Nikola Tesla az elfeledett zseni népi hőssé vált

A 100 éves Nikola Tesla találmánya jobban működik, mint bárki gondolta, kiaknázatlan lehetőségek rejlenek benne.

Nikola Tesla az elfeledett zseni népi hőssé vált | ClimeNews

Nikola Tesla az elfeledett zseni népi hőssé vált, és azzá a feltalálóvá, akivel a modern mérnökök kapcsolatba akarnak kerülni. Ennek ellenére ötletei olyan sokrétűek voltak, hogy sokuk nem ismert, köztük az általa “billentyűs vezetéknek” nevezett. Ennek az üzemanyag vagy más folyadékok szivattyúzására rezgéseket használó eszköznek a tanulmányozása során kiderült, hogy 101 évvel a szabadalmaztatása után még kiaknázatlan lehetőségek rejlenek benne.

Ahogyan a ferde szögű tüskék lehetővé teszik egy szilárd tárgy mozgását egy irányba, de akadályozzák annak eltávolítását visszafelé, a most Tesla-szelepként ismert eszköz egy sor hurkot használ arra, hogy a folyadékot egy irányba engedje áramlani, miközben akadályozza az ellenáramlást. Mivel a Tesla-szelepek nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket, sokkal rugalmasabbak, mint a hagyományos visszacsapószelepek. Az eredeti konstrukció számos utánzatot, javítási kísérletet és a működését magyarázó Youtube-videót inspirált, de úgy tűnik, ezek talán nem fogták fel a látszólag egyszerű szabadalom teljes terjedelmét.

“Figyelemre méltó, hogy ezt a 100 éves találmányt még mindig nem értik teljesen, és olyan módon lehet hasznos a modern technológiákban, amire eddig nem gondoltunk” – mondta Dr. Leif Ristorph, a New York-i Egyetem munkatársa egy nyilatkozatban.

Ristorph egy kísérletsorozatot vezetett egy prototípuson, amelyet úgy építettek, hogy a lehető legjobban megfeleljen Tesla eredeti tervének, és megpróbáltak folyadékokat mindkét irányban átvezetni különböző sebességgel és folyadékviszkozitással. A Nature Communications című szaklapban Ristorph és szerzőtársai arról számoltak be, hogy alacsony áramlási sebességnél a folyadékok mindkét irányban egyformán könnyen áthaladnak a szelepen. Egy bizonyos sebesség felett azonban a visszafelé áramlás szinte lehetetlen, míg az áramlási sebesség megfelelő nyomás esetén az előrefelé irányuló irányban sokkal nagyobb lehet.

Nikola Tesla az elfeledett zseni népi hőssé vált | ClimeNewsÁramlás egy Tesla-szelepen előrefelé alacsony (a) és magas (b) sebességgel, valamint alacsony (c) és magas (d) sebességgel visszafelé. Kép: Nguyen et al./Nature Communications

„A döntő fontosságú, hogy ez a bekapcsolás a fordított irányú turbulens áramlások létrehozásával jár, amelyek örvényekkel és zavaró áramlatokkal “dugítják el” a csövet”magyarázta Ristroph. „Ráadásul a turbulencia sokkal kisebb áramlási sebességnél jelenik meg, mint amit korábban a szabványosabb formájú csöveknél valaha is megfigyeltek – akár hússzor kisebb sebességnél, mint a hagyományos turbulencia egy hengeres csőben vagy csőnél.”

Számos technológia jól működik egyenletes áramlási környezetben, de a rezgő erőkkel szemben kudarcot vall, ami részben az oka annak, hogy a szél- vagy hullámenergia hasznosítására irányuló oly sok innovatív ötlet megbukik a való világban. A Tesla-szelep ennek az ellenkezője, valójában jobban működik, ha a folyadék impulzusokban érkezik, és a változó bemenő energiát egyenletes kimenetté alakítja.

“Úgy gondoljuk, hogy Tesla ezt gondolta a készülékre, mivel az elektromos áramokkal végzett hasonló műveletekre gondolt”mondta Ristroph. “Valójában arról híres, hogy feltalálta az AC motort, valamint az AC-DC átalakítót.”

Nikola Tesla az elfeledett zseni népi hőssé vált | ClimeNewsAlacsony sebességnél a folyadékok visszafelé is át tudnak áramlani a ‘szelepen’, de a gyorsabb áramlásnál az impedancia nagyon nagy lesz. Kép: Nguyen et al/Nature Communications

A folyadékok fizikája egészen másképp működik kis térfogatok és nagy viszkozitás esetén, mint amilyeneket a diagnosztikai berendezésekben használnak, mint a gyorsabb mozgások esetében, amelyeket Tesla meg akart könnyíteni. A szerzők szerint részben ez lehet az oka annak, hogy a szelepben rejlő potenciált olyan sokáig nem vették észre.

Ironikus módon Ristroph érvényesítheti a szelepet éppen akkor, amikor az általa látott felhasználások némelyike csökken, és amelyet a feltalálójáról elnevezett vállalat szorgalmaz. Ristorph úgy véli, hogy a szelep; “A motorok és gépek rezgéseinek hasznosítása üzemanyag, hűtőfolyadék, kenőanyag vagy más gázok és folyadékok szivattyúzására.” Kétségtelen, hogy ilyen lehetőségek még mindig létezni fognak, de mivel az üzemanyaggal működő motorok legelterjedtebb alkalmazásai az elektromos motorok kiszorításának küszöbén állnak, a szelep talán elszalasztotta optimális pillanatát.

Forrás: IFLScience

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.