkora volt a népesség. És az emberek alapvetően nem akarnak népességnövekedést, mert igazából semmi jó nem származik belőle, főleg, ha a növekedés gyorsan történik (népességrobbanás). Gyakori a tévhit, miszerint a népességnövekedés növeli a gazdaságot, ám ez az automatizáció és a komputerizáció korában már nem igaz. Az elmúlt évtizedekben a produktivitás elszakadt a foglalkoztatottságtól, mert a robotok termelékenyebbek, mint az emberek.[5]

Hogy szemléltessük, hogyan és mennyire függ össze a népesedés és a klímaváltozás, csupán James Lovelock szavait idéznénk:

James Lovelock | Mit veszíthetsz, ha nem támogatod a fogamzásgátlás emberi jogát? | ClimeNews - HírportálAzok, akik nem látják, hogy a népességnövekedés és a klímaváltozás csupán ugyanannak az éremnek a két oldala, vagy alulinformáltak, vagy el akarnak bújni az igazság elől. Ez a két hatalmas környezeti probléma elválaszthatatlan egymástól, és az egyik említése a másik nélkül irracionális. – James Lovelock (klimatológus, a Gaia-elmélet atyja)

A több ember nyilvánvalóan nagyobb migrációs nyomást jelent, főleg, hogy a migráció jelentős része a klímaváltozás eredménye, mely szintén a népességnövekedés eredménye (gazdag és szegény országokban egyaránt). Láthattuk, ahogy az idegen kultúrákból származó bevándorlók tömeges beáramlása radikalizálja a társadalmakat. Az emberek tribális ösztöneit nehéz gyorsan felülírni, és amennyiben nem valósul meg az integráció, és kis államok alakulnak ki az államban, úgy az értékek sem idomulnak a befogadó országban uralkodó értékekhez. A radikalizáció elkerülésének leghatékonyabb módja – csakúgy, mint minden probléma esetén – a megelőzés. Ha nem születik annyi – szüleik által egyébként sem kívánt – gyermek, akkor enyhébbek lesznek a klímaváltozás hatásai, és a hatásai miatt kevesebb emberből kevesebb kényszerül elhagyni szülőföldjét.

A háborúk mögött általában a különböző népcsoportok ökolábnyomának ütközése a fő ok. A gazdaság alapja végeredményben a természeti erőforrások (pl. ivóvíz, erdők, talajok, kőolaj, stb.). A természeti erőforrások pedig végesek, illetve megújulási potenciáljuk véges. Az ezekből előállítható termékek mennyisége persze a termelékenység növekedésének hatására gyorsan növekedhet, ami a bőség illúzióját keltheti. Ám fontos észben tartani, hogy mindez a természeti erőforrások (illetve a globális létfenntartó rendszerek, pl. a klíma, vagy az óceáni ökoszisztémák egészségének) rovására megy, és amikor kifogyunk azokból, akkor a termékek bősége hirtelen elillan, és a bőség illúziója szertefoszlik.

Category: Mit veszíthetsz

Az emberek fogyasztását nem lehet tetszőleges mértékben csökkenteni, mert egy bizonyos szint alatt már alapvető szükségleteik szükségleteik sem elégülnének ki. A népességrobbanás lefékeződése (ill. fogyásba való átfordulása) azonban csökkenti az ökolábnyomot és az erőforrás-éhséget, ami segít oldani az országok közötti feszültséget. Ennek leghatékonyabb eszköze pedig a fogamzásgátlás, valamint a hozzá kapcsolódó tudás és jogok biztosítása minden lány és nő számára.


Azok a társadalmak, ahol érvényesülnek ezek a jogok, nagy fejlődést érnek el az életminőség terén, és gyorsan. A nem kívánt nemzések és születések megelőzése révén bővülnek az anya lehetőségei, nő a család esélye a szegénységből való kilábalásra, és csökken a központi költségvetésre nehezedő teher. A szegénységből való kilábalás révén csökken a gyermekeket ért gyermekkori traumák valószínűsége, ezáltal javul a gyermekek egészsége és mentális állapota. És mivel a nem kívánt gyermekek körében jóval nagyobb az esély arra, hogy később bűnöző váljon belőle, így hosszútávon a bűnözés mértéke is csökken az országban.

A jelenlegi trendek alapján egy globális ökológiai eredetű összeomlás felé haladunk.[6][7][8] Akár sikerül időben megfordítani a trendeket, akár nem, az bizonyos, hogy ha a jövőben kevesebb lesz az ember (ahhoz a forgatókönyvhöz képest, ha nem csökkentenénk tudatosan a népességnövekedést), akkor több emberrel kell majd versengeni/harcolni a véges mennyiségű természeti erőforrásokért (pl. az ivóvízért, ami miatt máris fokozódnak a feszültségek).

Kántor Sztella Nóra

Nyilván szeretnél reménykedni, hogy megúszhatjuk az összeomlást, vagy hogy legalább az ország, ahol élsz, átvészeli, hogy élhető körülményeket biztosítson számodra, és utódaid számára. Természetesen van remény. A tudományos eredmények egybehangzó következtetése alapján a legjobb, amit tehetsz, hogy támogatod a szexuális nevelés-, és a fogamzásgátlás emberi jogát.

Adód 1%-ának fölajánlásával a BOCS Alapítvány részére Te is hozzájárulhatsz ehhez!

A Minőségi Családtervezési Karbonkredit (QFPC™) megvásárlásával pedig a létező leghatékonyabb módon egyenlítheted ki karbonlábnyomodat – a rászorulók fogamzásgátláshoz való jogának támogatása által!

[1] https://www.guttmacher.org/fact-sheet/adding-it-up-contraception-mnh-2017
[2] https://www.contraceptioninfo.eu/node/7
[3] https://overpopulation-project.com/2019/02/01/public-believes-population-growth-negative-risky-and-requiring-international-attention-while-politicians-look-the-other-way/
[4] http://data.footprintnetwork.org/#/
[5] http://research.stlouisfed.org/fred2/graph/fredgraph.png?graph_id=103496
[6] https://www.theguardian.com/environment/2016/nov/03/world-on-track-for-3c-of-warming-under-current-global-climate-pledges-warns-un
[7] https://sustainable.unimelb.edu.au/__data/assets/pdf_file/0005/2763500/MSSI-ResearchPaper-4_Turner_2014.pdf
[8] https://www.independent.co.uk/environment/climate-change/society-will-collapse-by-2040-due-to-catastrophic-food-shortages-says-study-10336406.html

 

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.