Franciaország EU-s minimum karbonárért és a karbonvámokért

Macron azt nyilatkozta, ha elfogadják, az EU-s minimum karbonárat, szociálpolitikai intézkedésekkel egészítenék ki azokban a régiókban, ahol munkahelyek tűnnének el.

Franciaország EU-s minimum karbonárért és a karbonvámokért - ClimeNews

Párizs EU-s szinten fog kardoskodni a minimum karbonár bevezetéséért, kiegészítve a karbonvámmal az EU külső határainál az olyan országokkal szemben, akik nem írták alá a párizsi klímaegyezményt, mondta Emmanuel Macron francia elnök Brüsszelben.
Az alacsony-karbon gazdaságra történő átállást pénzügyi piaci reformoknak kell kísérnie, amik átirányítják a befektetéseket a tiszta technológiák felé, mondta Macron egy, a fenntartható pénzügyről szóló Európai Bizottsági konferencián Brüsszelben.
A kibocsátáskereskedelmi rendszerével Európa létrehozta a világ legnagyobb karbonpiacát, ám a széndioxid-kvóták ára jelenleg túl alacsony ahhoz, hogy a befektetéseket a tiszta technológiák felé tereljék.
Franciaország megtette a maga részét azáltal, hogy idén a karbon árát 44 eurón szabta meg a kőolajtermékek esetén a hazai piacon, egy fix ár, ami 2022-re 84 euróra fog emelkedni. „De még ez sem lesz elég” mondta a francia elnök, aki még elszántabb európai tettekre buzdít.
„Ezért van szükség a minimum karbonár bevezetésére európai szinten”, hangsúlyozta Macron, mondván „ez az egyetlen módja” hogy Európa elérje a karbonsemlegességre vonatkozó hosszútávú célját.
„Tudom, hogy nem könnyű. Mindenhol ellenállásba fogunk ütközni,” vallotta be a francia elnök, mondván meg fogja védeni az ötletet a júniusi EU-csúcson.
„De ez az egyetlen módja az új gazdasági lehetőségek megteremtésének, mert egyúttal felgyorsítja a beruházásokat az egyéb munkahelyeket létrehozó szektorokba” mint például a decentralizált energiatermelés, ami munkaerő-igényesebb, mondta.

Az Egyesült Királyság példát mutat

Az Egyesült Királyság példával jár elő az Európai Unióban azáltal, hogy bevezette a minimum karbonárat 2013-ban. Ám az ötlet vitatott a szénfüggő Lengyelországban, és más Közép-Kelet Európai országokban, amiket valószínűleg a legkeményebben érintené a változás.
Ha elfogadják, az EU-s minimum karbonár bevezetését szociálpolitikai intézkedések egészítenék ki azokban a régiókban, ahol munkahelyek tűnnének el, mondta Macron.
Szükség lesz arra is, hogy kiegészítsék egy „határkorrekciós mechanizmussal, hogy elkerüljük a saját vállalataink büntetését a klímával kapcsolatos elköteleződésünk miatt”, tette hozzá a francia elnök.
Ez azt is jelenti, hogy be kell vezetnünk egy adózási rendszert a határon azok számára, akik úgy döntöttek, nem a környezetbarát utat választják,” mondta Macron, anélkül, hogy konkrétan említené az Egyesült Államokat, amely tavaly bejelentette a párizsi klímaegyezményből való kilépésre vonatkozó szándékát.
A CO2 vám egy régóta meglévő francia gondolat, amit először tíz éve lebegtettek meg, és amit az Európai Bizottság is támogatott már a 2009-es koppenhágai ENSZ klímacsúcs előtt is.
Ugyanakkor kevés támogatót szerzet. Hivatalosan csak Olaszország támogatta a tervet, miközben Németország, ami kezdetben támogatta, később hezitált azzal kapcsolatos félelmek miatt, miszerint ez kereskedelmi háborúhoz vezethetne, ami károsíthatta volna exportfüggő gazdaságát. (ez is mutatja, mennyire hátráltatja a nemzetközi kereskedelem, illetve az attól való függőség a fenntarthatóság elérését) Egy német miniszter annakidején az ötletet úgy nevezte, „ökoimperializmus” (emögött persze nyilván ott volt a rövidlátó gazdasági érdek).

A franciák visszahoznák Sarkozy EU-s karbonvám ötletét

Franciaország EU-s minimum karbonárért és a karbonvámokért - ClimeNewsArnaud Montebourg, az „ipari megújulásra” újonnan kinevezett francia miniszter, aki hírnevet szerzett a határozott globalizációt támadó megnyilvánulásaival, azt ígérte, hogy újraéleszti Nicolas Sarkozy karbonvámokra vonatkozó terveit az EU-s határokra, egy ötletet, amit Franciaország partnerei korábban visszautasítottak, mondván „protekcionista”. (mintha az eredendően „rossz” volna)

Ám úgy tűnik, Macron azt gondolja, a párizsi klímaegyezmény fogyaszthatóbbá teszi a karbonvámot, és azt javasolja, hogy az ebből származó bevételek kisegíthetnék az EU-s büdzsét a Brexit után.
Európa kereskedelmi politikájának konzisztensnek kell lennie az otthon meghozott környezetvédelmi választásokkal, érvelt a francia elnök. „Miért lenne kereskedelmi megállapodásunk olyan erőkkel, amik deklaráltan nem akarják aláírni a párizsi megállapodást?” tette föl a kérdést Macron.
„Vegyük magunkhoz a környezetvédelmi vezetést,” mondta Macron, buzdítva az EU-t, hogy adja fel a „gyengék politikáját” ami szigorú környezetvédelmi korlátokat szab vállalatai számára anélkül, hogy ugyanezt tenné a kereskedelmi partnereik felé.

Érvelés a minimum karbonár mellett az EU Kibocsátáskereskedelmi Rendszerében

Franciaország EU-s minimum karbonárért és a karbonvámokért - ClimeNewsA közelmúltban elfogadott reform az EU Kibocsátáskereskedelmi Rendszeréről (EU ETS) elégtelen ahhoz, hogy költséghatékony dekarbonizációt indítson el a gazdaságban, érvelt Christian Flachsland és Anna Leipprand. Azt írják, a minimum karbonár, ami egy jelentős szinten indul és idővel emelkedik, megoldaná a problémát.

Forrás: EURACTIV